Επί τάπητος τέθηκαν την Τρίτη σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου οι πιέσεις της τρόικας η σύνταξη, βασική και ανταποδοτική, να μην υπερβαίνει το 48% του μισθού, κάτι που ουσιαστικά καθιστά τις συντάξεις... επιδόματα βοήθειας.
Επί τάπητος τέθηκαν την Τρίτη σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου οι πιέσεις της τρόικας η σύνταξη, βασική και ανταποδοτική, να μην υπερβαίνει το 48% του μισθού, κάτι που ουσιαστικά καθιστά τις συντάξεις… επιδόματα βοήθειας.
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Λοβέρδο, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο μνημόνιο και ο Ανδρέας Λοβέρδος έστειλε ήδη επιστολή στον Όλι Ρεν, διαμαρτυρόμενος για την πίεση των αξιωματούχων.
Στη συμφωνία αναφέρεται ότι ο συντελεστής αναπλήρωσης για την ανταποδοτική σύνταξη να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στο 1,2%. Με αυτό το δεδομένο, η κυβέρνηση διατηρούσε την ελπίδα ότι η σύνταξη μαζί με τη βασική θα ξεπερνούσε το 60% του μισθού.
Στη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο, τα στελέχη της κυβέρνησης συμφώνησαν ότι οι απαιτήσεις είναι ακραίες και εκτός μνημονίου.
Επίσης, συμφωνήθηκε να αποκρούσουν τις πιέσεις για τα 40 χρόνια δουλειάς και την περικοπή συντάξεων εξαιτίας του πέναλτι, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια έως τις 16 Ιουνίου που έχει οριστεί η τελευταία διαπραγμάτευση.
Στην πράξη, ένας εργαζόμενος που λαμβάνει σήμερα αποδοχές 1.200 ευρώ, μετά 35 χρόνια θα πάρει σύνταξη στα 60 του 837 ευρώ. Με το νομοσχέδιο Λοβέρδου θα έπαιρνε 802 ευρώ, ενώ με ποσοστό αναπλήρωσης 1,2% που επιτάσσει το μνημόνιο, η σύνταξή του θα συρρικνωθεί στα 380 ευρώ.