Αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος κατέθεσε την Τρίτη στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Στην υπόθεση της Siemens, ο Σήφης Βηλυράκης βλέπει ενδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων και από τα δύο κόμματα.
Στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που εξετάζει την υπόθεση με τις ανταλλαγές της μονής Βατοπαιδίου κατέθεσε την Τρίτη ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος υποστηριξε ότι δεν είχε καμία σχέση με το σκάνδαλο.
Ο πρώην υπουργός Επικρατείας επέμεινε ότι ούτε ποτέ εβαλε καμία υπογραφή σε έγγραφο, ούτε ποτέ ζήτησε εξυπηρέτηση για τους μοναχούς από οποιονδήποτε συναδελφό του υπουργό στην προηγούμενη κυβέρνηση.
Αναφερόμενος στις συναντήσεις με τους μοναχούς Εφραίμ και Αρσένιο στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Ρουσόπουλος είπε: “Σε ό,τι αφορά τις επισκέψεις του στο Μέγαρο Μαξίμου σε καμία περίπτωση δεν ήταν πολλές και δεν ήταν και πολύωρες, όπως διάβασα στην προηγούμενη εξεταστική επιτροπή σε σημεία του πορίσματος. Ήταν επισκέψεις, οι οποίες γινόντουσαν πάντα με τον ίδιο σκοπό. Κατέβαινε μία-δύο φορές το χρόνο στην Αθήνα, τη μία φορά θα’ ρχόταν να μου επιδώσει μία πρόσκληση όποτε είχαν κάποιες εκδηλώσεις, τις οποίες έκαναν συνήθως στο κτήριο του Πολεμικού Μουσείου”.
Για τις συναντήσεις στο σπίτι του, ο πρώην υπουργός επανέλαβε ότι είχαν απλά και μόνο κοινωνικό περιεχόμενο. “Σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις στο σπίτι μου είναι αληθές, το έχω καταθέσει, ότι υπήρξαν κάποιες συναντήσεις μία δύο φορές όπου ο Ηγούμενος Εφραίμ είχε έρθει στο σπίτι μου, τη μία μάλιστα ήμουν δημοσιογράφος ακόμη, και του παρέθεσα βραδινό δείπνο” δήλωσε.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, πληροφορίες μιλούν για ειλημμένη απόφαση να υπάρξει απόδοση ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα και η υπόθεση να οδηγηθεί σε προανακριτική. Ήδη, μάλιστα, φωτογραφίζονται δύο πρόσωπα, πρώην υπουργοί της ΝΔ, για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις ενοχής.
Η οριστική απόφαση θα ληφθεί μετά την Πέμπτη, οπότε τα μέλη της επιτροπής θα πάρουν στα χέρια τους το πόρισμα από το άνοιγμα των λογαριασμών των μοναχών και των οff shore εταιρειών με τις οποίες συνεργάζονταν.
Πάντως, το αίτημα για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του Πέτρου Δούκα με τον Γιάννη Αγγέλου απορρίφθηκε.
Στην εξεταστική επιτροπή κατέθεσε και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δήλωσε πως η κυβέρνηση επέλεξε τη δικαστική οδό και όχι τον δήθεν συμβιβασμό, για να μην υπάρξει καμία πιθανότητα έμμεσης αναγνώρισης δικαιώματος στη μονή.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, υπό την πίεση της κοινής γνώμης που ζητά ν’ αποδοθούν ευθύνες σ’ εκείνους που οδήγησαν τα δημοσιονομικά της χώρας στη σημερινή κατάσταση, επισπεύδει τη συγκρότηση της εξεταστικής για την οικονομία.
Ταυτόχρονα, αναζητείται φόρμουλα για την ερμηνεία του νόμου περί ευθύνης υπουργών, που θα αναστέλλει την παραγραφή των τυχόν αδικημάτων.
Στην υπόθεση της Siemens, ο Σήφης Βηλυράκης βλέπει ενδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων και από τα δύο κόμματα, ενώ στρέφει τα βέλη του σε βάρος της δικαιοσύνης, η οποία δεν διαβίβασε τη δικογραφία -αν και είχε τα στοιχεία- στη Βουλή.
Με διακομματική συναίνεση των μελών της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens, συμφωνήθηκε να μπει στο μικροσκόπιο ειδικής επιτροπής η περιουσιακή κατάσταση όλων των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών που ενεπλάκησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην υπόθεση της γερμανικής εταιρείας. Ακόμη, θα ζητηθεί από τα ίδια πρόσωπα να δηλώσουν εάν συμμετέχουν σε οff-shore εταιρείες.
Όπως είπε ο πρόεδρος της επιτροπής, οι εργασίες της εξεταστικής παρατείνονται μέχρι τις 30 Ιουνίου προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο της.