Σε πανηγυρικό κλίμα υπεγράφη η ιδρυτική διακήρυξη του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας αλλά και 21 συνολικά συμφωνιών. Αφετηρία ώστε να μπουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μια νέα, καλύτερη φάση, χαρακτήρισε την επίσκεψή του στη χώρα μας ο Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντησή του με τον Κ. Παπούλια.
Σε πανηγυρικό κλίμα οι δυο πλευρές, ελληνική κια τουρκική, υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, το απόγευμα της Παρασκευής, αλλά και 21 συνολικά συμφωνίες, μεταξύ άλλων για θέματα οικονομίας, ανάπτυξης, παιδείας, τουρισμού αλλά και ελέγχου της λαθρομετανάστευσης.
Από τις σημαντικότερες συμφωνίες “ήπιας” πολιτικής που υπεγράφησαν την Παρασκευή είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η Τουρκία δίνει ένα λιμάνι κοντά στη Σμύρνη, το Ντικελί, όπου εκεί η Ελλάδα θα μπορεί να επαναπροωθεί τους λαθρομετανάστες.
Για το θέμα της βίζας, επίσης, δέχθηκαν τα πράσινα διαβατήρια. Είναι περίπου 800.000 αυτά τα πράσινα διαβατήρια και υπάρχει βούληση και για τα γαλάζια με τα οποία Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να έρχονται στα νησιά μας.
Για τον τουρισμό, συμφωνήθηκε, Ελλάδα και Τουρκία να κάνουν από κοινού αίτηση στην Κίνα και σε άλλες χώρες ώστε να κάνουν κοινά προγράμματα για τουρίστες στο Αιγαίο.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές του τούρκου πρωθυπουργού σε εκείνους που εμποδίζουν την συνεργασία φωτογραφίζοντας το βαθύ κράτος της Άγκυρας.
Αίσθηση προκάλεσαν και τα όσα είπε ο Θόδωρος Πάγκαλος για το θέμα της αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών ανοίγοντας τις εργασίες του ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού φόρουμ που τόνισε χαρακτηριστικά “αισθάνομαι εθνική ντροπή όταν αγοράζουμε όπλα που δεν μας χρειάζονται”.
Η άφιξη του Τούρκου Πρωθυπουργού
Στην Αθήνα έφτασε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν, συνοδευόμενος από μια αποστολή 320 ατόμων, μεταξύ των οποίων 10 υπουργοί και δεκάδες επιχειρηματίες.
Ο κ. Ερντογάν βγήκε από το τουρκικό αεροσκάφος μαζί με τη σύζυγό του και τους υποδέχτηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, παρουσία αγήματος της Πολεμικής Αεροπορίας, που απέδωσε τιμές.
Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συναντήθηκε σε φιλική ατμόσφαιρα με τον Κάρολο Παπούλια.
Η συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχτηκε στην είσοδο του γραφείου του τον κ. Ερντογάν και αντάλλαξαν θερμή χειραψία, ενώ αμφότεροι θυμήθηκαν την πρόσφατη συνάντηση που είχαν στα Εμιράτα.
Στον διάλογο που ακολούθησε μπροστά στις κάμερες, καλωσορίζοντας επισήμως τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Κάρολος Παπούλιας είπε: “Σας καλωσορίζω. Είμαστε γείτονες, θα παραμείνουμε γείτονες και πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες”.
“Αυτή η επίσκεψή μου είναι η τρίτη στο προεδρικό μέγαρο. Πιστεύω ότι θα αποτελέσει αφετηρία για την αναρρίχηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε μια καλύτερη φάση” αποκρίθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Και πρόσθεσε: “Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου, είναι η έκτη συνολικά επίσκεψη που πραγματοποιώ στη χώρα σας, επίσημα ή ανεπίσημα. Ελπίζω, όμως, ότι αυτή θα έχει ένα διαφορετικό φινάλε”.
“Το πιστεύω. Εύχομαι αυτή η επίσκεψη να έχει καλά αποτελέσματα, να ενισχύσει το κλίμα καλής συνεργασίας και γειτονίας, κάτι που επιθυμούν οι δύο λαοί. Είναι χρέος απέναντι στους λαούς μας” είπε στη συνέχεια ο κ. Παπούλιας.
Παίρνοντας και πάλι τον λόγο, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι αυτή τη φορά ήρθε στη χώρα μας συνοδευόμενος από 320 άτομα συνολικά, μεταξύ των οποίων 10 υπουργοί και πολύ Τούρκοι επιχειρηματίες που -όπως είπε- θα πραγματοποιήσουν ένα ευρύ επιχειρηματικό συμβούλιο. “Γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι η επίσκεψη αυτή είναι άκρως σημαντική, είναι ιστορική επίσκεψη” κατέληξε ο κ. Ερντογάν.
