Μεγαλύτερη επιτήρηση των κρατικών προϋπολογισμών των χωρών της ζώνης του ευρώ προτείνει η Κομισιόν. Προτείνει, επίσης, κόψιμο των κοινοτικών ενισχύσεων στις χώρες που δεν σέβονται τη δημοσιονομική πειθαρχία.
Μεγαλύτερη επιτήρηση των κρατικών προϋπολογισμών των χωρών της ζώνης του ευρώ προτείνει η Κομισιόν, σε μια προσπάθεια αποφυγής στο μέλλον κρίσεων ανάλογων με τη σημερινή.
Επί της ουσίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει επέκταση του μοντέλου δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζεται στην Ελλάδα σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, με τον Όλι Ρεν να εισηγείται -μεταξύ άλλων- “προέγκριση” των εθνικών προϋπολογισμών από την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προτού αυτοί επικυρωθούν από τα εθνικά Κοινοβούλια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει, επίσης, τη δημιουργία ενός μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων μόνιμου χαρακτήρα, την περικοπή των κοινοτικών κονδυλίων προς τις χώρες που δεν σέβονται τη δημοσιονομική πειθαρχία κατ’ επανάληψη, καθώς και μια σειρά από άλλα μέτρα, όπως:
Απόφαση από την Κομισιόν για το πού θα διατίθενται οι κοινοτικοί πόροι
Δημιουργία “εθνικού” αποθεματικού υπό τον έλεγχο της Κομισιόν
Έκδοση ευρω-ομολόγων από την Κομισιόν για τη χρηματοδότηση των παρεμβάσεων της.
Οι παραπάνω εισηγήσεις θα συζητηθούν στο επόμενο συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομίας τον Μάιο, ενώ οι αποφάσεις αναμένονται να ληφθούν τον Ιούνιο.
Σε ό,τι αφορά τον μεγαλύτερο έλεγχο στους εθνικούς προϋπολογισμούς, είναι σαφές ότι υπάρχουν χώρες, όπως η Γερμανία, που δεν βλέπουν με καλό μάτι ένα τέτοιο μέτρο.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, πάντως, σημειώνει: “Θέλουμε να ενισχύσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Οι κανόνες και οι αρχές του είναι σαφείς, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα τηρούνται. Γι’ αυτό και προτείνουμε μια πιο απαιτητική εποπτεία των εθνικών προϋπολογισμών. Αυτό θα δώσει μια πιο λογική προοπτική στα κράτη – μέλη κατά την προετοιμασία των προϋπολογισμών τους. Έτσι δίνεται στα Κοινοβούλια η δυνατότητα, που ενίοτε τους λείπει, να ενημερώνονται για τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα”.