Δραστικές περικοπές, άμεσου χαρακτήρα, στις δημόσιες δαπάνες ανακοίνωσε η νέα κυβέρνηση συνασπισμού στη Βρετανία. Στόχος, η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο έχει φθάσει σε επίπεδα-ρεκόρ.
Περίοδο αυστηρής λιτότητας εγκαινίασε και επίσημα η νέα κυβέρνηση συνασπισμού Συντηρητικών-Φιλελευθέρων στη Βρετανία, ανακοινώνοντας δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών για το τρέχον έτος.
Το πακέτο των περικοπών ξεπερνά σε αξία τα 7 δισ. λιρών και αποβλέπει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, που έφθασε τον Απρίλιο στο μεταπολεμικό ρεκόρ του 11,1% του ΑΕΠ.
Μεταξύ άλλων, οι προσλήψεις στο Δημόσιο παγώνουν, οι υπουργικές αποδοχές μειώνονται κατά 5%, καταργούνται τα υπουργικά αυτοκίνητα, ενώ “ψαλίδι” μπαίνει στα λειτουργικά έξοδα του κρατικού μηχανισμού, στα πανεπιστήμια και στις επιδοτήσεις για βιομηχανική ανάπτυξη.
Οι περικοπές αυτές, μάλιστα, είναι μόνον η αρχή, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζει έκτακτο προϋπολογισμό, αλλά και περαιτέρω αναθεώρηση τον Σεπτέμβριο.
“Θα πρέπει να ληφθούν σκληρά μέτρα, αλλά έχουμε έναν στόχο. Η χώρα έχει το μεγαλύτερο έλλειμμα στον προϋπολογισμό στην Ευρώπη” δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν.
Οι Φιλελεύθεροι, που απέρριπταν προεκλογικά τις δραστικές περικοπές στο Δημόσιο, λένε ότι άλλαξαν ρότα λόγω της διάχυσης της κρίσης από την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. “Κανένας δεν μπορούσε να το προβλέψει αυτό” είπε ο ηγέτης τους και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ.
Η… ώρα της κρίσης πλησιάζει και στην Ιταλία, καθώς το υπουργικό συμβούλιο ετοιμάζεται να ανακοινώσει την Τρίτη δέσμη μέτρων για την εξοικονόμηση 24 δισ. ευρώ την ερχόμενη διετία προκειμένου να καθησυχάσει τις αγορές.
Η ιταλική κυβέρνηση φέρεται να προσανατολίζεται, μεταξύ άλλων, σε προσωρινό πάγωμα μισθών στο Δημόσιο, μείωση αποδοχών υπουργών και βουλευτών μεταξύ 10%-15% και σε περικοπές στις δαπάνες των υπουργείων, ενώ σχεδιάζει μέτρα για την πάταξη της εκτεταμμένης φοροδιαφυγής.
Στη Γαλλία, η κυβέρνηση Σαρκοζί προσανατολίζεται στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης πέραν των 60 ετών, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Βιομηχανίας Κριστιάν Εστροζι.
Το θέμα αποτελεί “κόκκινη γραμμή” για τα συνδικάτα, που ετοιμάζουν ήδη γενική απεργία για την Πέμπτη και προειδοποιούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι τον ερχόμενο μήνα, που η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της.