Με αντικείμενο την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ευρωζώνης, αλλά και τη λήψη μέτρων κατά των κερδοσκόπων, συνεδρίασε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες η νεοσυσταθείσα επιτροπή υπό τον πρόεδρο της EE και με τη συμμετοχή των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.
Με αντικείμενο την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ευρωζώνης, αλλά και τη λήψη μέτρων κατά των κερδοσκόπων, συνεδρίασε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες η νεοσυσταθείσα επιτροπή υπό τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βαν Ρομπάι και με τη συμμετοχή των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.
Επί τάπητος τέθηκε το σχέδιο της Γερμανίας για την επιβολή σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας, που μεταξύ άλλων προβλέπει στέρηση δικαιώματος ψήφου για τουλάχιστον έναν χρόνο, αναστολή καταβολής κονδυλίων στους παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας και διαδικασία ελεγχόμενης κρατικής χρεωκοπίας, ως έσχατη λύση.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο Βαν Ρομπάι αποσυνέδεσε τις όποιες συζητήσεις με την περίπτωση της Ελλάδας, ξεκαθαρίζοντας ότι αφορούν στο μακροπρόθεσμο μέλλον.
“Ο ad-hoc μηχανισμός στον οποίο συμφωνήσαμε για να στηρίξουμε την Ελλάδα και για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της Ευρωζώνης συνολικά δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη για αναδιάρθρωση χρέους” τόνισε ο κ. Ρομπάι.
Και πρόσθεσε: “Η διαχείριση κρίσεων είναι μέρος της αποστολής της ομάδας εργασίας και μόνο μέσα σε αυτό το μακροπρόθεσμο πλαίσιο -όχι για σήμερα και όχι στο πλαίσιο του ελληνικού μηχανισμού, ούτε καν στο πλαίσιο των 750 δισ.- μια χώρα μέλος θεωρεί ότι για να αναπτυχθεί ένα μόνομο πλαίσιο επίλυσης κρίσης στο μέλλον στην ευρωζώνη θα πρέπει να σκεφτούμε μια διαδικασία για ελεγχόμενη πτώχευση. Βραχυπρόθεσμα ουδείς πρότεινε τέτοια λύση”.
Παρουσίαζοντας τις ελληνικές θέσεις, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας τάσσεται υπέρ της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, διαφωνεί όμως κάθετα, όπως και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, με το ενδεχόμενο αποβολής μιας χώρας από την ευρωζώνη. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της δράσης κατά των κερδοσκόπων και υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων.
Οι διαβουλεύσεις για την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας άρχισαν με τη Γαλλία και τη Γερμανία να έχουν βρει κοινά σημεία συμφωνίας σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες.
“Υπάρχει πλήρης ταύτιση μεταξύ της καγκελαρίου και εμού στην ιδέα επιβολής νέων κυρώσεων στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας. Πρέπει να εξελιχθεί. Περισσότερα κριτήρια, μεγαλύτερη διαφάνεια, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα” δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί.
Στο πλευρό του, ο Γάλλος πρόεδρος είχε τον Συντηρητικό νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας, ο οποίος σε αυτή την κρίσιμη φάση για την Ευρώπη, άρχισε από το Παρίσι περιοδεία στη γηραιά ήπειρο.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον ευχήθηκε για την επιτυχία του ευρώ, παρότι -όπως είπε- η Βρετανία “ορθώς δεν έχει υιοθετήσει και δεν πρόκειται να το υιοθετησει”. “Το ευρώ είναι επιτυχημένο” του απάντησε ο Σαρκοζί.
Αλλά και στη συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ ο Βρετανός πρωθυπουργός έβαλε φρένο στα σχέδια για αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης που προωθεί η Γερμανία.
“Πρέπει να σταθεροποιησουμε το ευρώ και αργότερα θα μπορέσουμε να πουμε τι θα κάνουμε, πώς θα το κάνουμε και μετά θα δούμε τι θα θέλει η πλειοψηφία” είπε η Μέρκελ, για να λάβει από τον Κάμερον την απάντηση ότι “οποιαδήποτε συμφωνία, ακόμη κι αυτή που θα αφορά μονο την ευρωζώνη, χρειάζεται ομοφωνία και των 27, περιλαμβανομένης της Βρετανίας, η οποία φυσικά έχει δικαίωμα βέτο”.
Το πρωί της Παρασκευής, η Μέρκελ πέτυχε την έγκριση του ευρωπαϊκού πακέτου στήριξης από τη γερμανική Βουλή, αλλά με οριακή πλειοψηφία 7 βουλευτών, σε μια συνεδρίαση που εξελίχθηκε σε δριμύ κατηγορώ της αντιπολίτευσης εναντίον της καγκελαρίου.