Λάβρος κατά του Ισραήλ εμφανίσθηκε από το βήμα της τουρκικής Βουλής ο Ταγίπ Ερντογάν. Μπαν Κι Μουν και Σαρκοζί υπέρ του τερματισμού του ισραηλινού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας. Πού κατέληξε το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ.
Λάβρος κατά του Ισραήλ εμφανίσθηκε από το βήμα της τουρκικής Βουλής ο ισλαμιστής πρωθυπουργός Ερντογάν, με αφορμή το αιματηρό ρεσάλτο στην ανθρωπιστική νηοπομπή, όπου έπεσαν νεκροί τέσσερις Τούρκοι υπήκοοι.
Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε ανοιχτά το εβραϊκό κράτος ότι -μαζί με το Διεθνές Δίκαιο- έχει πια παραβιάσει κάθε κανόνα ηθικής. “Ακόμη και οι δυνάστες -είπε- οι ληστές και οι πειρατές έχουν κάποιες ευαισθησίες. Συμμορφώνονται με κάποιους ηθικούς κανόνες. Το να χρησιμοποιούνται αυτοί οι χαρακτηρισμοί γι’ αυτούς που δεν έχουν κανέναν ηθικό φραγμό αποτελεί έπαινο”.
Παράλληλα, ο Τούρκος πρωθυπουργός διακήρυξε ότι θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους τους Παλαιστίνιους και προειδοποίησε ανοιχτά το Ισραήλ για τις συνέπειες της “σφαγής”, που -όπως χαρακτηριστικά δήλωσε- είναι άξια κάθε κατάρας, αλλά και κάθε τιμωρίας.
“Κανείς να μην επιχειρεί να τα βάλει με την Τουρκία και να δοκιμάζει την υπομονή της. Όσο πολύτιμη είναι η φιλία της Τουρκίας, τόσο σφοδρή είναι η οργή της” είπε και πρόσθεσε: “Η διεθνης κοινότητα αντί να περιμένει ειλικρινή έρευνα απο μία διοίκηση που έχει καταστησει το ψεμμα κρατική πολιτικη και που δεν κοκκινίζει με τα εγκλήματα που κανει, πρέπει να να διεξάγει δική της ερευνα απο όλες τις πτυχές και να τιμωρήσει (σ.σ. το Ισραήλ) βάσει του διεθνούς δικαιου”.
Ωστόσο, η διάσταση απόψεων μεταξύ Τουρκίας από τη μία, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών από την άλλη, ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής στη μαραθώνια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη Δευτέρα, όπου σε σκληρό ύφος, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Νταβούτογλου, κατηγόρησε το Ισραήλ για κρατική δολοφονία.
Χρειάστηκαν 10 ώρες διαβουλεύσεων και διαφωνιών, μέχρι το Συμβούλιο Ασφαλείας τελικά να υιοθετήσει ένα ήπιων τόνων ψήφισμα, όπου καταδικάζονται μεν “οι ενέργειες που οδήγησαν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών”, δεν κατονομάζεται ως υπεύθυνο ωστόσο το Ισράηλ. Ζητείται, πάντως, “άμεση, αμερόληπτη, αξιόπιστη και διαφανής” έρευνα για τα γεγονότα.
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Λίμπερμαν χαρακτήρισε το ψήφισμα “απαράδεκτο”, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου σε δηλώσεις του είπε πως το περιστατικό ήταν αποτέλεσμα διεθνούς πρόκλησης από δυνάμεις που στηρίζουν το Ιράν και τη Χαμάς.
Οι διεθνείς αντιδράσεις, ωστόσο, κλιμακώνονται. Το απόγευμα της Τρίτης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τάχθηκαν υπέρ του τερματισμού του ισραηλινού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.
Για σχεδιασμό “μαζικής επίθεσης εναντίον της Γάζας” κατηγόρησε το Ισραήλ ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, υποστηρίζοντας ότι θα προκαλέσει “καταιγίδα οργισμένων αντιδράσεων στην περιοχή με αποτέλεσμα τον αφανισμό” του εβραϊκού κράτους.
Το Ισράηλ έχει θέσει σε κατάσταση ετοιμότητας τις δυνάμεις ασφαλείας, στα σύνορα με Λίβανο, Συρία και Γάζα, όπου σήμερα το πρωί ο στρατός πυροβόλησε και σκότωσε τρεις Παλαιστίνιους, οι οποίοι επιχείρησαν να περάσουν παράνομα στα ισραηλινά εδάφη.
Για την επιχείρηση των Ισραηλινών συζήτησαν στην Αθήνα ο Κάρολος Παπούλιας και ο Σέρβος ομόλογός του Μπόρις Τάντιτς, σε προγραμματισμένη συνάντηση που είχαν την Τρίτη. Σε δήλωσή του αμέσως μετά, ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: “Συζητήσαμε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Η χθεσινή ενέργεια του Ισραήλ, παράνομη και εκτός κανόνων διεθνούς δικαίου, ανατρέπει την ειρηνευτική διαδικασία και δημιουργεί συνθήκες εξαιρετικής έντασης στην περιοχή”.