Τον επόμενο μήνα έχει στην διάθεσή της η κυβέρνηση για να βελτιώσει τις επιδόσεις της στην εκτέλεση του προϋπολογισμού αλλά και να θεσμοθετήσει τα διαρθρωτικά μέτρα για τα οποία έχει δεσμευθεί με την υπογραφή του μνημονίου. Η επόμενη επίσκεψη, και αξιολόγηση, των ελεγκτών της τρόικας θα γίνει το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου.
Τον επόμενο μήνα έχει στην διάθεσή της η κυβέρνηση για να βελτιώσει τις επιδόσεις της στην εκτέλεση του προϋπολογισμού αλλά και να θεσμοθετήσει τα διαρθρωτικά μέτρα για τα οποία έχει δεσμευθεί με την υπογραφή του μνημονίου.
Η επόμενη επίσκεψη, και αξιολόγηση, των ελεγκτών της τρόικας θα γίνει το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δηλώνει ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, συμπληρώνοντας, πάντως, ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι πρέπει.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι “η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν μετράει το πολιτικό κόστος μπροστά σε αυτό που είναι αναγκαίο να γίνει για το καλό του τόπου. Συνεπώς, θα αντέξει σε ό,τι πρέπει να γίνει, για να ξαναβρεί η οικονομία τον βηματισμό της και να νιώσουν ασφαλείς οι πολίτες. Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί επιπλέον μέτρα, ειδικά ‘επώδυνα’ “.
Εν όψει της αξιολόγησης του Ιουνίου ο κ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να βελτιώσει τη ροή των φορολογικών εσόδων κυρίως του ΦΠΑ, ενώ θα πρέπει να έχει έτοιμο τον νόμο για τη μηνιαία δημοσίευση στοιχείων για τα έσοδα, τις δαπάνες, τις δανειακές ανάγκες, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά και το νόμο για το Χρηματοπιστωτικό Ταμείο Σταθερότητας που θα θωρακίσει τις τράπεζες.
Μαζί τον Δ. Ρέππα, θα πρέπει, επίσης, να έχουν έτοιμο το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ που θα συμπεριλαμβάνει το κλείσιμο των ζημιογόνων γραμμών, τη διασφάλιση του ανταγωνισμού, τη πώληση ακινήτων κι άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ως βασικό μέλημα να συγκρατήσει περαιτέρω τις δαπάνες των Ασφαλιστικών Ταμείων, όπως επίσης να ξεκινήσει τον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για την αναθεώρηση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου πρέπει να δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής όσον αφορά στη συγκράτηση των νοσοκομειακών δαπανών, ενώ η Λούκα Κατσέλη πρέπει να “τρέξει” το νέο πλαίσιο για τη τιμολόγηση των φαρμάκων, να προσαρμόσει το νομοσχέδιο για τη πτώχευση ιδιωτών με βάση τις παρατηρήσεις της ΕΚΤ, όπως επίσης να επιταχύνει την απορρόφηση πόρων από τα κοινοτικά κονδύλια.
Αίσθηση προκαλεί, την ίδια ώρα, η διαπίστωση του επιτρόπου για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ότι η μείωση των δημόσιων δαπανών για επενδύσεις μπορεί να προκαλέσει ασφυξία στην Ελλάδα.
“Η υπερχρεωμένη Ελλάδα θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα χρηματοδότησης μελλοντικών επενδύσεων προκειμένου να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη και να αποπληρώσει έτσι τα χρέη της” αναφέρει ο Γιάνους Λεβαντόφσκι σε συνέντευξή του στην γερμανική “Tagesspiegel”.