Σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία θέλει να επιβάλει το Βερολίνο στην Ευρώπη, προτείνοντας -μεταξύ άλλων- νέες κυρώσεις για τις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα και μια διαδικασία ελεγχόμενης κρατικής χρεωκοπίας.
Σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία θέλει να επιβάλει στην Ευρώπη το Βερολίνο, το οποίο θα παρουσιάσει σχέδιο 9 σημείων για τη διάσωση του ευρώ, την Παρασκευή, στην ομάδα εργασίας υπό τον πρόεδρο της ΕΕ Βαν Ρομπάι.
Μεταξύ άλλων, η Γερμανία προτείνει:
Στέρηση δικαιώματος ψήφου για τουλάχιστον έναν χρόνο
Αναστολή καταβολής κονδυλίων στους παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας και
Διαδικασία ελεγχόμενης κρατικής χρεωκοπίας, ως έσχατη λύση.
H Άγκελα Μέρκελ επανέλαβε σήμερα την έκκλησή της για διεθνή συνεργασία με στόχο την καλύτερη εποπτεία των αγορών και την εισαγωγή νέων κανόνων. Την Τετάρτη, πάντως, από το βήμα της γερμανικής Βουλής, ξεκαθάρισε ότι “στην ανάγκη, η Γερμανία θα προχωρήσει χωρίς διεθνή συναίνεση, αρκεί να μη ζημιωθεί η χώρα”.
Από το ίδιο βήμα, η Μέρκελ ζήτησε να εδραιωθεί στην Ευρώπη μια νέα πολιτική κουλτούρα, ακολουθώντας τη στρατηγική της Γερμανίας. “Η γερμανική κουλτούρα σταθερότητας -είπε- έχει δικαιωθεί και με το παραπάνω. Και γι’ αυτό δεν θα υπαναχωρήσω απ’ τις θέσεις μας όσο επίμοχθες, σκληρές και μακροχρόνιες κι αν είναι οι συζητήσεις στις Bρυξέλλες… Χρειαζόμαστε μια περιεκτική μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης”.
Το Βερολίνο τάσσεται υπέρ και της φορολόγησης των χρηματο-οικονομικών συναλλαγών των αγορών. Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα σε διεθνή διάσκεψη στο Βερολίνο με τη συμμετοχή -μεταξύ άλλων- της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ και του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη Άξελ Βέμπερ.
Στόχος της διάσκεψης, η διαμόρφωση κοινών θέσεων για την καλύτερη εποπτεία των αγορών εν όψει της συνόδου του ομίλου των 20 τον Ιούνιο, όπου αναμένεται να εκφραστούν έντονες αντιρρήσεις.