H παραίτηση της Αντζελας Γκερέκου και η κενή θέση που αφήνει στην κυβέρνηση φούντωσε τις φήμες περί ανασχηματισμού, που ήδη υπήρχαν το τελευταίο διάστημα. Ποιοι υπουργοί μπαίνουν στο στόχαστρο με βάση το έργο τους.
H παραίτηση της Αντζελας Γκερέκου και η κενή θέση που αφήνει στην κυβέρνηση φούντωσε τις φήμες περί ανασχηματισμού, που ήδη υπήρχαν το τελευταίο διάστημα.
Επισήμως, όπως συμβαίνει πάντοτε σ’ αυτές τις περιπτώσεις, το ενδεχόμενο αλλαγών διαψεύδεται. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές εκτιμούν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αποτιμά και αξιολογεί αυτές τις ημέρες το έργο των υπουργών του, καθώς η κυβέρνηση έκλεισε τον πρώτο κύκλο της με τη συμφωνία Αθήνας – Ευρωζώνης – ΔΝΤ.
Στο στόχαστρο για την αποτελεσματικότητα του έργου τους φαίνεται πως μπαίνουν:
Η Λούκα Κατσέλη, η οποία δέχεται κριτική από συναδέλφους της στην Κ.Ο. και στην κυβέρνηση για καθυστέρηση στο κομμάτι της ανάπτυξης και στο θέμα της ακρίβειας. Η υπουργός Οικονομίας είχε τριβές με τον Θεόδωρο Πάγκαλο, ενώ συχνά έφτασε κοντά σε κρίση με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, η οποία δεν είχε μεν κόντρες με κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο της ασκείται κριτική ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην επίλυση των κρίσιμων θεμάτων που καίνε τον αγροτικό κόσμο.
Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία καθυστέρησε μέχρι πρόσφατα τις τοποθετήσεις διοικήσεων στα νοσοκομεία, ενώ σε πολλά από αυτά δεν έχουν διοριστεί ακόμη δ.σ. Ταυτόχρονα, γίνεται λόγος για διευρυνόμενο κόστος λειτουργίας νοσοκομείων και αποθαρρυντικά αποτελέσματα ως προς τη συγκράτηση δαπανών.
Η Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία παραμένει αφοσιωμένη στον τομέα του Περιβάλλοντος, αλλά της καταλογίζουν φτωχά αποτελέσματα στον τομέα της ενέργειας, αλλά και λάθος επιλογές σε διοικήσεις φορέων που εποπτεύει το υπουργείο της.
Εκτός από τη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού που έμεινε κενή μετά την παραίτηση της Αντζελας Γκερέκου, τα βλέμματα στρέφονται και στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο Γιώργος Παπανδρέου παραμένει στο τιμόνι του, αν και προανήγγειλε τον χειμώνα την κάλυψη της συγκεκριμένης θέσης από άλλο πρόσωπο.
Ορισμένοι βλέπουν ως φαβορί τον Δημήτρη Δρούτσα για αυτό το ρόλο, όμως η καθυστέρηση τροφοδοτεί σενάρια για τοποθέτηση στο ΥΠΕΞ του Χάρη Παμπούκη, που ανέλαβε κρίσιμες διαπραγματεύσεις και αποστολές πριν το “ναι” των Ευρωπαίων στο μηχανισμό στήριξης.
Εκτός από τις αλλαγές προσώπων, ανοικτά ερωτήματα υπάρχουν και για τη δομή του κυβερνητικού σχήματος, καθώς πληθαίνουν οι εισηγήσεις για αυτόνομο υπουργείο Ναυτιλίας, αφού δεν περπάτησε ικανοποιητικά η ενσωμάτωσή του στο υπουργείο Οικονομίας.
Ταυτόχρονα, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο μετακίνησης του αποτελεσματικού Μιχάλη Χρυσοχοϊδη σε παραγωγικό υπουργείο, κάτι που ο ίδιος δεν θα απέκλειε, υπό τον όρο να ολοκληρώσει προηγουμένως τον κύκλο του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.