Απολογία - ποταμός από την πρώην διευθύντρια του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματίνα Μαντέλη, για το σκάνδαλο Βατοπαιδίου. "Καρφώνει" τόσο τους πολιτικούς της προϊσταμένους, όσο και στελέχη της πρώην κυβέρνησης και του Μαξίμου.
Απρόβλεπτες διαστάσεις παίρνει η χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων της πρώην διευθύντριας Πολιτικής Γης του υπουργείου Γεωργίας Σταματίνας Μαντέλη, η οποία στην απολογία της την Παρασκευή στην ανακρίτρια για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου ενέπλεξε τόσο τους πολιτικούς της προϊσταμένους Ευάγγελο Μπασιάκο και Αλέξανδρο Κοντό, όσο και το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου.
Η πρώην υπάλληλος, η οποία σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχε ενεργό ρόλο στη διαδικασία των ιερών ανταλλαγών και αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, υποστήριξε ότι οι ανταλλαγές είχαν προαποφασιστεί σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο, πολύ πριν εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις Μπασιάκου και Δούκα και πως της ζητήθηκε πιεστικά να ασχοληθεί αποκλειστικά με το θέμα αυτό, εάν και η ίδια είχε εκφράσει τις διαφωνίες της.
“Μου ειπώθηκε ότι πρέπει να χειριστώ κατ’ απόλυτη προτεραιτότητα προσωπικά το θέμα, χωρίς να ενημερώσω κανέναν άλλο από τη διεύθυνσή μου, γιατί αποτελεί κεντρική κυβερνητική επιλογή, που έχει αποφασιστεί στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο” είπε στην ανακρίτρια η κ. Μαντέλη.
Όταν ρωτήθηκε τι εννοούσαν λέγοντάς της ‘ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο’, η κατηγορούμενη απάντησε: “Εκ των υστέρων διαπίστωσα ότι εννούσε το Μέγαρο Μαξίμου, τον κ. Αγγέλου και τον κ. Ρουσόπουλο.
Στο κάδρο των ευθυνών, η Σταματίνα Μαντέλη τοποθετεί ισάξια τόσο τον Ευάγγελο Μπασιάκο όσο και τον Αλέξανδρο Κοντό. Επιδιώκοντας να αποδείξει ότι οι ανταλλαγές ήταν προϊόν ενός καλοστημένου σχεδίου, η συνταξιούχος σήμερα υπάλληλος υποστήριξε ότι ο υφυπουργός κ. Κοντός, τον Νοέμβριο του 2004, της ζήτησε να τον ενημερώσει για όλες τις παραθαλάσσιες ή με τουριστική αξία εκτάσεις, χωρίς ωστόσο να της εξηγήσει τον λόγο.
Όπως λέει η κ. Μαντέλη, λίγους μήνες αργότερα, εμφανίστηκε στο υπουργείο ο πατέρας Αρσένιος, με έτοιμες καταστάσεις ακινήτων και της ζητούσε να τις προωθήσει άμεσα στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου για ανταλλαγές.
Η κατηγορούμενη ανέφερε σχετικά στην ανακρίτρια: “Η εντολή του κ. Μπασιάκου ήταν να διεκπεραιώνω με μεγάλη ταχύτητα τα αιτήματα της Μονής Βατοπαιδίου και να προωθούνται οι καταστάσεις με τα προεπιλεγμένα ακίνητα, για να μην δημιουργηθούν προβλήματα με το Μέγαρο Μαξίμου. Δύο ή τρεις φορές που δημιουργήθηκαν προβλήματα ή καθυστερήσεις, δεχόμουν τηλεφωνήματα από τον υπουργό Μπασιάκο ή την αδελφή του να συμμορφωθώ γιατί θα υπήρχε δυσαρέσκεια και δυσφορία στις σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου”.
Σύμφωνα με την κ. Μαντέλη, οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος είχαν πολύ στενές σχέσεις με τον πρώην διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Κώστα Καραμανλή Γιάννη Αγγέλου αλλά και τον πρώην υπουργό Θόδωρο Ρουσόπουλο.
Ερωτηθείσα από την ανακρίτρια πώς είναι βέβαιη ότι οι μοναχοί συνομιλούσαν με αυτά τα πρόσωπα και όχι με κάποια άλλα, η κ. Μαντέλη απάντησε: “Το επιβεβαίωσα, όταν μετά από τηλεφώνημα του Αρσένιου στον ‘Γιάννη’ ακολούθησε ένα φορτικό τηλεφώνημα από την αδελφή του κ. Μπασιάκου, Μαρία, με σκοπό να λυθεί το θέμα της Ουρανούπολης. Απ’ ό,τι είχα αντιληφθεί και όπως μου είχε πει και ο Αρσένιος, όταν ο Αγγέλου ή ο Ρουσόπουλος έπαιρνε τηλέφωνο τον Μπασιάκο, εκείνος κατουριόταν πάνω του”.
