Πάγωμα μισθών για 3 χρόνια, αλλά διασφάλιση καταβολής του 13ου και 14ου μισθού με ειδική ρήτρα που θα περιέχεται μέσα στη νεα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας πρότειναν οι εργοδότικες οργανώσεις στη ΓΣΕΕ.
Πάγωμα των μισθών για 3 χρόνια και διασφάλιση καταβολής του 13ου και 14ου μισθού με ειδική ρήτρα που θα περιέχεται μέσα στη νεα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ) πρότειναν την Τρίτη το μεσημέρι όλες οι εργοδοτικές οργανώσεις προς τη ΓΣΕΕ.
Παρότι η νέα σύμβαση θα είναι διάρκειας ενός έτους, το πάγωμα των μισθών προτείνεται από τον ΣΕΒ να είναι για 3 έτη, όσο δηλαδή διαρκεί το μνημόνιο της επιτήρησης.
Σύμφωνα με την πρόταση των εργοδοτών, για 280.000 εργαζόμενους ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει στα 740 ευρώ μικτά και το κατώτατο μεροκάματο στα 33 ευρώ μικτά.
Επίσης, προτείνεται να υπάρξει αύξηση του επιδόματος ανεργίας που είναι σήμερα 460 ευρώ για 1 χρόνο, καθώς και να χορηγείται για μεγαλύτερο διάστημα.
Επίσης, οι εργοδοτικές οργανώσεις ζητούν να υπάρχουν μισθοί 600 ευρώ, δηλαδή κάτω από την ΕΣΣΕ, για νέους κάτω των 25 ετών, αλλά μέσα από τα προγράμματα μαθητείας του ΟΑΕΔ.
Το κρίσιμο θέμα, πλέον, είναι ο τρόπος ενσωμάτωσης στη νέα σύμβαση του 13ου και 14ου μισθού, δηλαδή εάν τα επιδόματα ενταχθούν όπως είναι το καθε ένα ξεχωριστά ή εαν θα υπάρξει ενσωμάτωσή τους στους άλλους 12 μισθούς.
Από την πρώτη αυτή συνάντηση εργοδοτικών οργανώσεων και συνδικάτων για το θέμα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας προκύπτει ότι η πλευρά των εργοδοτών δεν θέτει θέμα αύξησης του ποσοστού των απολύσεων.
Όλα τα άλλα θέματα παραμένουν ανοιχτά και οι διαβουλεύσεις, που χαρακτηρίζονται ως οι δυσκολότερες ίσως των τελευταίων 35 ετών, θα συνεχιστούν. Οι παρατάξεις της αριστεράς, πάντως, διαφώνησαν ήδη με τις προτασεις των εργοδοτών.
Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος υπογράμμισε τη σημασία της διαφάλισης του εισοδήματος των εργαζομένων και της διαφύλαξης, μέσω της ΕΣΣΕ, της καταβολής του 13ου και 14ου μισθού.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος μίλησε για έκακτες συνθήκες, στάθηκε ωστόσο στην ανάγκη υπογραφής της Συλλογικής Σύμβασης και διατύπωσε τη θέση του ΣΕΒ περί μη περικοπής των μισθών.