Τη σύνθεση της κυβέρνησης συνασπισμού συγκροτούν στη Βρετανία ο νέος πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μαζί με τον εταίρο του Νικ Κλεγκ, ο οποίος αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Τη σύνθεση της κυβέρνησης συνασπισμού συγκροτούν, της πρώτης για τη Βρετανία τα τελευταία 65 χρόνια, συγκροτούν ο νέος πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μαζί με τον εταίρο του, ηγέτη των Φιλελευθέρων Νικ Κλεγκ, ο οποίος αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Οι Συντηρητικοί κρατούν βασικά υπουργεία, όπως αυτό της Οικονομίας και των Εξωτερικών, ενώ οι Φιλελευθεροι αναλαμβάνουν τέσσερα υπουργεία, αλλά και αρκετές θέσεις υφυπουργών σε κρίσιμους τομείς.
Τα ηνία της οικονομίας αναλαμβάνει ο Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος θα έχει στο πλάι του τον Φιλελεύθερο Ντέιβιντ Λόους, ενώ επικεφαλής του Foreign Office αναλαμβάνει ο Γουίλιαμ Χέιγκ, γνωστός ευρωσκεπτικιστής, ο οποίος στις πρώτες του δηλώσεις δεν χαρίστηκε ούτε και στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι “δεν θέλουμε δουλική σχέση” μαζί τους.
Ο Λίαμ Φοξ θα είναι ο νέος υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει η Τερέζα Μέι και υπουργός Δικαιοσύνης ο Κεν Κλαρκ. Και οι τρεις προέρχονται από το κόμμα των Συντηρητικών.
Κατά την πρώτη κοινή συνέντευξη Τύπου στους κήπους της Downing Street, οι Κάμερον και Κλεγκ δεσμεύθηκαν ότι θα προσφέρουν στη Βρετανία μια σταθερή κυβέρνηση και ότι θα εργαστούν από κοινού “με εποικοδομητικό τρόπο” και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.
Ο Κάμερον θα παρουσιάσει τις προγραμματικές του δηλώσεις στην Κάτω Βουλή σε δύο εβδομάδες. Έχει ξεκαθαρίσει, πάντως, ότι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης θα είναι η οικονομία, αλλά και η εκπαίδευση και η εκλογική μεταρρύθμιση.
Οι Φιλελεύθεροι συμφώνησαν να στηρίξουν το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας των Συντηρητικών για να μειωθεί το τεράστιο χρέος της Βρετανίας. Από την άλλη μεριά, οι Συντηρητικοί έκαναν παραχωρήσεις για την ελάφρυνση των πολύ χαμηλών εισοδημάτων. Παράλληλα, αποδέχτηκαν τη θέση των Φιλελεύθερων να αλλάξει το εκλογικό σύστημα μέσα από δημοψήφισμα.
Πάντως, με ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει η συνεργασία των δυο κομμάτων στη Βουλή, στην ψήφιση νομοσχεδίων που υπάρχουν διαφωνίες.
Σε ό,τι αφορά τους ηττημένους Εργατικούς, ο Μπράουν δήλωσε ότι αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την ήττα, ενώ ο πρώην ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Μίλιμπαντ διεκδικεί και επισήμως πλέον την ηγεσία της παράταξης.