Σε ειρηνικό κλίμα κύλησαν την Πέμπτη τα εργατικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μαζική η συμμετοχή. 1.500 αστυνομικοί επί ποδός. Σε 93 προσαγωγές προχώρησαν οι αρχές.
Ειρηνικά ολοκληρώθηκε το μεγάλο απεργιακό συλλαλητήριο που είχαν κηρύξει για τις 20 Μαΐου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Με την αστυνομική παρουσία να είναι ιδιαίτερα έντονη για το φόβο επεισοδίων, οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν με παλμό κατά των επώδυνων μέτρων που προωθούνται σε ασφαλιστικό και πλήττουν μισθούς και συντάξεις.
Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε απ’ το Πεδίον του Άρεως και ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή. Καθ’ οδόν, οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν έκαναν μια στάση με ιδιαίτερη σημασία… Κράτησαν ενός λεπτού σιγή, όταν πέρασαν μπροστά απ’ το υποκατάστημα της Marfin, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο τρεις συνάνθρωποί μας, μετά τη δολοφονική εμπρηστική επίθεση.
Ηχηρά ήταν τα μηνύματα των εκπροσώπων των συνδικάτων. Ο γραμματέας τύπου της ΓΣΕΕ, Ανέστης Στάθης, δήλωσε πως “οι εργαζόμενοι της χώρας μας, θα βροντοφωνάξουν ένα δυνατό όχι στον οδοστρωτήρα του φιλελευθερισμού. Θα εκφράσουν -είπε- την αντίδρασή τους στα σκληρά και άδικα κυβερνητικά μέτρα και κυρίως στην ισοπέδωση και στην ακύρωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας”.
Για νέες κινητοποιήσεις προειδοποίησε ο Ηλίας Ηλιόπουλος, γενικός γραμματέας ΑΔΕΔΥ. “Για άλλη μια φορά, παρά το ότι επιχειρήθηκε προσπάθεια αποδυνάμωσης του αγώνα οι εργαζόμενοι δεν κάνουν πίσω. Αποδεικνύουν και σήμερα οτι δεν τελειώσαμε”, δήλωσε με νόημα. “Ας το πάρει καλά το μήνυμα η κυβέρνηση κι όλοι οι υπόλοιποι που έχουν συνεννοηθεί σ’ αυτήν την εξέλιξη. Θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος και να είναι βέβαιοι οτι η νίκη θα είναι δική μας”, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Το “παρών” στη συγκέντρωση ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ έδωσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. “Ο πρωθυπουργός πρέπει να καταλάβει οτι δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά με την κοινωνία και το λαό απέναντι. Ή θα αναστείλει τα μέτρα και την πρόθεσή του να διαλύσει το ασφαλιστικό ή θα φύγει νύχτα”, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε και το ΠΑΜΕ απ’ την Ομόνοια προς το Θησείο, κάνοντας συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας. Πάνω από 10.000 άτομα ένωσαν τις φωνές τους και διαδήλωσαν για τα δικαιώματά τους.
Στο συλλαλητήριο βρέθηκε και η Αλέκα Παπαρήγα. Η γ.γ. του ΚΚΕ στο μήνυμά της, δήλωσε πως “το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω”. “Σημασία έχει να μετατραπεί σ’ έναν ορμητικό χείμαρρο, σε έναν αληθινό καταρράκτη”, είπε και συμπλήρωσε με νόημα: “Να βγάλουμε απ’ τη μέση όλα τα φράγματα. Όλα τα αναχώματα που δυσκολεύουν να περάσει ο λαός απ’ αυτό που πρέπει να είναι ζητούμενο. Το δρόμο της κοινωνικής, λαϊκής ευμάρειας”.
Νωρίτερα, στη Βουλή, μια ομάδα περίπου 300 ατόμων -χωρίς συγκεκριμένα πολιτικά η συνδικαλιστικά χαρακτηριστικά- στάθηκε μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και φώναξε υβριστικά συνθήματα κατά των πολιτικών. Δεν δόθηκε όμως καμία έκταση.
Μαζική ήταν η συμμετοχή και στα συλλαλητήρια που διοργάνωσαν τα συνδικάτα στη Θεσσαλονίκη.
1.500 αστυνομικοί, δεκάδες προσαγωγές
Επί ποδός για την αποτροπή τυχόν επεισοδίων στο κέντρ της Αθήνας βρίσκονταν από νωρίς 1.500 αστυνομικοί, ενώ σε μια κίνηση “προληπτικών” μέτρων, προχώρησαν σε 93 προσαγωγές από στέκια αντιεξουσιαστών.
Οι άνδρες της αστυνομίας είχαν πάρει σαφείς εντολές. Να μην χαλαρώσουν καθόλου τα μέτρα, ακόμη και μετά το τέλος των συλλαλητηρίων. “Με το που θα επιχειρήσει κάποιος να σηκώσει έστω και μια πέτρα θα πρέπει να συλληφθεί”, δήλωσε χαρακτηριστικά αξιωματικός.
Οι έρευνες είχαν ξεκινήσει απ’ το βράδυ της Τετάρτης σε ολόκληρη την Αττική. Τα άτομα -που έφεραν σακίδια- οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια, ενώ οι αστυνομικοί εκτός από μάσκες και κουκούλες, δεν εντόπισαν μολότοφ ή άλλη εκρηκτική ύλη.
Εκτεταμένοι έλεγχοι έγιναν στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως γύρω απ’ την περιοχή των Εξαρχείων.