Δήμευση περιουσιών και έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα για όσους πολιτικούς συμμετέχουν σε off shore εταιρείες προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις στο ν/σ για το πόθεν έσχες. Από εμπειρογνώμονες και όχι από τους βουλευτές ο έλεγχος στα πολιτικά πρόσωπα.
Ριζικές αλλαγές στον νόμο για το πόθεν έσχες προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, αφού είναι πλέον κοινός τόπος ότι ποτέ δεν ελέγχθηκε το “πόθεν” και πως από το 2003 που ισχύει ο νόμος, ο έλεγχος είναι τυπικός, αφήνοντας τους πολιτικούς στο απυρόβλητο.
Το απόγευμα της Δευτέρας, ο Χάρης Καστανίδης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής πως έρχονται νέες ρυθμίσεις και ο έλεγχος του πόθεν έσχες των πολιτικών θα γίνεται από εμπειρογνώμονες.
Ειδικότερα, υπεύθυνη θα είναι μία πενταμελής επιτροπή, στην οποία εκτός από του αντιπροέδρου της Βουλής που θα προϊσταται, δεν θα μετέχει κανένας άλλος βουλευτής. Μέχρι σήμερα τον ρόλο αυτόν επιτελούσε μια δωδεκαμελής επιτροπή, η οποία απαρτιζόταν κατά πλειοψηφία από βουλευτές.
Εκτός από το πόθεν έσχες των πολιτικών, η νέα πενταμελής επιτροπή θα ελέγχει και τα οικονομικά των κομμάτων και τις προεκλογικές δαπάνες των βουλευτών.
Σε ό,τι αφορά το πόθεν έσχες των μη πολιτικών προσώπων, αυτό θα ελέγχεται από την Αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, η οποία παράλληλα θα ελέγχει και χρηματιστηριακές συναλλαγές και τραπεζικούς λογαριασμούς.
Μεταξύ των άλλων ριζικών αλλαγών που συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής για το πόθεν έσχες, και αυτές που προβλέπουν:
Δήμευση περιουσιών και έκπτωση από το βουλευτικό ή άλλο αξίωμα των προσώπων που συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα σε οff-shore εταιρείες. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή σε οff-shore εταιρεία τιμωρούνταν μέχρι σήμερα με ποινή φυλάκισης ενός έτους, ωστόσο ουδέποτε είχε εφαρμοστεί ο νόμος, αφού ποτέ δεν είχε αποκαλυφθεί η συμμετοχή πολιτικού ή κρατικού λειτουργού σε εξωχώρια εταιρεία.
Μετατροπή σε κακούργημα της πράξης της απόκρυψης στοιχείων από το πόθεν έσχες, με ποινή κάθειρξης μέχρι 10 χρόνια, όταν τα στοιχεία που αποκρύπτονται υπερβαίνουν τις 300.000 ευρώ. Επίσης, μετατροπή σε κακούργημα του αδικήματος του παράνομου πλουτισμού όταν το περιουσιακό στοιχείο που αποκτήθηκε υπερβαίνει τις 73.000 ευρώ.
Άλλη ρύθμιση προβλέπει ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να ζητεί εξατομικευμένο έλεγχο πόθεν έσχες (όταν φτάσει στα χέρια του μία καταγγελία για πολιτικό πρόσωπο).
Επίσης, θεσπίζεται ο θεσμός της ατιμωρησίας ή της ευνοϊκής μεταχείρισης για όποιον υπάλληλο καταγγέλλει υποθέσεις διαφθοράς στο Δημόσιο.
Ο αγώνας κατά της διαφθοράς στο δημόσιο βίο θα ενισχυθεί με αλλαγές και στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, αφού πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μετακυλήσει τον χρόνο της παραγραφής των ευθυνών των πολιτικών προσώπων.
Συγκεκριμένα, θα προβλέπεται ότι η παραγραφή θα αρχίζει κατά τον χρόνο που επήλθαν τα ζημιογόνα αποτελέσματα της παράνομης πράξης και όχι κατά τον χρόνο που μπήκε, για παράδειγμα, μία υπογραφή υπουργού.
Νομικοί, ωστόσο, έλεγαν στο ΜΕGA ότι η διάταξη αυτή δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα σκάνδαλα που έχουν ήδη απασχολήσει δικαιοσύνη και κοινή γνώμη.