Ευρείας χρήσης φάρμακα, όπως αναλγητικά και αντι-ισταμινικά θα βαρύνουν από εδώ και στο εξής τους ασφαλισμένους. Σταματάει η κάλυψη μέσω των ασφαλιστικών ταμείων. Το κόστος, ανέρχονταν περίπου στα 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Ασπιρίνη, παυσίπονα, αντιισταμινικά ή αντιόξινα, παύουν να συνταγογραφούνται από την Πέμπτη και επομένως δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόκειται για απόφαση που πήρε η γενική γραμματεία κοινωνικών ασφαλίσεων κι η οποία καλύπτεται από σχετικό νόμο του 2006.
Η απόφαση αυτή, που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το πορτοφόλι ασφαλισμένων και συνταξιούχων, αφορά -όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ- σε περίπου 250 φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας.
“Απ’ όλα που είναι 250-300, με νόμο το 2006 απαγορεύεται να αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία”, δήλωσε στο Mega η γενική γραμματέας κοινωνικών ασφαλίσεων.
Η Αθηνά Δρέττα, ξεκαθάρισε πως ήταν επιλογή ανάγκης, προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι χρόνια πάσχοντες. “Κατά παράβαση του νόμου είχαμε ορισμένες εξαιρέσεις που στοίχιζαν στα ασφαλιστικά ταμεία περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Το αποτέλεσμα ήταν να μην μπορούμε να πληρώνουμε φάρμακα που χρειάζονται σε χρονίως πάσχοντες”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το αστρονομικό αυτό ποσό, σύμφωνα με τους αρμόδιους, χάνονταν μέχρι σήμερα λόγω ελλιπούς ελέγχου στα ταμεία. Οι γιατροί -σύμφωνα με τη γενική γραμματέα κοινωνικών ασφαλίσεων, τα συνταγογραφούσαν παρανόμως και στη συνέχεια και τα ταμεία παρανόμως τα αποζημίωναν.
Την ίδια ώρα οι φαρμακοποιοί ζητούν να εκδοθεί άμεσα ο κατάλογος με τις ονομασίες των σκευασμάτων που δεν θα καλύπτουν τα ταμεία κι ο οποίος μέχρι τώρα, δεν είναι διαθέσιμος.
Οι αρμόδιοι απ’ την πλευρά τους ξεκαθαρίζουν ότι η απόφαση αυτή δεν αφορά σε φάρμακα που λαμβάνουν χρονίως πάσχοντες. Αυτά θα εξακολουθήσουν να καλύπτονται απ’ τα ασφαλιστικά ταμεία.