Κατά τη διάρκεια της 24ωρης απολογίας της, η Σταματίνα Μαντέλη εξήγησε γιατί όταν κλήθηκε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής το 2008 δεν προχώρησε σε καμία από τις παραπάνω αποκαλύψεις, αλλά αντιθέτως μίλησε για μία καθόλα νόμιμη διαδικασία, χωρίς πιέσεις από υπουργούς. “Πριν καταθέσω στην εξεταστική -είπε- με κάλεσε στο γραφείο του ο τότε υπουργός Κοντός και μου είπε εάν θέλεις να γλυτώσεις από τα δικαστήρια, πρόσεξε τι θα πεις στη Βουλή. Και μου υπέδειξε, σε γενικές γραμμές, τι πρέπει να πω”.
Ανταλλαγές διά της… παράκαμψης
Με βάση την απολογία της κ. Μαντέλη, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φαίνεται πως ακολουθούσε τη μέθοδο της… παράκαμψης των αρμοδίων, οι οποίοι εξέφραζαν μη αρεστές απόψεις, ώστε να προχωρήσει με διαδικασίες – εξπρές στις ανταλλαγές δημοσίων ακινήτων και δασών με τη Μονή Βατοπαιδίου.
Για παράδειγμα, η έκταση φιλέτο των 8.600 στρεμμάτων δάσους στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής φέρεται να παραχωρήθηκε σε μια νύχτα στους μοναχούς του Βατοπαιδίου ως έκταση προς αξιοποίηση, η οποία μάλιστα κοστολογήθηκε μόλις προς 1.100.000 ευρώ.
Με το συμβόλαιο – σκάνδαλο που υπέγραψε το 2007 η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου με τη Μονή Βατοπαιδίου, με συμβολαιογράφο την Κατερίνα Πελέκη, η έκταση από δάσος μετατράπηκε σε άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο.
Για να παρακαμφθεί το μόνο αρμόδιο για τον χαρακτηρισμό της έκτασης δασαρχείο της Αρναίας και παρά την άρνηση της Διεύθυνσης Δασών της περιφέρειας Μακεδονίας, το δάσος της Ουρανούπολης… βαφτίστηκε δασική έκταση, δηλαδή θαμνώδης κι όχι δάσος, με γνωμοδότηση νομικών συμβούλων. Στην περίπτωση αυτή και με βασει νόμο θα μπορούσε υπό προυποθέσεις να αξιοποιηθεί τουριστικά από τους μοναχούς.
Όπως κατέθεσε την Παρασκευή στην ανακρίτρια που διερευνά την υπόθεση η τότε διευθύντρια του υπουργείου Γεωργίας Σταματίνα Μαντέλη, η Ουρανούπολη ήταν μεταξύ των εκτάσεων – “φιλέτα” που επιθυμούσαν διακαώς οι μοναχοί του Βατοπαιδίου.
Εκτός από την Ουρανούπολη, στα χέρια των μοναχών βρέθηκαν με βάση συμβόλαια ανταλλαγής κι άλλες δασικές και αρχαιολογικές εκτάσεις, όπως έκταση 2,5 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στο Κάτω Σούλι του Γραμματικού, αλλά και έκταση στο Λαύριο.
Το απίθανο στην περίπτωση πολλών ανταλλαγών είναι ότι ζητούνταν εκ των υστέρων πράξεις χαρακτηρισμού για τις εκτάσεις που αποκτούσαν οι μοναχοί και μάλιστα το ρόλο αυτό τον είχε αναλάβει το ίδιο το Δημόσιο.
Για το Λαύριο η έκταση κρίθηκε κατά το υπουργείο Γεωργίας ότι αποτελούσε κοινόχρηστο χερσολίβαδο, ενώ ο δασάρχης Λαυρίου είχε καταθέσει στη Βουλή ότι στην πραγματικότητα σε μεγάλο μέρος η έκταση βλέπει πεύκα και δάσος.
Η κ. Μαντέλη ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική, καθώς -όπως είπε- οι γνωματεύσεις νομικών συμβούλων για τον χαρακτηρισμό εκτάσεων ως μη δασικών γίνονταν μετά από επιθυμία των προϊσταμένων υπουργών της, κυρίων Μπασιάκου, Κιλτίδη και Κοντού, όταν διαφωνούσαν οι αρμόδιες αρχές όπως οι δασικές.
Όπως μάλιστα κατέθεσε, οι διαδικασίες των ανταλλαγών ακινήτων με το Βατοπαίδι δεν θα γινόταν ταχύτατα ή και καθόλου χωρίς άνωθεν πιέσεις.