14 νεκροί...91 τραυματίες ο τραγικός απολογισμός των συγκρούσεων στην Ταϋλάνδη. Δεκάδες κτήρια τυλίχθηκαν στις φλόγες. Παρατείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί στη Μπανγκόκ.
14 νεκροί, 91 τραυματίες, δεκάδες κατεστραμμένα κτήρια. Είναι ο τελευταίος τραγικός απολογισμός των αιματηρών συγκρούσεων που σημειώθηκαν την Τετάρτη, στην Ταϊλάνδη. Το κίνημα των διαδηλωτών με τα “κόκκινα μπλουζάκια” τερματίστηκε μετά την επέμβαση του στρατού στον καταυλισμό τους.
Οι πυρκαγιές στα κτήρια που πυρπόλησαν οι διαδηλωτές εξακολουθούν να μαίνονται. Την ίδια ώρα και σε μια προσπάθεια ν’ αποφευχθούν τα χειρότερα, η απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί στη Μπανγκόκ και άλλες 23 επαρχίες της Ταϊλάνδης, παρατείνεται για ακόμη τρία 24ωρα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων.
Στο χρονικό της ύστατης μάχης, τα τεθωρακισμένα διέλυσαν τα οδοφράγματα κι οι στρατιώτες πυροβολώντας στο ψαχνό εισέβαλαν στον καταυλισμό που είχαν στήσει οι διαδηλωτές στο κέντρο της Μπανγκόγκ. Λίγο αργότερα οι αρχηγοί της εξέγερσης παραδόθηκαν στον στρατό απευθύνοντας έκκληση να σταματήσει η αιματοχυσία.
Μετά από μια μικρή ανάπαυλα, τα επεισόδια εξαπλώθηκαν και σε άλλες συνοικίες στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης. Ανταποκριτές ξένου τύπου, μετέδιδαν ότι οι διαδηλωτές πολιόρκησαν το χρηματιστήριο και τις εγκαταστάσεις τηλεοπτικού σταθμού, ενώ πυρπόλησαν κι ένα εμπορικό κέντρο.
Σποραδικά πυρά έπεφταν σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας ενώ ταραχές επικρατούσαν και σε άλλες πόλεις, στις βορειοανατολικές επαρχίες.
Κατά την επίθεση των τεθωρακισμένων σκοτώθηκαν τουλάχιστον δυο διαδηλωτές κι ένας Ιταλός φωτορεπόρτερ. Συνολικά υπολογίζεται οτι στις μάχες που αιματοκύλησαν την Ταϊλάνδη, έχασαν τη ζωή τους 84 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 1.790.
Το αντικυβερνητικό κίνημα, γνωστό με τη ονομασία “κόκκινα μπλουζάκια” ξεκίνησε τις διαδηλώσεις στα μέσα Μαρτίου απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Βετζαζίβα και την προκήρυξη εκλογών.
Η αντιπαράθεση των διαδηλωτών με την κυβέρνηση, έλαβε ταξικά χαρακτηριστικά, διαπιστώνουν ακόμη κι οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, καθώς η εξαθλίωση μεγάλων μαζών τις έφερε αντιμέτωπες με μια κυβερνώσα ελίτ, βουτηγμένη στη διαφθορά.
Εκκωφαντική, χαρακτηρίζεται όλο αυτό το διάστημα, η σιγή του βασιλιά της Ταϊλάνδης, ο οποίος αποτελούσε παραδοσιακά σύμβολο ενότητας.
Σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις στον τουρισμό.