Υπό την πίεση της τρόικα, ο υπουργός Εργασίας καλεί με επιστολή του τους κοινωνικούς εταίρους σε διαβούλευση από τις 31 Μαϊου, για την προετοιμασία της αναθεώρησης του μοντέλου στο εργασιακό.
Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι στο μνημόνιο για το Πρόγραμμα Σταθερότητας, η τρόικα -Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ- επανέρχεται και ζητάει μεγάλες ανατροπές στο εργασιακό, με πιο φθηνές προσλήψεις και απολύσεις.
Υπό την πίεση αυτή, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος καλεί με επιστολή του τους κοινωνικούς εταίρους σε διαβούλευση από τις 31 Μαϊου, για την προετοιμασία της αναθεώρησης του μοντέλου στο εργασιακό ώστε να υπάρξει συμφωνία μέχρι τέλος του χρόνου.
Η ΓΣΕΕ ήδη σκέφτεται να μην προσέλθει στις διαβουλεύσεις, καθώς οι αλλαγές που προωθούνται στις εργασιακές σχέσεις ανοίγουν το δρόμο για μείωση των κατώτατων αποδοχών, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, αύξηση των απολύσεων και τη μείωση των αποζημιώσεων.
Οι κατώτατοι μισθοί από 740 ευρώ αναμένεται να διαμορφωθουν γύρω στα 600 ευρώ, μικτά, για δύο λόγους:
Πρώτον, με το τέχνασμα του προγράμματος μαθητείας για την είσοδο ανέργων κάτω των 25 ετων στην αγορά εργασίας και
Δεύτερον, με την καθυστέρηση υπογραφής της νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Εκπρόσωποι των συνδικάτων και εργατολόγοι εκτιμούν ότι εάν μέσα στις επόμενες 40 μέρες, δηλαδή μεχρι 31 Ιουνίου, δεν υπογραφεί η Σύμβαση, τότε από την 1η Ιουλίου παύει να ισχύει η προηγούμενη και όσες νέες προσλήψεις γίνουν, μπορούν να γίνουν με μισθους κάτω των 740 ευρώ.
Το νέο πλαισιο θα προβλέπει αυξηση του ορίου των απολύσεων από 2% σε 4% το μήνα για επιχειρήσεις άνω των 200 εργαζομένων. Οι αποζημιώσεις στους απολυμένους θα καταβάλλονται σε 6 μηνιαίες δόσεις, ενώ η τρόικα των επιτηρητών έχει προτείνει να περικοπεί έως και 40% το ποσοστό της αποζημίωσης και να καταργηθεί η μονομερής προσφυγή των συνδικάτων στη διαιτησία.