Σε νέους κανόνες ελέγχου των κερδοσκοπικών κεφαλαίων συμφώνησαν σήμερα, για πρώτη φορά, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ. Συμφωνία στο Eurogroup για ισχυρούς περιορισμούς στις κινήσεις διάσωσης κρατών που θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο χρεοκοπίας.
Σε νέους κανόνες ελέγχου των κερδοσκοπικών κεφαλαίων συμφώνησαν σήμερα, για πρώτη φορά, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο σχέδιο είχε αντιδράσει το Λονδίνο, όπου εδρεύει περίπου το 80% των κερδοσκοπικών και επιχειρηματικών κεφαλαίων, τα οποία δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Ωστόσο, φαίνεται ότι η νέα κυβέρνηση των Συντηρητικών απέφυγε να εκφράσει σοβαρές ενστάσεις.
Απόφαση για το θέμα είχε πάρει νωρίτερα και η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά το κείμενο περιελάμβανε λιγότερους περιορισμούς.
Οι 27 χώρες-μέλη τώρα θα πρέπει να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με το Ευρωκοινοβούλιο για τη διαμόρφωση ενός συμβιβαστικού κειμένου, προκειμένου αυτό να επικυρωθεί και να τεθεί σε ισχύ πριν το τέλος του καλοκαιριού.
Τη Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομικών των “16” συμφώνησαν ότι δεν χρειάζεται να πάρουν όλες οι χώρες της ευρωζώνης τα ίδια μέτρα λιτότητας, ξορκίζοντας έτσι τον κινδυνο επιστροφής στην ύφεση που θα υπονόμευε περαιτέρω το ευρώ.
Στο Συμβούλιο συζητήθηκαν τα επιπλέον μέτρα που λαμβανουν Ισπανία και Πορτογαλία για μείωση των δημοσίων ελλειμματων, τα οποία ο Όλι Ρεν χαρακτήρισε “θαρραλέα και σε σωστή κατεύθυνση”, αλλά και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας, που θα διαχειρισθεί τα 500 δισ. ευρώ θα έχει τη μορφή ταμείου, στο οποίο μέτοχοι θα είναι οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης.
Ο πυρήνας του μηχανισμού, με 440 δισ. ευρώ σε διμερείς εγγυήσεις, θα στηθεί με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης και για κάθε απόφαση παροχής βοήθειας σε κράτος-μέλος θα απαιτείται “ομοφωνία” των μετόχων.
Το Βερολίνο πιέζει, πάντως, για ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ώστε να μη χρειαστεί καν η προσφυγή στο μηχανισμό. Με συνέντευξή της σε τρεις μεγαλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, η Άγκελα Μέρκελ προειδοποίησε για τον κίνδυνο να μετατραπεί η ευρωζώνη σε μια Ένωση Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών και διακήρυξε ότι “για τη Γερμανία η νοοτροπία της σταθερότητας είναι αδιαπραγμάτευτη”.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η γερμανική Βουλή δεν έχει ακόμη εγκρίνει την συμμετοχή της χώρας στο ευρωπαϊκό ταμείο, καθώς υπαρχουν έντονες αντιδράσεις στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού.