"Θετικό βήμα" χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος τη συμφωνία Ιράν, Βραζιλίας, Τουρκίας για τον εμπλουτισμό ουρανίου. Τόνισε όμως ότι οι ΗΠΑ διατηρούν σοβαρές αμφιβολίες για τις προθέσεις της Τεχεράνης αναφορικά με τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Επιφυλάξεις διατηρεί η διεθνής κοινότητα.
Θετικό βήμα” χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος τη συμφωνία στην οποία κατέληξε το Ιράν με τη Βραζιλία και την Τουρκία για αποστολή ποσότητας ουρανίου από την Τεχεράνη στο εξωτερικό, τόνισε όμως ότι οι ΗΠΑ διατηρούν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις της. Επιφυλάξεις διατηρεί και η διεθνής κοινότητα.
“Η συμφωνία ανταλλαγής είναι ένα καλό σημάδι. Θα μπορούσε ν’ αποτελέσει δείγμα προόδου”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ενώ έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως “η συμφωνία δεν συνάδει με τις προθέσεις της Τεχεράνης, να συνεχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο στα εδάφη της”.
Στο πλευρό των ΗΠΑ και της Ευρώπης, συντάχθηκε κι ο Ρώσος Πρόεδρος. Χαιρέτησε μεν τη συμφωνία, ωστόσο επισήμανε πως οι ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν παραμένουν.
Επιφυλακτική είναι και η αντίδραση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Η εκπρόσωπός του έκανε λόγο για “ενθαρρυντική” εξέλιξη, πρόσθεσε όμως ότι η Τεχεράνη πρέπει να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Τις προθέσεις του Ιράν να συνεχίσει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ουρανίου εμπλουτισμού σε ποσοστό 20%, ακόμη και ύστερα από την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας, Βραζιλίας και Ιράν, επεσήμανε σε δηλώσεις του, ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος.
“Δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της συμφωνίας ανταλλαγής και των δραστηριοτήτων μας εμπλουτισμού. Θα συνεχίσουμε την εργασία εμπλουτισμού, σε ποσοστό 20%”, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν.
Κίνηση “αντιπερισπασμού” χαρακτηρίζουν τη συμφωνία οι αναλυτές. “Το Ιράν προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να μην επιβληθούν νέες αυστηρές κυρώσεις απ’ το Συμβούλιο Ασφαλείας”, δηλώνουν χαρακτηριστικά.
Από το Μπακού, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν βλέπει να υπάρχει ανάγκη για επιβολή κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ύστερα από τη συμφωνία του Ιράν, με τη μεσολάβηση Βραζιλίας και Τουρκίας.
Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι το Ιράν εξακολουθεί να αποτελεί έναν “σοβαρό λόγο ανησυχίας”, παρά τη συμφωνία με την Τουρκία και τη Βραζιλία.
Είναι χαρακτηριστικό οτι η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, που είχε προτείνει την ανταλλαγή εμπλουτισμένου ουρανίου με πυρηνικά καύσιμα πριν από έξι μήνες, ζήτησε απ’ την Τεχεράνη γραπτή επικύρωση της συμφωνίας που να επισημαίνει οτι εγκρίνει της ρήτρες της διακήρυξης.