Μάχη... μέχρι την ύστατη στιγμή δηλώνει αποφασισμένος να δώσει ο υπ. Εργασίας, ώστε να επιτύχει λιγότερο επωδυνες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό από αυτές που ζητά η τρόικα. Στο επίκεντρο, η αύξηση του ασφαλιστικού βίου για πλήρη σύνταξη από τα 37 στα 40 έτη.
Μάχη… μέχρι την ύστατη στιγμή είναι αποφασισμένος να δώσει ο Ανδρέας Λοβέρδος, ώστε να επιτύχει λιγότερο επωδυνες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό από αυτές που ζητά η τρόικα ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.
Όπως δήλωσε το βράδυ της Τρίτης στο κεντρικό δελτίο του MEGA, ο υπουργός Εργασίας θα διαβουλεύεται ως το παρά πέντε της κατάθεσης του νέου νόμου, παρότι γνωρίζει -όπως είπε- ότι τα περιθώρια είναι περιορισμένα.
Ο υπουργός Εργασίας στηρίζει πολλές ελπίδες στις αναλογιστικές μελέτες που θα έχει στα χέρια του την Παρασκευή και υποστηρίζει ότι θα πείσουν την τρόικα ότι δεν χρειάζονται επαχθεστερα μέτρα για τη βιωσιμότητα του συστήματος.
Στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης ο κ. Λοβέρδος τοποθέτησε το θέμα της αύξησης του ασφαλιστικού βίου για πλήρη σύνταξη από τα 37 στα 40 έτη έως το 2015, που ζητούν οι ελεγκτές. Αντίθετα, το ελληνικό νομοσχέδιο προβλέπει μόνο κίνητρα και αντικίνητρα για την παραμονή στο ασφαλιστικό σύστημα.
Δείτε τη συνέντευξη του υπ. Εργασίας στο MEGA
Άλλα “αγκάθια” του μνημονίου που θα… ματώσει τους Έλληνες ασφαλισμένους είναι ότι εντείνεται η πίεση της τρόικας τo νέο σύστημα συνταξιοδότησης που επιφέρει μειώσεις στις συντάξεις να εφαρμοστεί πλήρως από το 2015 και όχι από το 2018, όπως προτείνει ο υπουργός Εργασίας.
Κατηγορηματική, επίσης, είναι η τρόικα όσον αφορά τις πρόωρες συντάξεις. Κανεις δεν αποχωρεί πριν από τα 60 ακόμα και όσοι υπάγονται στα βαρέα η όσοι δουλέψουν 40 χρόνια. Αντίστοιχη ρητή διαταξη δεν υπάρχει στο νομοσχεδιο του υπουργείου Εργασίας.
Ακόμη, στο μνημόνιο προβλέπεται περικοπή της σύνταξης 6% ετησίως για όσους βγαίνουν στη σύνταξη πριν από τα 65, ενώ στο σχέδιο του Ανδρέα Λοβέρδου εξαιρούνται από την ποινή οι γυναίκες και εργαζόμενες μητέρες.
Οι Βρυξέλλες, πάντως, έστειλαν την Τρίτη νέο μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας να εφαρμοστούν κατά γράμμα τα όσα προβλέπονται στο μνημόνιο με την τρόικα για το νέο καθεστώς των συντάξεων.
Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, ο οποίος ρωτήθηκε εάν στην επιστολή που έστειλε στους κ. Παπακωνσταντίνου και Λοβέρδο είχε κάτι νέο να προτείνει, ήταν σαφής ότι απλώς υπενθύμισε τα συμφωνηθέντα. “Ήταν πολύ απλά για να υπενθυμίσω τους όρους του μνημονίου όσον αφορά αυτό το ζήτημα, διότι ετοιμάζεται ένα νομοσχέδιο στην Ελλάδα και μας φάνηκε η κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε μια αναφορά στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε. Η αλληλογραφία και η επικοινωνία είναι συχνή” δήλωσε ο κ. Αμαντέου Τάρντιο.
Ο υπεύθυνος του αρμόδιου τομέα της ΝΔ Ιωάννης Βρούτσης κατήγγειλε τον υπουργό Εργασίας ότι “αγνοώντας το μνημόνιο που ο ίδιος υπέγραψε, με το να μην συμπεριλάβει στο Σ/Ν που έδωσε για διαβούλευση όλες τις συμφωνηθείσες με την κυβέρνηση αλλαγές, σήμερα, αναζητά άλλοθι προσποιούμενος τον ‘καλό’ και μεταφέροντας τις ευθύνες στους ‘κακούς’ της τρόικας”.
Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το θέμα του ασφαλιστικού, ενώ το ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι “η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν συναποφασίσει αυτό το αντιασφαλιστικό έκτρωμα που αυξάνει δραστικά τα όρια συνταξιοδότησης και μειώνει τις συντάξεις”.