Το ενδιαφέρον της Κίνας για σειρά επενδύσεων στη χώρα μας, και εκτός του τομέα της ναυτιλίας όπου δραστηριοποιείται η Cosco, εκδήλωσε ο πρόεδρος της κινέζικης εταιρείας και υψηλόβαθμο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα.
Το ενδιαφέρον της Κίνας για σειρά επενδύσεων στη χώρα μας, και εκτός του τομέα της ναυτιλίας όπου δραστηριοποιείται η Cosco, εκδήλωσε ο πρόεδρος της κινέζικης εταιρείας και υψηλόβαθμο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γουέι Τζιαφού, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα.
Στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον υπουργό Υποδομών, ο πρόεδρος του ναυτιλιακού κολοσσού επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Cosco για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο. Παράλληλα, ο κ. Τζιαφού δήλωσε ότι η Κίνα θα εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω συνεργασιών σε άλλους τομείς.
Σημειώνεται ότι επί τάπητος στη συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών τέθηκαν θέματα που αφορούν στον ελληνικό σιδηρόδρομο -με αιχμή την εκμετάλλευση της γραμμής που θα συνδέει το λιμάνι του Πειραιά με το Θριάσιο- αλλά και στην κατασκευή του νέου μεγάλου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι του Ηρακλείου της Κρήτης.
“Βρήκαμε ότι η προηγούμενη προσφορά που περιελάμβανε το αεροδρόμιο, τη σιδηροδρομική γραμμή, καθώς και το κέντρο φορτοεκφόρτωσης δεν συνδέεται με τις δραστηριότητες της εταιρείας μας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, μπορούμε να παρουσιάσουμε τα σχέδια αυτά σε άλλες εταιρείες στην Κίνα” δήλωσε ο κ. Τζιαφού μετά τις επαφές με τον Δημήτρη Ρέππα.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών έκανε λόγο για “επιτυχημένη συνάντηση”, που θέτει -όπως είπε- τις βάσεις “για μια καλή συνεννόηση και περαιτέρω συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος”.
Ερωτηθείς εάν οι Κινέζοι είναι ενήμεροι για τα νέα δεδομένα στο φορολογικό καθεστώς που διέπει τις επενδύσεις, ο κ. Ρέππας απάντησε πως σε αυτή τη φάση η κατ’ αρχήν πρόταση της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα.
“Αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να το συζητήσει, όπως κάνουμε κι εμείς, με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά αυτή την ώρα δεν υπάρχει κάτι άλλο. Ισχύει, ό,τι ισχύει και για όλους τους επενδυτές” πρόσθεσε ο κ. Ρέππας.
Την Τετάρτη το βράδυ, ο Γουέι Τζιαφού συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΟΛΠ και όπως ανακοινώθηκε, έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για σύμπραξη στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.
Κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε το βράδυ η Cosco σε πολιτικούς και επιχειρηματίες, ο πρόεδρος του ναυτιλιακού κολοσσού επανέλαβε τις προθέσεις της εταιρείας για επενδύσεις που θα καταστήσουν τον Πειραιά ένα από τα κορυφαία λιμάνια της Ευρώπης και θα βοηθήσουν οικονομικά την Ελλάδα.
“Με την ενοποίηση των εμπορευματικών σταθμών με τις φορτώσεις και το σύστημα διαχείρισης των εμπορευμάτων, η Cosco θα είναι σε θέση να φέρει άφθονα ξένα κεφάλαια στη χώρα σας δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες στην τοπική οικονομία, κάνοντας τον Πειραιά βασικό διαμετακομιστικό κέντρο στην περιοχή” είπε ο Γουέι Τζιαφού.
Οι επίσημες επαφές του επικεφαλής της Cosco ολοκληρώνονται την Παρασκευή, με διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικης αντιπολίτευσης.