Λίστες με δεκάδες ονόματα γνωστών γιατρών του Κολωνακίου και άλλων περιοχών που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή έδωσε στη δημοσιότητα το υπ. Οικονομικών. Ορισμένοι δήλωναν ετήσιο εισόδημα 300 ευρώ, ενώ άλλοι δεν τηρούσαν βιβλία ασθενών, ούτε έκοβαν αποδείξεις κατά σύστημα.
Όργιο φοροδιαφυγής ανέδειξε η έφοδος της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών σε περισσότερους από 150 γιατρούς στο Κολωνάκι και άλλες περιοχές της Αθήνας και του Λεκανοπεδίου.
Από τους ελέγχους που έγιναν εντοπίστηκαν 57 γιατροί οι οποίοι βρέθηκαν να έχουν διαπράξει σωρεία φορολογικών παραβάσεων, καθώς δεν εξέδιδαν αποδείξεις, δεν τηρούσαν βιβλία ασθενούς ή δεν τα ενημέρωναν, ενώ δεν υπέβαλλαν δήλωση φόρου μισθωτών υπηρεσιών.
Σε 36 από αυτούς προέκυψαν επιπλέον στοιχεία και ζητήθηκαν πληροφορίες από πιστωτικά ιδρύματα, άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών και διενέργεια έρευνας για εντολές εμβασμάτων προς το εξωτερικό.
Από διαφορετική έρευνα, σε 6 περιπτώσεις γιατρών εντοπίστηκαν σημαντικές φορολογικές παραβάσεις, όπως πλαστά και εικονικά τιμολόγια, και καταλογίστηκαν πρόστιμα 1,9 εκατ. ευρώ. Σε 4 από αυτούς ασκήθηκαν ποινικές διώξεις, ενώ σε άλλους 5 έχουν κοινοποιηθεί φύλλα ελέγχου για καταλογισμό προστίμων συνολικού ύψους 2,4 εκατ. ευρώ.
Επίσης, το υπουργείο έχει δώσει στη δημοσιότητα, χωρίς ονόματα λόγω της εν εξελίξει δικαστικής διαδικασίας, τις περιπτώσεις 12 ορθοπεδικών για τους οποίους διενεργείται δικαστική έρευνα στο πλαίσιο του σκανδάλου της De Puy.
Για τους ορθοπεδικούς αυτούς ζητήθηκε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και διαπιστώθηκε ότι τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει την περίοδο 2001 έως το 2008 δεν φτάνουν ούτε στο μισό των τραπεζικών καταθέσεων που διατηρούσαν σε τράπεζες. Και σε αυτές τις περιπτώσεις διενεργείται περαιτέρω έλεγχος.
Ειδικότερα, γιατρός που την περίοδο 2001-2008 δήλωσε οικογενειακό εισόδημα 2,4 εκατ. ευρώ εμφανίζει καταθέσεις 11,17 εκατ. Άλλος ορθοπεδικός με οικογενειακό εισόδημα την ίδια περίοδο 1,3 εκατ. ευρώ εμφανίζει καταθέσεις 8,26 εκατ. ευρώ, ενώ τρίτος γιατρός με οικογενειακό εισόδημα 392.540 ευρώ διατηρεί καταθέσεις ύψους 1,28 εκατ. ευρώ.
Ο πρωθυπουργός, από τη Λαμία, έστειλε μήνυμα ότι πρέπει να αποκατασταθεί η φορολογική δικαιοσύνη. “Να μην έχουμε το φαινόμενο -είπε- κάποιοι να πληρώνουν φόρο, άλλοι να φοροδιαφύγουν και τελικά να πληρώνουν όλοι πολύ παραπάνω για υπηρεσίες που θα έπρεπε να είναι δωρεάν, όπως η υγεία, η παιδεία και η πρόνοια”.
Για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Συνασπισμού και ζητεί κατάργηση του φορολογικού απορρήτου για όλους.
“Πυρετός” στο πρώην ΣΔΟΕ
Τα στελέχη της υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων εστιάζουν τώρα τις έρευνές τους σε περιπτώσεις υποθέσεων όπου υπάρχουν καταγγελίες και υπόνοιες για εκτεταμένη διαφθορά.
Στο στόχαστρο μπαίνουν:
1. Φάκελοι επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων. Ερευνώνται δεκάδες φάκελοι χορήγησης επιδοτήσεων σε μεγαλοαγρότες, καθώς εισέπρατταν χρήματα με εικονικές δηλώσεις μεγάλης παραγωγής. Επίσης, ανοίγουν οι επιχορηγήσεις που δόθηκαν σε πολλά επενδυτικά σχέδια για ξενοδοχεία κι εργοστάσια, καθώς ακούγεται ότι κάποιοι τις πήραν χωρίς να ολοκληρώσουν τα έργα.
2. Ιδιοκτήτες ακινήτων με πισίνες. Θα ερευνηθεί εάν έχουν βάση οι καταγγελίες ότι πήραν επιδόματα αλληλεγγύης που δόθηκαν σε συνταξιούχους και χαμηλόμισθους, εμφανίζοντας στην εφορία χαμηλότατα εισοδήματα.
3. Δικαιούχοι επιδομάτων ανεργίας. Στις αρμόδιες αρχές έχουν φτάσει καταγγελίες ότι αρκετοί εισπράττουν τα επιδόματα, όταν απασχολούνται ταυτόχρονα σε επιχειρήσεις και εισπράττουν “μαύρα”.
4. Οφειλέτες άνω των 150.000 ευρώ. Σε αυτούς θα σταλούν ειδοποιητήρια να εξοφλήσουν τα χρέη τους στην εφορία.
5. Δήμοι και νομαρχίες. Στο πρώην ΣΔΟΕ έχουν φτάσει δεκάδες εικονικά τιμολόγια που χρησιμοποίησαν άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης για διάφορα έργα στις περιφέρειές τους, έτσι ώστε να δικαιολογήσουν χρήματα στο ελεγκτικό συνέδριο.