Ακόμα πιο επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό ζητά η τρόικα των ελεγκτών προκειμένου να προχωρήσει στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου το φθινόπωρο. Μεταξύ άλλων, ζητούν νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων ως το 2015 και πλήρη συνταξιοδότηση στα 40 χρόνια εργασίας.
Ακόμα πιο επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό ζητά η τρόικα των ελεγκτών προκειμένου να προχωρήσει στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου, το φθινόπωρο.
Με επιστολή που έστειλαν στον Ανδρέα Λοβέρδο, ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ ζητούν να εφαρμοσθεί ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων ως το 2015, και όχι το 2018.
Παράλληλα, βάζουν ως αδιαπραγμάτευτο όριο για πλήρη συνταξιοδότηση τα 40 χρόνια εργασίας και ζητούν την επιβολή ποινής 6% για κάθε έτος, σε όποιον εργαζόμενο επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί νωρίτερα.
Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας, η τρόικα ζητά επίσης από την ελληνική κυβέρνηση οι συντάξεις χηρείας να μη χορηγούνται κάτω από τα 50 έτη, ενώ να ισχύσουν εισοδηματικά κριτήρια για χήρες κάτω των 65 ετών.
Οι ελεγκτες πιέζουν ακόμη προς την κατεύθυνση της μείωσης των συντάξεων που ήδη παίρνουν οι διαζευγμένες και άγαμες κόρες στο Δημόσιο, ενώ το ζητούμενο για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι να μειωθούν σε τρία επίσης έως το 2015 και όχι έως το 2018.
Στην επιστολή που έστειλαν οι ελεγκτές προς τους κυρίους Παπακωνσταντίνου και Λοβέρδο, επιστρέφοντας ουσιαστικά πίσω το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, συνδέουν ευθέως τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του δανείου με την προώθηση αυτών των αλλαγών.
Σε ό,τι αφορά την εισφοροδιαφυγή, ο υπουργός δήλωσε πως αγγίζει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ανέφερε πως εάν του ζητηθεί στη Βουλή, τότε θα δημοσιοποιήσει τα ονόματα όσων χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία.
Στην πράξη
Με βάση τις επιταγές της τρόικας, ακόμα και στο ζενίθ της παραμονής στην εργασία, η πλήρης σύνταξη στο μέλλον θα υπολείπεται από τη σημερινή πλήρη σύνταξη.
Για παράδειγμα, εργαζόμενος με μεσαίες αποδοχές εάν μείνει στο σύστημα 35 χρόνια χάνει 7,5%, εάν μείνει 37 χρόνια θα πάρει σύνταξη μειωμένη κατά 1% σε σχέση με σήμερα, ενώ εάν μείνει 38 χρόνια που ισχύει το δέλεαρ του συστήματος θα έχει κέρδος 2,61%.
Αντίθετα, για μία γυναίκα που παίρνει πρόωρη σύνταξη στα 55 αντί στα 60, οι αποδοχές της θα ψαλιδιστούν κατά 30%. Αν η ίδια γυναίκα δουλέψει 30 χρόνια αντί για 40, τότε θα υποστεί πέναλτι 60%, δηλαδή οι αποδοχές της θα είναι μειωμένες κατά 60%. Έως σήμερα, η εν λόγω εργαζόμενη έπαιρνε στα 60 της πλήρη σύνταξη το 70% έως 80% του μισθού της.
Σε ό,τι αφορά στις συντάξεις χηρείας, σήμερα μια χήρα 50 ετών θα έπαιρνε σύνταξη 560 ευρώ, ενώ εάν εργαζόταν θα έπαιρνε 230 ευρώ. Με το νέο σύστημα που ζητά η τρόικα δεν θα παίρνει καθόλου σύνταξη μέχρι τα 50.
Αντιδράσεις
Τα συνδικάτα εντείνουν τις αντιδράσεις τους και ετοιμάζονται για νέα απεργία στις 10 Ιουνίου, οπότε αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Για “επικοικωνιακά τεχνάσματα του υπουργού Εργασίας που σπέρνουν ανασφάλεια” έκανε λόγο ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ Ιωάννης Βρούτσης. “Ο κ. Λοβέρδος -σημειώνει- αναφέρθηκε σε νέα, επαχθή μέτρα που, όπως είπε, του επιβάλλονται από την Ευρώπη και την ίδια στιγμή προβαίνει σε λεονταρισμούς, δηλώνοντας ότι θα πείσει την Ευρώπη ότι τα νέα αυτά μέτρα δεν είναι απαραίτητα”.
Σε δήλωσή του, ο Γιώργος Καρατζαφέρης ανέφερε: “Θέλω να πιστεύω ότι έστω και την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση θα συνειδητοποιήσει ότι όλα αυτά τα οποία προσπαθεί να επιβάλλει, πρώτον δεν είναι δίκαια και δεύτερον είναι αναποτελεσματικά”.
Ο Συνασπισμός σε ανακοίνωσή του σχολίασε πως “η εκτίμηση πως η πορεία εκταμίευσης των δανείων από τον υποτιθέμενο μηχανισμό στήριξης θα συνοδεύεται από νέα επαχθέστερα μέτρα επιβεβαιώνεται δραματικά στην περίπτωση του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων”.