Τα θέματα της μείωσης των τιμών στην αγορά, η ανάπτυξη, αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών τέθηκαν την Τετάρτη στο τραπέζι της συνεδρίασης του άτυπου υπουργικού συμβουλίου.
Τα θέματα της μείωσης των τιμών στην αγορά, η ανάπτυξη, αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών τέθηκαν την Τετάρτη στο τραπέζι της συνεδρίασης του άτυπου υπουργικού συμβουλίου.
Πολλά κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται ενοχλημένα από το γεγονός ότι το υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει καταφέρει ακόμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το θέμα της ακρίβειας.
Μιλώντας στο υπουργικό, η Λούκα Κατσέλη τόνισε πως δεν είναι μόνο δική της ευθύνη η αντιμετώπιση της ακρίβειας και απέδωσε την άνοδο των τιμών, παρά την ύφεση, στην αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, του ΦΠΑ, καθώς και στην αύξηση στις τιμές των καυσίμων, βολές που ερμηνεύτηκαν ότι στοχεύουν στο υπουργείο Οικονομικών.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που φέρεται ενοχλημένος, απάντησε στην κ. Κατσέλη ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν διπλάσιος από αυτόν της ευρωζώνης και πριν τις αυξήσεις των φόρων. Τόνισε, μάλιστα, πως οι αυξήσεις στα καύσιμα ξεπερνούν κατά πολύ τις αυξήσεις των φόρων.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρότεινε η κυβέρνηση να κάνει επίσημη καταγγελία στην Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λειτουργία στην Ελλάδα των πολυεθνικών, με αυξημένες τιμές προϊόντων και πρόσθεσε: “Πρέπει να εστιάσουμε στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και πρέπει εκεί να γίνουν παρεμβάσεις, οι οποίες κυρίως αφορούν τομείς της αγοράς στους οποίους δεν λειτουργεί ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης γιατί υπάρχουν διοικητικές στρεβλώσεις, όπως συμβαίνει στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων”.
Ορισμένοι υπουργοί διατύπωσαν επιφυλάξεις ότι τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Ανάπτυξης θα μπορέσουν να ρίξουν τις τιμές, ενώ αποφασίστηκε τα συναρμόδια υπουργεία να κάνουν συντονισμένες κινήσεις για να ελεγχθούν οι τιμές στα φάρμακα και τα καύσιμα.
Στη συνεδρίαση τέθηκε επί τάπητος και η ρύθμιση για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών – γυναικών στο Δημόσιο. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εισηγήθηκε ότι θα φέρει σε δύο εβδομάδες τον σχετικό νόμο, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από το 2011 και σε πλήρη εφαρμογή από 31/12/2013.
Στο τραπέζι του υπουργικού τέθηκε και το φλέγον θέμα των αποκρατικοποιήσεων, αφού οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων απαιτούν επανασχεδιασμό, ενώ ειδικά στο θέμα των τραπεζών κρατικού ενδιαφερόντος οι δηλώσεις τραπεζιτών αλλά και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, περί ανάγκης συγχωνεύσεων, εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσουν ως καταλύτης για κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε ότι “έγινε μια πρώτη συζήτηση προσανατολισμού” και πρόσθεσε: “Τις επόμενες ημέρες θα γίνει σύσκεψη μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας, Υποδομών, Ενέργειας και Πολιτισμού και θα φέρουμε πλαίσιο θέσεων στο υπουργικό συμβούλιο”.
Προτεραιότητα θα δοθεί στον ΟΣΕ, αφού πρέπει να είναι έτοιμο το σχέδιο αναδιάρθρωσης έως το τέλος του Ιουνίου, ενώ θα επιταχυνθούν τα σχέδια που χαρακτηρίζονται “ώριμα” δηλαδή για τη ΛΑΡΚΟ, την ΕΥΑΘ, την ΕΥΔΑΠ, τις άδειες των Καζίνων, τα περιφερειακά αεροδρόμια, τα ακίνητα του Δημοσίου. Αντιθέτως, θα γίνει επανασχεδιασμός για τα αποκαλούμενα “φιλέτα” του Δημοσίου δηλαδή τον ΟΠΑΠ, τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ακολούθησε ειδική σύσκεψη για το θέμα της τιμής των φαρμάκων, υπό τον Θόδωρο Πάγκαλο, καθώς στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρξουν δραστικά μέτρα, ώστε να μειωθούν άμεσα οι τιμές.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τη μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει στο θέμα της μείωσης της τιμής των φαρμάκων εξαιτίας της οποίας τα αφαλιστικά ταμεία χάνουν πολλά χρήματα.