Τριάντα ένας Έλληνες κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές μετά το αιματηρό ρεσάλτο στην ανθρωπιστική νηοπομπή. Οι πρώτοι έξι επέστρεψαν το πρωί της Τρίτης στην Αθήνα και περιέγραψαν τις δραματικές ώρες της επιχείρησης, αλλά και τις συνθήκες κράτησής τους.
Τριάντα ένας Έλληνες κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές μετά το αιματηρό ρεσάλτο στην ανθρωπιστική νηοπομπή, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Την απελευθέρωση των Ελλήνων κρατουμένων διαπραγματεύεται με τους Ισραηλινούς ο Έλληνας πρεσβευτής Κυριάκος Λουκάκης, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει την κράτησή τους παράνομη και έχει θέσει σε ετοιμότητα ένα αεροσκάφος για την επιστροφή τους, όποτε αυτό καταστεί δυνατόν.
Το πρωί της Τρίτης, οι αρχές του Τελ Αβίβ απέλασαν 6 Έλληνες, οι οποίοι δέχτηκαν να υπογράψουν τα έγγραφα απέλασης που τους παρουσίασαν οι Ισραηλινοί και -όπως κατήγγειλαν οι πρώην κρατούμενοι- ήταν γραμμένα στα ισραηλινά.
Φτάνοντας στην Αθήνα, οι απελαθέντες περιέγραψαν τις δραματικές ώρες της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης, αλλά και τις συνθήκες κράτησής τους. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, έκαναν λόγο ακόμη και για ηλεκτροσόκ, ξύλο και προσπάθεια παραπλάνησης των συλληφθέντων από τους Ισραηλινούς.
“Μας κατάσχεσαν όλα τα προσωπικά μας αντικείμενα. Ακόμα και τα κινητά και τους φορητούς υπολογιστές μας, επιστρέψαμε μόνο με τα ρούχα μας” δήλωσαν.
“Η βία που άσκησαν ήταν και σωματική και ψυχολογική. Κάποια άτομα από το πλοίο μας, τα χτυπήσαν με ηλεκτροσόκ. Μας είχαν το όπλο στον κρόταφο, καθιστούς, μας τραβάγαν βίντεο εξευτελιστικά, ουσιαστικά καταργώντας κάθε συνθήκη διεθνή που υπάρχει. Μας είχαν ουσιαστικά όμηρους” ανέφερε ο εθελοντής ναύτης Μιχάλης Γρηγορόπουλος.
Αναφερόμενος στους Έλληνες που έχουν μείνει πίσω, ο Θάνος Πετρογιάννης δήλωσε: “Γενικά είναι καλά στην υγεία τους αλλά βέβαια έχουν ξυλοδαρθεί. Έχει πέσει ξύλο αρκετό”.
Ο Ζαχαρίας Στυλιανάκης, καπετάνιος του πλοίου “Ελεύθερη Μεσόγειος” και με εμπειρία και σε άλλες αποστολές προς τη Γάζα, υποστήριξε ότι όλα έγιναν βάσει οργανωμένου σχεδίου από τις ισραηλινές δυνάμεις. “Το τούρκικο ήταν η αρχή του σχεδίου τους, διότι είχε όλα τα κανάλια μέσα. Είχε πολλές κάμερες, είχε πολλά άτομα” δήλωσε.
Ο ακτιβιστής Άρης Παπαδοκωστόπουλος ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι κάποιοι επέλεξαν να φύγουν, ώστε “να βγει το θέμα προς έξω”. Για τον λόγο αυτό, στη συνέχεια οι 6 Έλληνες παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, όπου περιέγραψαν με τα ίδια μελανά χρώματα τον εφιάλτη του έζησαν.
Τα μέλη της αποστολής, που επέβαιναν στα πλοία “Ελεύθερη Μεσόγειος” και “Σφενδόνη”, υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, μαζί με τους συγγενείς τους που αγωνιούσαν για την τύχη τους.
Αναφερόμενος στους Έλληνες κρατούμενους, ο κ. Δελαβέκουρας σημείωσε: “Είμαστε σε επαφή με τους συγγενείς τους, τους ενημερώνουμε συνεχώς με κάθε πληροφορία που έχουμε και βάζουμε όλες μας τις δυνάμεις αυτή τη στιγμή προκειμένου να επιστρέψουν”.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε η οργάνωση “Ένα καράβι για τη Γάζα”, στην αποστολή συμμετείχαν συνολικά 37 Έλληνες.
Ανάλογες με αυτές των 6 Ελλήνων ήταν και οι περιγραφές των λιγοστών ακτιβιστών, άλλων εθνικοτήτων, που επέστρεψαν κι αυτοί στις πατρίδες τους. Ανάμεσά τους μία γυναίκα από την Τουρκία, που βρισκόταν -μαζί με το μόλις ενός έτους παιδί της- στο πλοίο “Μαβί Μαρμαρά”. Όπως είπε, κρύφτηκαν σε μια καμπίνα και άκουγαν τους πυροβολισμούς και τους κρότους.
Συνολικά, από τους 679 συλληφθέντες ακτιβιστές, έχουν αφεθεί ελεύθεροι περίπου 50. Οι υπόλοιποι -που αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τις ισραηλινές αρχές- παραμένουν υπό κράτηση στις φυλακές Μπερσέβα, στο Νότιο Ισραήλ, και εξετάζεται η απέλασή τους.
Παρά το μακελειό πάντως, το κίνημα “Free Gaza” στέλνει ακόμη ένα πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή. Έχει ήδη αποπλεύσει από την Ιταλία, ενώ άμεσα αποπλέει ακόμη ένα με ακτιβιστές και αναμένεται να φτάσουν στα επικίνδυνα νερά τέλος της εβδομάδος ή αρχές της άλλης.
Το Ισραήλ, από την πλευρά του, λέει για τη νέα αποστολή ότι “η στρατηγική μας δεν έχει αλλάξει, δεν θα τους κάνει καλό η αντιπαράθεση μαζί μας”.
Εμμένει στην εκδοχή του το Ισραήλ
Την ίδια ώρα, το Ισραήλ εμμένει στα περί αντίδρασης στο λιντσάρισμα των στρατιωτών του από ένοπλους ακτιβιστές. Στην επιχειρηματολογία του, το Τελ Αβίβ επιστρατεύει μαρτυρίες Ισραηλινών κομάντος που μετείχαν στην επιχείρηση και δίνει στη δημοσιότητα επιχειρησιακά βίντεο του στρατού, όπου καταγράφονται οι μάχες σώμα με σώμα στο κατάστρωμα του “Μαβί Μαρμαρά”.
Τα πλάνα συνοδεύονται με επισημάνσεις του ισραηλινού στρατού ότι οι ακτιβιστές ξυλοκόπησαν τους Ισραηλινούς κομάντος με σιδηρολοστούς και καρέκλες, ενώ σε ένα στιγμιότυπο φαίνεται να ρίχνουν έναν στρατιώτη από το πρώτο στο δεύτερο κατάστρωμα.
Στο μεταξύ, οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν ακόμη δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα και τις εθνικότητες των θυμάτων από την αιματηρή επιδρομή στο τουρκικό σκάφος “Μαβί Μαρμαρά”. Στην Άγκυρα, πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι τέσσερις -από τους συνολικά εννέα- νεκρούς ήταν Τούρκοι πολίτες.
Διαβάστε: Οξείες οι αντιδράσεις Ερντογάν και διεθνούς κοινότητας