Η συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου
Επόμενη στάση του ηγέτη της Τουρκίας, η έδρα του Έλληνα ομολόγου του, στην οποία κατευθύνθηκε περπατώντας. Μπαίνοντας στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Ερντογάν έκανε λόγο για μία ακόμη φορά για ιστορική επίσκεψη, ενώ μίλησε με θερμά λόγια για τον Κάρολο Παπούλια, εκφράζοντας τον θαυμασμό για την ακμαιότητά του.
Στον σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες, ο κ. Ερντογάν είπε απευθυνόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου: “Θέσαμε την ιστορική σημασία αυτής της επίσκεψης. Και ο κ. Πρόεδρος χρησιμοποίησε τις ίδιες λέξεις για να χαρακτηρίσει αυτή την επίσκεψη.Οι συνεργάτες μας έχουν εργαστεί πολύ σκληρά, έχοντας ήδη προετοιμάσει μεγάλο αριθμό συμφωνιών που πρόκειται να υπογραφούν”.
Απαντώντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε: “Συγχαρητήρια σε όλα τα κλιμάκια και στους υπουργούς αμφότερων των χωρών για το πολύ σημαντικό τους έργο. Αυτό το κάνει από μόνο του ιστορικής σημασίας. Οπωσδήποτε, μπορούμε να κάνουμε νέα βήματα και θα τα κάνουμε”.
Γιώργος Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν αποσύρθηκαν στα ενδότερα για κατ’ ιδίαν συνομιλίες και στη συνέχεια παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας, από κοινού με τους κυρίους Νταβούτογλου και Δρούτσα, όπου συζητήθηκαν όλα τα θέματα, από τα “χαμηλής” πολιτικής μέχρι τα “δύσκολα” ζητήματα.
Σε ό,τι αφορά στα “καυτά” ζητήματα, όπως αυτά της υφαλοκρηπίδας, των τουρκικών υπερπτήσεων σε ελληνικά νησιά και των “αβλαβών διελεύσεων” στο Αιγαίο, καθώς και του Κυπριακού, δεν αναμένονται σημαντικές εξελίξεις.
Ειδικά για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στο CNN Turk, δήλωσε: “Η πρότασή μας για την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο είναι να πάμε στο δικαστήριο της Χάγης. Αρχίσαμε τις διερευνητικές συνομιλίες και ήταν σε πολύ θετικό κλίμα. Αν καταλήξουμε σε συμφωνία, αυτό θα αποκλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο”.
Ταυτόχρονα, η Άγκυρα προτείνει τον αμοιβαίο περιορισμό των αμυντικών εξοπλισμών, με την Αθήνα να χαρακτηρίζει μεν επιβεβλημένη μια τέτοια εξέλιξη, αλλά να επισημαίνει ότι μία τέτοια συζήτηση δεν μπορεί να γίνει πριν εκλείψουν οι τουρκικές κινήσεις που προκαλούν εντάσεις σε αέρα και θάλασσα στο Αιγαίο.
Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι ακόμη και ανήμερα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, τα τουρκικά μαχητικά συνέχισαν την σχεδόν καθημερινή πτητική τους δραστηριότητα στο Αιγαίο. Σχηματισμός από 6 τουρκικά F-16, μία ώρα πριν την αναχώρηση του Τούρκου πρωθυπουργού από την Άκγυρα, εισέβαλε στο FIR Αθηνών στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, χωρίς σχέδια πτήσης κατά την πάγια τακτική και προέβη σε μικρό αριθμό παραβιάσεων, ο οποίος θα εξειδικευθεί το απόγευμα.
Η συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας συναντήθηκε, το μεσημέρι της Παρασκευής, στο Μέγαρο Μαξίμου και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.
“Ακουσα με προσοχή τις απόψεις του κ. Ερντογάν -δήλωσε αμέσως μετά την συνάντηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας- για τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προβαίνει εντός της Τουρκίας, άκουσα επίσης την άποψή του για την ανάγκη συνεργασίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα”.
Και συνέχισε ο Αντώνης Σαμαράς ότι: “Του εξέθεσα την άποψή μας, ότι δηλαδή προϋπόθεση για νέα σελίδα και μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Και ως προς την εμπιστοσύνη αυτή του εξήγησα ότι πρέπει να βασιστεί πρώτον πάνω στο γεγονός ότι θεωρούμε μοναδικό διμερές πρόβλημα με την Τουρκία, το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και δεύτερον στο ζήτημα του Κυπριακού θα πρέπει να υπάρχει μαι στέρεη λύση πάνω στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στο δεδομένο του ευρωπαϊκού κεκτημένου της Κύπρου”.
Διαβάστε αναλυτικά για το πρόγραμμα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα