Αποφάσεις για την πορεία της διερεύνησης του σκανδάλου του Βατοπαιδίου λαμβάνει την Τριτη η εξεταστική επιτροπή της Βουλής, καθώς οι πληροφορίες θέλουν να αυξάνονται οι πιθανότητες να υπάρξει κοινό πόρισμα, τουλάχιστον μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ.
Αποφάσεις για την πορεία της διερεύνησης του σκανδάλου του Βατοπαιδίου λαμβάνει την Τριτη η εξεταστική επιτροπή της Βουλής, καθώς οι πληροφορίες θέλουν να αυξάνονται οι πιθανότητες να υπάρξει κοινό πόρισμα, τουλάχιστον μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ.
Το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται να μην διαφωνεί με την ολιγοήμερη παράταση των εργασιών την οποία επιθυμεί ο Συνασπισμός ώστε να διερευνηθούν περισσότερο τα όσα κατέθεσε στην ανακρίτρια η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματίνα Μαντέλη για πιέσεις που δέχθηκε από τους προϊσταμένους της, “γαλάζιους” υπουργούς, προκειμένου να διευκολυνθούν οι… ιερές μπίζνες της Μονής.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε την Κυριακή ότι η υπόθεση αυτή πρέπει να τελειώσει, και εάν υπάρχουν υπεύθυνοι, πρέπει να παραπεμφθούν. Πρόσθεσε, όμως, πως “το ζήτημα δεν είναι να πάει ένας πολιτικός στη φυλακή, για να τελειώσει το Βατοπαίδι θα πρέπει να επιστραφεί η κλεμμένη περιουσία στο ελληνικό Δημόσιο”.
Στην αντεπίθεση ο Αλ. Κοντός
Ο Αλέξανδρος Κοντός, για τον οποίο η κυρία Μαντέλη υποστηρίζει ότι την απείλησε με διώξεις εάν κατέθετε τα όσα γνώριζε στην πρώτη εξεταστική για το Βατοπαίδι, μίλησε την Κυριακή στο MEGA για ανταλλάγματα που πήρε η πρώην διευθύντρια από την κυβέρνηση.
“Το ΠΑΣΟΚ -είπε ο κ. Κοντός- ψήφισε νόμο στη Βουλή ο οποίος πλέον θα έπρεπε να ονομάζεται ‘νόμος Μαντέλη’ για να ελαφρύνει τη θέση της κατηγορούμενης, προκειμένου να καταθέσει ψεύδη και συκοφαντίες εναντίον μου και εναντίον άλλων πρώην υπουργών της ΝΔ” δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ”.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο κ. Κοντός και στη συνέντευξη που έδωσε τη Δευτέρα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι στην πρώτη εξεταστική η κ. Μαντέλη είχε πει άλλα από αυτά που ισχυρίζεται τώρα. Ανέφερε, μάλιστα, ότι στην κατάθεσή της στην εισαγγελέα Σπυροπούλου δεν είχε κάνει καμία αναφορά για πιέσεις από πολιτικά πρόσωπα.
Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Κοντός αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- και στην υπόθεση που έφερε στο φως ρεπορτάζ της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα” με τη χειρόγραφη διάψευση την οποία η πρώην διευθύντρια υποστηρίζει ότι της την υπαγόρευσε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του.
“Μου είπε ας έρθει στο σπίτι ο κ. Ιατρίδης να του γράψω μια διάψευση για να τη στείλουμε στα ΜΜΕ και να την καταθέσουμε και στην εξεταστική. Ζήτησε ένα αντίγραφο να έχει εκείνη στο αρχείο της. Ο κ. Ιατρίδης το έγραψε και η κ. Μαντέλη κράτησε το αντίγραφο” είπε σχετικά ο πρώην υφυπουργός.
Η επίμαχη επιστολή είχε γίνει τότε δεκτή από τον πρόεδρο της επιτροπής Χρήστο Μαρκογιαννάκη, με αποτέλεσμα να κριθεί ότι η κυρία Μαντέλη δεν χρειαζόταν να ξανακαταθέσει. Μιλώντας τη Δευτέρα στον ρ/σ της ΝΕΤ, ο κ. Μαρκογιαννάκης ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν γνώριζε και δεν γνωρίζει εάν η συγκεκριμένη διάψεσυη “ήταν επιτακτική ή μη επιτακτική και εάν συντάχθηκε καθ’ υπαγόρευσιν”.
Ο Αλέξανδρος Κοντός υπεραμύνθηκε της νομιμότητας των ενεργειών του, άφησε αιχμές κατά των κυρίων Μπασιάκου και Κιλτίδη ότι εκείνοι είχαν την ευθύνη των υπογραφών, ενώ ήταν κατηγορηματικά αρνητικός όταν ρωτήθηκε εάν θα πρέπει να κληθεί να καταθέσει ο Κώστας Καραμανλής, αίτημα στο οποίο επιμένει ο ΛΑΟΣ. “Φυσικά δεν πρέπει να κληθεί στην επιτροπή… επειδή μία κατηγορούμενη άλλα έλεγε πριν και άλλα λέει τώρα” τόνισε.