Στο στόχαστρο πολλών συναδέλφων του στο υπουργικό βρέθηκε την Τετάρτη ο Γ. Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Πολλοί μίλησαν για "ξεπούλημα" της δημόσιας περιουσίας και αμφισβήτησαν έντονα τον μηχανισμό που προτάθηκε.
Στο στόχαστρο πολλών συναδέλφων του υπουργών βρέθηκε την Τετάρτη ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου όπου παρουσίασε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που αφορούσε όλα τα υπουργεία.
Ο υπουργός Οικονομικών πρότεινε ο φορέας που θα διαχειριστεί όλες τις αποκρατικοποιήσεις να είναι η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου.
“Θα κρατήσουμε την ΚΕΔ; Μα είναι διεφθαρμένη” είπε ο κ. Πάγκαλος, προσθέτοντας πως το θέμα κατάργησης της ΚΕΔ παραμένει ανοιχτό μετά τα όσα έγιναν και στην εμπλοκή της στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου.
Μεταξύ αυτών που αντέδρασαν έντονα ήταν η Τίνα Μπιρμπίλη, ο Πέτρος Ευθυμίου και ο Πάνος Μπεγλίτης, οι οποίοι τόνιζαν ότι οι αποκρατικοποιήσεις δεν πρέπει να έχουν ως στόχο μόνο να μπουν χρήματα στα δημόσια ταμεία, αλλά να έχουν και αναπτυξιακό χαρακτήρα.
“Να δώσουμε την αναπτυξκιακη διάσταση της αξιοποίησης του δημόσιου πλούτου, έτσι ώστε να μην επικρατήσει η εντύπωση ότι πουλάμε χωρίς σχέδιο” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πέτρος Ευθυμίου, ενώ ο Πάνος Μπεγλίτης σχολίασε: “Δεν πρέπει να έχουμε άγχος εισπρακτικό και να μην υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική”.
Άλλοι υπουργοί διαφώνησαν με τον κ. Παπακωνσταντίνου στην προοπτική εποπτείας του υπουργείου Οικονομικών στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων των οργανισμών και των δημόσιων φορέων. Ο Δημήτρης Ρέππας πρότεινε “ο κάθε υπουργός να διαχειρίζεται τις αποκρατικοποιήσεις που αφορούν το υπουργείο του”.
Σε έντονο ύφος ήταν και η παρέμβαση του Χάρη Καστανίδη, ο οποίος επέκρινε τον υπουργό Οικονομικών για το γεγονός ότι δεν είχε ενημερώσει για τον σχεδιασμό που έκανε, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Συμφωνώ ένας υπουργός να θέλει να κάνει κάτι μόνος του και να θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο. Αλλά αν έρχεται εδώ, να μην συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει το υπουργικό συμβούλιο”.
Ο πρωθυπουργός θέλησε να κατευνάσει τις αντιπαραθέσεις και το κλίμα που δημιουργήθηκε γι’ αυτό και στην παρέμβασή του έκανε αυστηρές συστάσεις στους υπουργούς ότι θα πρέπει να συνεργάζονται, ώστε να έχει αποτελεσματικότητα το κυβερνητικό έργο και οι ίδιοι να μην λειτουργούν -όπως είπε- με τη λογική του υπουργείου φέουδου.
“Στόχος μου -είπε ο κ. Παπανδρέου- δεν είναι να μην υπάρχουν διαφωνίες στις συνεδριάσεις μας. Εγώ θέλω στις συνεδριάσεις να γίνεται ακόμη και έντονη αντιπαράθεση. Εάν δεν υπάρξει αντιπαράθεση, εάν δεν υπάρξουν διαφορετικές απόψεις, τότε δεν χρειάζεται να μιλήσουμε. Αν συμφωνούμε σε όλα, δεν χρειάζεται να βρισκόμαστε. Χρειάζεται, όμως, να υπάρξει μια κατάληξη που θα μας επιτρέψει να κάνουμε σωστά το έργο μας”.