Με τη συμβολική υπογραφή της Ολυμπιακής Εκεχειρίας στο Παναθηναϊκό Στάδιο ολοκληρώθηκε το Σάββατο η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Σφραγίστηκε από τη σαφή βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, ωστόσο ο Τούρκος πρωθυπουργός διατήρησε σκληρή στάση σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα.
Με τη συμβολική υπογραφή της Ολυμπιακής Εκεχειρίας στο Παναθηναϊκό Στάδιο ολοκληρώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου η διήμερη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, που σφραγίστηκε από τη σαφή βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, τις θετικές συναντήσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου και την υπογραφή 22 συμφωνιών για την προώθηση της συνεργασίας σε πολλούς τομείς.
Γιώργος Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισαν πολλές φορές “ιστορική” την επίσκεψη αυτή, η οποία ανοίγει -όπως είπαν- μια νέα εποχή. Αυτό, ωστόσο, αφορά κυρίως σε θέματα χαμηλής πολιτικής, αφού τόσο από τις συνομιλίες όσο και από τις δηλώσεις των δύο ηγετών κατέστη φανερό ότι τα μεγάλα “αγκάθια” μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας παραμένουν.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν έκανε ούτε ένα βήμα πίσω στο θέμα του casus belli, ένα ζήτημα μείζονος σημασίας για την Ελλάδα. “Νομίζω ότι θα λυθεί το θέμα του ‘casus belli’. Όμως, αυτό δεν είναι θέμα που μπορεί να λυθεί μονομερώς” είπε ο Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έκρυψε τα αισθήματα και τους φόβους των Ελλήνων για την πολιτική της Άγκυρας. “Σίγουρα -είπε- εμείς, με τα πολλά νησιά και με την εμπειρία της Κύπρου, έχουμε έναν φόβο και είμαστε ειλικρινείς. Μπορεί η Τουρκία κάποια στιγμή να αποφασίσει να πάρει ένα ελληνικό νησί; Υπάρχει αυτός ο φόβος, δυστυχώς”.
Καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε και στο θέμα των παραβιάσεων στο Αιγαίο, αφού ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν δέχτηκε ότι τα τουρκικά μαχητικά παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο. “Στα πρακτικά του ΝΑΤΟ -δήλωσε- οι πτήσεις αυτές δεν έχουν σημειωθεί ως παραβιάσεις. Δεν γίνονται παραβιάσεις; Δυστυχώς, γίνονται και δεν τις εγκρίνουμε και δεν θέλουμε να γίνονται”.
Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για τις συνεχείς πτήσεις των μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά, λέγοντας: “Αν πάμε στα νησιά του Αιγαίου, υπάρχει ένα παράδοξο. Από τη μια μεριά, λέμε και χαιρόμαστε ότι, πιθανώς, να μπορούμε να καταργήσουμε ή να ξεπεράσουμε τις διαδικασίες Σένγκεν, και να φέρουμε Τούρκους τουρίστες στα νησιά μας και, από την άλλη, βλέπουμε να υπερίπτανται και να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο τουρκικά μαχητικά”.
Ο κ. Ερντογάν, πάντως, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι η Άγκυρα συζητά το θέμα της έντασης στο Αιγαίο, πρότεινε να πετούν άοπλα τόσο τα τουρκικά μαχητικά, όσο και τα ελληνικά αεροσκάφη που υπερασπίζονται τον ελληνικό εναέριο χώρο. “Λέμε να μην είναι εξοπλισμένα τα αεροπλάνα και, αν γίνονται στρατιωτικές ασκήσεις, να γίνονται υπό πολύ ειδικούς όρους και, εν καιρώ, σε βάθος χρόνου, να γίνονται πάλι αφοπλισμένα, να υπερίπτανται αφοπλισμένα του Αιγαίου” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Γιώργος Παπανδρέου έθεσε το θέμα που χρόνια τώρα αρνείται η Τουρκία να υποβάλει σχέδια πτήσης των μαχητικών που μπαίνουν στο Αιγαίο, σημειώνοντας ότι “αν η Τουρκική Αεροπορία δίνει σχέδια πτήσης για το πού θα πάει, δεν θα υπήρχε αναχαίτιση από ελληνικά αεροπλάνα”.
Αν και ορισμένοι θεωρούν πως στο θέμα της Χάλκης υπήρξε πρόοδος, εντούτοις ο κ. Ερντογάν έθεσε το θέμα της αμοιβαιότητας και συνέδεσε το Πατριαρχείο με το θέμα της εκλογής των Μουφτήδων στη Θράκη.
“Όπως εμείς δεν θεωρούμε δικαίωμά μας να εκλέγουμε Πατριάρχη, έτσι και εσείς θα πρέπει να αναγνωρίσετε το δικαίωμα στη μουσουλμανική κοινότητα να εκλέγει τον δικό της θρησκευτικό ηγέτη. Και νομίζω ότι αυτό το θέμα πρέπει τάχιστα να λήξει” τόνισε.
“Όσο για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, τόσο η υπουργός Παιδείας μας, όσο και ο υπουργός Επικρατείας, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, πιστεύουν και οι δύο ότι θα υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα” πρόσθεσε ο Τούρκος ηγέτης.
Ο Γιώργος Παπανδρέου του απάντησε τονίζοντας τη σημασία του Πατριαρχείου για την Τουρκία, ενώ δεν δέχτηκε ότι υπάρχει θέμα μειονότητας στη Θράκη, λέγοντας ότι οι μουσουλμάνοι απολαμβάνουν όλων των δικαιωμάτων τους.
“Εγώ -δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός- θεωρώ ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης είναι ένα προτέρημα για την Τουρκία. Και βεβαίως, για τους ορθόδοξους ανά τον κόσμο, δεν είναι απλώς μία ακόμα ενορία, είναι το κέντρο της Ορθοδοξίας ανά τον κόσμο”.
Στο θέμα της οικονομικής κρίσης, ο Τούρκος πρωθυπουργός θέλησε να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης, κάνοντας όμως νουθεσίες προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ΝΔ, η οποία σε ανακοίνωσή της σημείωσε: “Σεβόμαστε τον Τούρκο πρωθυπουργό, όπως και κάθε άλλο ξένο ηγέτη που επισκέπτεται τη χώρα μας. Επισημαίνουμε όμως το αυτονόητο. Τα εσωτερικά θέματα της Ελλάδος είναι αποκλειστική υπόθεση του ελληνικού λαού και των πολιτικών κομμάτων της χώρας μας”.