Στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη την Παρασκευή ο Τούρκος πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από υπουργούς και επιχειρηματίες. Θα έχει συναντήσεις με πολιτική και πολιτειακή ηγεσία. Οικονομία, ενέργεια και τουρισμός στο επίκεντρο των διμερών επαφών.
Στην Αθήνα για διήμερη επίσημη επίσκεψη έφτασε την Παρασκευή ο Τούρκος πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από δέκα υπουργούς και δεκάδες επιχειρηματίες.
Γιώργος Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν θα έχουν στενή συνεργασία, με κατ’ ιδίαν συνομιλίες και επαφές με αντιπροσωπείες. Στη συνέχεια θα γευματίσουν και το απόγευμα θα παραστούν από κοινού σε ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό συνέδριο.
Ως η κορυφαία στιγμή της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν, πάντως, χαρακτηρίζεται η εναρκτήρια σύνοδος του ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας. Ο Τούρκος πρωθυπουργός και ο Γιώργος Παπανδρέου θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με 18 υπουργούς από τις δύο χώρες με στόχο να σηματοδοτήσουν ένα νέο ξεκίνημα στην ελληνοτουρκική συνεργασία.
Διαβάστε αναλυτικά για το πρόγραμμα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπογραφούν τουλάχιστον 8 συμφωνίες συνεργασίας. Στο επίκεντρο βρίσκονται:
Η οικονομία, με στόχο μία κοινή προσπάθεια για υπέρβαση της κρίσης
Ο τουρισμός, όπου εξετάζεται η κατάργηση της βίζα για Τούρκους τουρίστες που επισκέπτονται αυθημερόν ελληνικά νησιά και
Η ενέργεια.
Ταυτόχρονα, η Άγκυρα προτείνει τον αμοιβαίο περιορισμό των αμυντικών εξοπλισμών, με την Αθήνα όμως να θεωρεί ότι μία τέτοια συζήτηση δεν μπορεί να γίνει πριν εκλείψουν οι τουρκικές κινήσεις που προκαλούν εντάσεις σε αέρα και θάλασσα στο Αιγαίο.
Κατά την παραμονή του στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, αλλά και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.
Στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε “επανάσταση” την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, τονίζοντας ότι ο πρωταρχικός της στόχος είναι η αλλαγή της ατμόσφαιρας και της αντίληψης ότι οι δύο χώρες είναι αντίπαλες.
Στην Αθήνα, η νέα ηγεσία της ΝΔ διαφοροποιείται από τη γραμμή της κυβέρνησης Καραμανλή, θέτοντας ως προϋπόθεση για την πρόοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων την άρση του casus belli. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος, “η γόνιμη και αδιατάρακτη συνεργασία μπορεί να υπάρξει μόνον, όταν δεν εγείρονται μονομερείς διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας και όταν πάψει το casus belli να αποτελεί επίσημη πολιτική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα”.
To KKE σημειώνει ότι “προωθείται η παραπέρα ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, η οποία οδηγεί στη σταδιακή απεμπόληση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στον τομέα της άμυνας, τη θέση των οποίων καταλαμβάνει ένα είδος ελληνοτουρκικής συνδιαχείρισης με τους ΝΑΤΟικούς ‘πάτρωνες’ “.
Ο υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης καλεί τις δύο κυβερνήσεις “να περάσουν από τα λόγια στα έργα και να προχωρήσουν στην αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών και των στρατιωτικών δαπανών προς όφελος των δυο λαών”.