Mακελειό εν πλω, μετά το ρεσάλτο Ισραηλινών κομάντος σε πλοία με ακτιβιστές που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τα θύματα, αλληλοσυγκρουόμενες οι εκδοχές που προβάλλουν Τελ Αβίβ και ακτιβιστές.
Θύελλα αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο έχει ξεσηκώσει το μακελειό στη νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Γάζα.
Ισραηλινοί κομάντος αποβιβάστηκαν από ελικόπτερα και πολεμικά πλοία τα ξημερώματα της Δευτέρας στο τουρκικό πλοίο “Mavi Marmara”, το πρώτο από τα συνολικά έξι σκάφη του διεθνούς στολίσκου του κινήματος Free Gaza, ενώ αυτό έπλεε σε διεθνή ύδατα περίπου 80 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Γάζας.
Με βάση τις μαρτυρίες, αλλά και εικόνες από βίντεο ντοκουμέντο που μετέδωσε το τηλεοτπικό δίκτυο Al Jazeera, ακολούθησαν μάχες σώμα με σώμα στο κατάστρωμα, υπό τους ήχους πυρών και της προσταγής: “Αναλαμβάνουμε τον έλεγχο του πλοίου. Μείνετε ψύχραιμοι και στις θέσεις σας.
Οι πληροφορίες ρέουν με το σταγονόμετρο, καθώς το Τελ Αβίβ επέβαλε σιγή ασυρμάτου στις επικοινωνίες λίγο μετά την έναρξη της επιχείρησης. Ανεπιβεβαίωτη εκδοχή ανέφερε το απόγευμα της Δευτέρας έως και 15 νεκρούς και περισσότερους από 60 τραυματίες. Το βράδυ, ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός κατέβασε τον αριθμό των νεκρών σε 9.
Στο τουρκικό πλοίο βρίσκονταν 600 άτομα, ανάμεσά τους ακτιβιστές -κατά κύριο λόγο Τούρκοι- πολιτικοί και γυναικόπαιδα και σύμφωνα με τους διοργανωτές, και ένα βρέφος 18 μηνών.
Οι εκδοχές που δίνουν οι δύο πλευρές για τις συνθήκες της επιχείρησης είναι αλληλοσυγκρουόμενες. Οι ακτιβιστές κατηγορούν τους Ισραηλινούς ότι άνοιξαν πυρ πριν ακόμη αποβιβαστούν στο σκάφος τραυματίζοντας, μάλιστα, τον καπετάνιο και ότι συνέχιζαν να πυροβολούν παρά τις λευκές σημαίες που ύψωσαν οι επιβαίνοντες. Την εκδοχή αυτή επιβεβαιώνουν και δημοσιογράφοι που συνόδευαν την αποστολή.
Η εκπρόσωπος της οργάνωσης “Free Gaza” Γκρέτα Μπερλιν έκανε λόγο για άναδρη επίθεση κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. “Δολοφονήθηκαν από μια δύναμη που εμφανίσθηκε με αυτόματα και έριχνε σε ανθρώπους με σακίδια και μπλου τζιν. Ήμασταν σε διεθνή ύδατα. Το Ισραήλ δεν είχε δικαίωμα να επιτεθεί σε πλοίο με απλούς πολίτες. Δεν έχουν δικαίωμα να σταματήσουν κανέναν. Το Ισραήλ είναι παράνομο, όχι εμείς” δήλωσε η εκπρόσωπος των ακτιβιστών.
Από την πλευρά του, το Τελ Αβίβ υποστηρίζει ότι οι κομάντος πυροβόλησαν, αφού δέχθηκαν προμελετημένη επίθεση με σφεντόνες, σουγιάδες, κοντάρια, ακόμη και πραγματικά πυρά. Επίσης, παραδέχεται ότι η επιχείρηση έγινε σε διεθνή ύδατα, αλλά δικαιολόγησε πλήρως τις ενέργειες του στρατού.
Η εκπρόσωπος του στρατού Αβιταλ Λιμποβιτς δήλωσε χαρακτηριστικά: “Οι ακτιβιστές χρησιμοποίησαν διάφορα όπλα και κινήθηκαν προμελετημένα. Το πρώτο ήταν αληθινά πυρά, το δεύτερο αιχμηρά μεταλλικά αντικείμενα και μαχαίρια. Επιπλέον, πήραν όπλα από τους σραιώτες και τα χρησιμοποίησαν. Ήταν λιντσάρισμα ιρσαηλινού στρατού… Αυτό συνέβη σε ύδατα εκτός Ισραήλ, έχουμε όμως το δικαίωμα, όπως ξέρετε, να υπερασπιζόμαστε εαυτούς από κάθε κίνδυνο ή απειλή για την ασφάλεια της χώρας μας”.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου ματαίωσε προγραμματισμένη για την Τρίτη επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο και επιστρέφοντας εκτάκτως από τον Καναδά στο Τελ Αβίβ παρείχε κάλυψη στη στρατιωτική επιχείρηση.
Για προμελετημένη επίθεση με στόχο την αιματοχυσία έκανε λόγο και ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας Ντάνι Αγιαλον. “Οι δοργανωτές είναι γνωστοί για τους δεσμούς τους με τη διεθνή Τζιχάντ, τη Χαμάς και την Αλ Κάιντα. Έχουν παρελθόν στο λαθρεμπόριο όπλων και την αιματηρή τρομοκρατία” δήλωσε ο κ. Αγιαλόν, προσθέτοντας ότι “το Ισραήλ θλίβεται για κάθε απώλεια ζωής και έκανε τα πάντα για ν’ αποφύγει αυτή την εξέλιξη”.
“Δεν υπήρχαν όπλα στο πλοίο, απλώς μεταφέραμε προμήθειες”, υποστηρίζουν εκπρόσωποι των ακτιβιστών, που ήθελαν να σπάσουν τον ισραηλινό στρατιωτικό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας.
Και τα έξι πλοία του διεθνούς στολίσκου καταλήφθηκαν και τέθηκαν υπό τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού. Μέχρι το βράδυ, ανθρωπιστική βοήθεια και συλληφθέντες ακτιβιστές είχαν ιδηγηθεί στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού ΥΠΕΞ Μαρκ Ρεγκιεβ δήλωσε πως “όσοι θέλουν να γυρίσουν στους τόπους απ’ όπου ήρθαν, την Ελλάδα, την Τουρκία κ.λπ., μπορούν να το κάνουν άμεσα. Δεν θα τους κρατήσουμε παρά τη θέλησή τους. Όσοι αρνούνται να γυρίσουν εκεί απ’ όπου ήρθαν, δυστυχώς θα κρατούνται”.
Οι ισραηλινές δυνάμεις τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού, με τον υπουργό Άμυνας Εχουντ Μπαράκ να υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε καν λόγος να διοργανωθεί αυτό το κονβόι βοήθειας, αφού στη Γάζα ούτε πρόβλημα διαβίωσης υπάρχει ούτε ο κόσμος λιμοκτονεί.