Ευφορία τη Δευτέρα στις αγορές, σε όλο τον κόσμο μετά την ιστορική συμφωνία στο Ecofin για ασπίδα-προστασίας 750 δισ. ευρώ, με συμμετοχή ΔΝΤ. Στο παιχνίδι μπαίνει και η ΕΚΤ. Μαραθώνια συνεδρίαση 11 ωρών στις Βρυξέλλες.
Σε ράλι οδηγεί τις αγορές σε όλο τον κόσμο η απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ για τη δημιουργία μηχανισμού-μαμούθ ύψους 750 δισ. ευρώ, αλλά και η παρέμβαση της ΕΚΤ, που ανακοίνωσε ότι προχωρά σε συνεργασία και με τις εθνικές τράπεζες στην αγορά κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.
Στις αγορές ομολόγων, το spread των ελληνικών 10ετών τίτλων έπεσε τη Δευτέρα από τις 1.047 στις 378 μονάδες βάσης, με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 6,7%, έναντι 12,38% την περασμένη Παρασκευή. Σημαντική υποχώρηση καταγράφουν και τα επιτόκια σε Πορτογαλία από το 6,3% στο 4,6%, Ισπανία από το 4,98% στο 4,01% και σε Ιταλία από το 4,7% στο 4,03%.
Ανοδικό ξέσπασμα καταγράφηκε και στα Χρηματιστήρια, με την Αθήνα να κλείνει με κέρδη 9,13%, το Λονδίνο να κινείται με κέρδη κοντά στο 4%, το Παρίσι στο 9% και στη Φρανκφούρτη στο 5%. Στη Μαδρίτη τα κέρδη ξεπέρασαν το 13% και στη Λισαβόνα το 9,5%.
Με κέρδη 3,54% άνοιξε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ με θετικό πρόσημο κινήθηκαν και οι δείκτες στις αγορές της Ασίας. Ο Nikkei στο Τόκιο έκλεισε στο +1,60% και ο Hang Seng Χονγκ Κονγκ στο 2,54%.
Ιστορική συμφωνία-μαμούθ 750 δισ. ευρώ
Οι 27 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, σε μια έκτακτη μαραθώνια συνεδρίαση την Κυριακή στις Βρυξέλλες, που διήρκεσε πάνω από 11 ώρες και ολοκληρώθηκε ξημερώματα, κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, στον οποίο συμμετέχει και το ΔΝΤ.
Με βάση τη συμφωνία που επετεύχθη, προβλέπεται η δυνατότητα διάθεσης του αστρονομικού ποσού των 750 δισ. ευρώ σε κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που μπορεί ν’ αντιμετωπίσουν την απειλή της χρεωκοπίας. Συγκεκριμένα 60 δισ. θα διατίθενται μέσω δανείων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 440 δισ. ευρώ μέσω διμερών δανείων από τα κράτη-μέλη και 250 δισ. από το ΔΝΤ.
Όπως ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, η συμμετοχή του οργανισμού θα είναι ευρεία και κατ’ αναλογίαν προς τις πρόσφατες ευρωπαϊκές συμφωνίες, ενώ θα ενεργοποιείται σε περίπτωση που αυτό κρίνεται αναγκαίο.
Ο Στρος Καν χαιρέτησε την απόφαση ως “ιστορική”. “Αποτελεί -είπε- ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα, όμως νομίζω οτι όλα αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά”.
Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή βοήθεια, όπως ξεκαθάρισε ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, θα παρέχεται υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Ελλάδας.
Μάλιστα ο Όλι Ρεν, θέλοντας να δώσει ένα μανδύα νομιμότητας στην απόφαση, ξεκαθάρισε πως τα 60 δισ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εναρμονίζονται με το Άρθρο 122 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, το οποίο προβλέπει παροχή οικονομική ενίσχυσης στα κράτη-μέλη του ευρώ, σε πολύ ειδικές περιπτώσεις τις οποίες ο ενδιαφερόμενος δεν μπορεί να ελέγξει.
Πάντως, οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες θα θεωρείται ότι μία χώρα μπορεί να προσφύγει στο μηχανισμό και ο τρόπος με τον οποίο θα αποφασίζεται η ενεργοποίησή του παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστες.
Σημάδι της “κοινής πορείας” και “άμυνας” κατά των κερδοσκόπων, που αποφασίστηκε στη μαραθώνια συνεδρίαση, είναι και η δέσμευση όλες οι χώρες του ευρώ να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Μάλιστα, η Πορτογαλία κι η Ισπανία που συγκεντρώνουν τώρα τα βλέμματα επάνω τους, δεσμεύτηκαν με τη σειρά τους να υιοθετήσουν -όσο γίνεται πιο σύντομα- τα πρόσθετα εκείνα μέτρα που θα τους “οδηγήσουν” στη μείωση των ελλειμμάτων τους.
Εκτός από τις αγορές και τους άμεσα εμπλεκόμενους -Ευρωπαίους και ΔΝΤ- η απόφαση “ασπίδα” έτυχε θετικής υποδοχής τόσο από την ισχυρή ομάδα των G7, όσο και από τους G20.
Για μια ακόμη φορά οι έντονες διαβουλεύσεις προσέκρουσαν στη σκληρή στάση της Άγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος, σύμφωνα με τις πληροφορίες που φτάνουν από Βρυξέλλες, αρνήθηκε να συναινέσει σε μια πιο ισχυρή λήψη μέτρων, όπως για παράδειγμα στην έκδοση ευρωομολόγων. Στην περίπτωση αυτή το πάνω χέρι στη σύναψη δανείων θα είχαν οι Βρυξέλλες κι όχι τα κράτη- μελη.
Στη δημόσια δήλωσή της μετά την επίτευξη της συμφωνίας, η Μέρκελ μίλησε για πακέτο στήριξης που ενισχύει και προστατεύει το κοινό νόμισμα. “Είναι πρωτοφανές στα χρονικά του ευρώ και της ΕΕ. Προστατεύουμε -είπε- το νόμισμά μας από ασυνήθιστες καταστάσεις. Μπορώ να πω στους πολίτες οτι προστατεύουμε τα χρήματα του γερμανικού λαο”.
ΕΚΤ: Αναλαμβάνει επιπλέον ειδική δράση
Σημαντικός είναι κι ο ρόλος που αναλαμβάνει κι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία τα ξημερώματα της Δευτέρας ανακοίνωσε ότι προχωρά σε συνεργασία και με τις εθνικές τράπεζες στην αγορά κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.
Σύμφωνα με τον Ζαν Κλοντ Τρισέ, οι παρεμβάσεις ξεκίνησαν ήδη και τα… θεαματικά αποτελέσματα στα επιτόκια δανεισμού αποδίδονται και σε αυτές.
Παράλληλα, η ΕΚΤ προχωρεί σε συντονισμένη δράση με τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας, της Ελβετίας και της Ιαπωνίας, για τη δημιουργία ενός μηχανισμού συναλλαγματικής ανταλλαγής που θα δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες της ευρωζώνης να τροφοδοτούνται ευκολότερα με δολάρια.