Περαιτέρω ενίσχυση της ασπίδας κατά των κερδοσκόπων αποφασίζουν σήμερα και αύριο οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, αναμένονται συστάσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία για άμεση λήψη σκληρών μέτρων λιτότητας, στο "πρότυπο" της Ελλάδας.
Περαιτέρω ενίσχυση της ασπίδας κατά των κερδοσκόπων αποφασίζουν σήμερα και αύριο οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin στις Βρυξέλλες.
Στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί σχέδιο οδηγίας για τον έλεγχο δράσης των διεθνών κερδοσκοπικών κεφαλαίων που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική κρίση.
Παράλληλα, αναμένονται συστάσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία, τους επόμενους αδύναμους κρίκους μετά την Ελλάδα, για άμεση λήψη σκληρών μέτρων λιτότητας.
Οι ευρωπαϊκές χώρες βυθίζονται όλο και περισσότερο, η μια μετά την άλλη, στη δίνη της οικονομικής κρίσης και η σύνοδος του Eurogroup και του Εcofin γίνονται ενώ το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα διολισθαίνει σε χαμηλά τεσσάρων ετών ευρώ έναντι του δολαρίου.
Προσερχόμενος στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την ανησυχία του για την ταχύτητα με την οποία υποχωρεί η ισοτιμία του ευρώ το τελευταίο διάστημα.
“Παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελιξεις στις αγορές συναλλάγματος και θα συζητήσουμε το θέμα το βράδυ. Δεν ανησυχώ για τη σημερινή ισοτιμία του ευρώ, αλλά για την ταχύτητα με την οποία υποχώρησε”, δήλωσε ο Γιούνκερ.
Παραμονές των συνεδριάσεων, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όρισε ως άμεση προτεραιότητα τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, χωρίς την οποία -όπως είπε- δεν υπάρχει οικονομική ανάπτυξη.
“Η χρηματοοικονομική σταθερότητα και η σταθερότητα του προϋπολογισμού είναι απαραίτητος όρος για την εμπιστοσύνη σε όλες τις χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένου της Ισπανίας, αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη” δήλωσε ο Ζοζέ Μπαρόζο.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για τις μελλοντικές αντιδράσεις των αγορών, καθώς τον τελευταίο καιρό υπήρξαν απρόβλεπτες ακόμη και για τους εμπειρότερους αναλυτές. “Αυτό που μπορώ να πω -τόνισε- είναι ότι χωρίς αυτού του είδους τα μέτρα δεν θα υπάρξουν πιθανότητες για σταθερότητα στην Ευρωζώνη και δημιουργία καλύτερων προϋποθέσεων για οικονομική ανάπτυξη”.
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ δήλωνε ότι οι ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονται στην πιο δύσκολη κατάσταση από τον Β’ και ίσως και από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μιλώντας στο περιοδικό “Der Spiegel”, ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνιζε ότι η “επιμόλυνση” από χώρα σε χώρα μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα, αποκλείει ωστόσο το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Σημείωνε χαρακτηριστικά: “Αυτό αποκλείεται (σ.σ. η έξοδος Ελλάδας από Ευρωζώνη). Σε περίπτωση που μια χώρα εντάσσεται στη ζώνη του ευρώ, έχει κοινή μοίρα με τα άλλα μέλη. Υπάρχει ανάγκη για ένα ποιοτικό άλμα στη διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ. Πρέπει να υπάρχουν μεγάλες βελτιώσεις για την πρόληψη της κακής συμπεριφοράς, για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των συστάσεων ‘ομότιμα’ και για να εξασφαλίζεται πραγματική και αποτελεσματική επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων”.
Μήνυμα στους υπόλοιπους Ευρωπαίους έστειλε και ο Όλι Ρεν, ξεκαθαρίζοντας ότι τα επώδυνα μέτρα που πήρε η Ελλάδα θα πρέπει να λειτουργούν ως παράδειγμα προς αποφυγήν για όσους σκέπτονται να χτυπήσουν την πόρτα του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.
“Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πρέπει να γίνει τόσο ‘απωθητικός’, έτσι ώστε κανένας ηγέτης ευρωπαϊκής χώρας να μπαίνει στο πειρασμό να καταφύγει οικειοθελώς στο σύστημα. Απλώς ρωτήστε τον Έλληνα πρωθυπουργό εάν προτίθεται να καταφύγει οικειοθελώς σε αυτό το σύστημα στο προσεχές διάστημα” αναφέρει ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων.