Παραμένει στην Ελλάδα και δηλώνει στη διάθεση των δικαστικών αρχών ο Τ. Μαντέλης, μετά την ομολογία του στην εξεταστική για τα 200.000 μάρκα από τη Siemens. Ενοχημένος από τις φήμες που τον ήθελαν να έχει εγκαταλείψει τη χώρα. Κατηγορείται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Στην Ελλάδα παραμένει ο Τάσος Μαντέλης, μετά την ομολογία του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής ότι έλαβε 200.000 μάρκα από τη Siemens. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρώην υπουργός στο ΜΕGΑ από το δικηγορικό του γραφείο στο κέντρο της Αθήνας, λίγη ώρα μετά την απαγόρευση εξόδου που διέταξε ο εισαγγελέας, είναι στη διάθεση των δικαστικών αρχών.
“Είμαι στην Ελλάδα και θα παραμείνω συνεxώς για να παράσχω όλες τις εξηγήσεις που χρειάζονται στις ελληνικές δικαστικές αρχές” ανέφερε ο κ. Μαντέλης, ο οποίος εμφανίσθηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις φήμες που τον ήθελαν να έχει εγκαταλείψει τη χώρα από την Τετάρτη, αμέσως μετά την κατάθεσή του στην εξεταστική.
Ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση για απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, λέγοντας απλώς ότι σέβεται τη δικαιοσύνη και τον ρόλο της. Μάλιστα, επέμεινε και πάλι ότι τα χρήματα που πηρε δεν ήταν μίζα, αλλά προεκλογική χορηγία από τη Siemens την οποία δέχθηκε, μετά από πρόταση που του έγινε από στέλεχος της εταιρείας τον Νοέμβριο του 1998.
Η εισαγγελία Εφετών εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης τη διάταξη που απαγορεύει την έξοδό του από την Ελλάδα, αφού πλέον αντιμετωπίζει κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Ο πρόεδρος της επιτροπής που ερευνά το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων, Σήφης Βαλυράκης, επέμεινε ότι δεν υπάρχει θέμα παραγραφής για το αδίκημα του Τάσου Μαντέλη και αυτό θα αποδειχθεί.
Δικαστικές πηγές έλεγαν στον ΜEGA ότι τα όσα παραδέχθηκε ο Τάσος Μαντέλης, σε συνδυασμό με την κατάθεση του κουμπάρου του, αλλά και την κίνηση του λογαριασμού που είχε ανοιχθεί σε ελβετική τράπεζα, ήταν ικανά για να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του, χωρίς να τίθεται θέμα παραγραφής.
Και αυτό, γιατί μπορεί ο Τάσος Μαντέλης να πήρε τα χρήματα από τη Siemens όντας υπουργός, εντούτοις ο λογαριασμός αυτός παρέμενε ανοιχτός και γίνονταν εκροές μετά από εντολές του μέχρι και το 2002, ενώ το 2007 τα χρήματα που περίσσεψαν ήρθαν στην Ελλάδα.
Συνεπώς, για τη δικαιοσύνη ο Τάσος Μαντέλης συνέχιζε να διαπράττει το “έγκλημα” του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και μετά το 2000, όταν δηλαδή δεν ήταν πια υπουργός και έτσι δεν έχει υποπέσει σε παραγραφή.
Κατά τη διάρκεια της πολύωρης κατάθεσής του την Τετάρτη, πάντως, ο Τάσος Μαντέλης έδειξε να μετανιώνει για το “ναι” που είπε στα 200.000 μάρκα. Ανέφερε χαρακτηριστικά: “Προφανώς το σωστό ήταν να μην είχα αναμειχθεί καθόλου σε αυτήν την ιστορία. Αλλά η ανάγκη ενός προεκλογικού αγώνα, πολυέξοδου, ήταν εκείνη η οποία ήταν κακός σύμβουλος εκείνης της περιόδου. Αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία δεν αρνούμαστε”.
Δικαστικοί κύκλοι σημείωναν με νόημα ότι η κατηγορία για νομιμοποίηση εσόδων δεν θα είναι η μοναδική, αφού φαίνεται να έχουν διαπραχθεί και άλλα αδικήματα, όπως παράβαση του νόμου για το πόθεν έσχες, φοροδιαφυγή, αλλά και παραβίαση του εκλογικού νόμου.