Παραμένει στο τραπέζι το θέμα των μισθολογικών περικοπών και στον ιδιωτικό τομέα, όπως προκύπτει από νέες δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ, παρά τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μπορεί να επιτευχθεί μέσω άλλων παρεμβάσεων.
Παραμένει στο τραπέζι το θέμα των μισθολογικών περικοπών και στον ιδιωτικό τομέα, όπως προκύπτει από νέες δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ, παρά τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μπορεί να επιτευχθεί μέσω διαρθρωτικών παρεμβάσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και στην αγορά εργασίας.
Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, με συνέντευξή του στο Euronews, παραδέχθηκε ότι η μείωση μισθών είναι οδυνηρό μέτρο, αλλά σημείωσε ότι είναι “απολύτως αναγκαίο” για μια οικονομία που επιδιώκει την ανάπτυξη, αλλά έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας και πουλά πολύ ακριβότερα προϊόντα και υπηρεσίες από τους γείτονες της.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιμένει, πάντως, ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας δεν περνάει μόνο μέσα από τη μείωση του μισθολογικού κόστους, συμπληρώνοντας ότι ο προϋπολογισμός θα συνεχίσει να εκτελείται κανονικά, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα “Handelsblatt”, ο πρωθυπουργός εκτιμώντας ότι ήταν καθυστερημένη η αρχική αντίδραση της Ευρώπης στο διαφαινόμενο πρόβλημα της Ελλάδας, δήλωσε ότι κατά την εφαρμογή του δύσκολου προγράμματος προσαρμογής, θα πρέπει να προστατευτούν οι πλέον αδύναμοι.
“Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν διαμαρτυρίες. Δεν είναι ευχάριστα τα μέτρα που ζητάμε από τους πολίτες. Κανείς δεν το θέλησε, όμως πρέπει να καταπιούμε αυτό το φάρμακο. Είναι ιδιαιτέρως πικρό, γιατί τώρα καλούνται να πληρώσουν για την κρίση, άνθρωποι που δεν φέρουν καμία ευθύνη. Αυτό αντιτίθεται σε κάθε αίσθημα Δικαίου” σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Οι συστάσεις Στρος Καν για μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα αποτελούν “κόκκινο πανί” για τα συνδικάτα. Το ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε την Τρίτη μαζί με την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ για τη γενική απεργία της 20ής Μαϊου για το ασφαλιστικό.
Ο κ. Παναγόπουλος χαρακτήρισε εξαιρετικά αντικοινωνικά και άδικα μέτρα τις περικοπές που έχουν υπάρξει ήδη στον 13ο και 14ο μισθό για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, τονίζοντας μάλιστα ότι επιβαρύνουν ιδιαίτερα τις νεότερες γενιές, και υποστήριξε ότι για το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας δεν ευθύνεται το κόστος εργασίας, αλλά η αύξηση του περιθωρίου κέρδους των επιχειρήσεων και μια σειρά άλλων μέτρων που δεν έχουν καμία σχέση με το εργατικό κόστος.
Επικαλούμενος, μάλιστα, τους δείκτες, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σημείωσε ότι το κόστος εργασίας την τελευταία δεκαπενταετία αυξήθηκε κατά 1%, ενώ η ανταγωνιστικότητα της χώρας υποχώρησε κατά 26,4%.