Σε υπόθεση παράνομων προμηθειών για την πώληση υποβρυχίων στο Πακιστάν το 1994, φέρεται να εμπλέκεται ο Ν. Σαρκοζί, σύμφωνα με έκθεση της αστυνομίας του Λουξεμβούργου. Οι αποκαλύψεις διαψεύδονται απ' το Ελιζέ, ωστόσο η δημοτικότητα του Γάλλου Προέδρου μοιάζει να έχει πληγωθεί ανεπανόρθωτα, αγγίζοντας ακόμη και το 28%.
Τη δημιουργία δύο off shore εταιριών, μέσω των οποίων δωροδοκούνταν μυστικά Πακιστανοί αξιωματούχοι με αντάλλαγμα την αγορά γαλλικών οπλικών συστημάτων από το Καράτσι, φέρεται να ενέκρινε ο Νικολά Σαρκοζί, το 1994, όταν ήταν υπουργός Προϋπολογισμού.
Η υπόθεση έρχεται στο φως μέσα από μια έκθεση της αστυνομίας του Λουξεμβούργου, που δημοσιεύεται στον γαλλικό Τύπο, και έχει προκαλέσει αναστάτωση στο Ελιζέ και την πολιτική ζωή της Γαλλίας, αφού το σκάνδαλο έχει ευρύτερες διαστάσεις.
Μέρος των χρημάτων που “ταξίδευαν” μέχρι το Πακιστάν για τον χρηματισμό των ντόπιων αξιωματούχων, επέστρεφε -σύμφωνα με την ίδια πηγή- στη Γαλλία και χρηματοδοτούσε την προεκλογική εκστρατεία του Εντουάρ Μπαλαντίρ, αντιπάλου του Ζακ Σιράκ στις προεδρικές εκλογές του 1995.
Το 2002 ο Ζακ Σιράκ δίνοντας τη δική του απάντηση στους Εντουάρ Μπαλαντίρ και Νικολά Σαρκοζί αποφάσισε να διακόψει την πληρωμή των μυστικών προμηθειών στο Πακιστάν. Λίγες ημέρες αργότερα δολοφονήθηκαν στο Καράτσι 11 Γάλλοι ναυπηγοί. Οι οικογένειες των θυμάτων αποδίδουν τη δολοφονία σε αντίποινα Πακιστανών αξιωματούχων.
“Όταν ήταν υπουργός Προϋπολογισμού επικύρωσε το σύστημα λειτουργίας ψεύτικων εταιριών ώστε όχι μόνο να διαφθείρει Πακιστανούς αξιωματούχους, αλλά και για να επιβάλλει μεσάζοντες”, δήλωσε στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ο δικηγόρος, Ολίβιε Μορίς.
Το Ελιζέ αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη του Γάλλου προέδρου στο σκάνδαλο των παράνομων προμηθειών. “Είμαστε σε διαδικασία χειραγώγησης, αποσταθεροποίησης. Ο Νικολά Σαρκοζί είναι εντελώς ξένος σε αυτήν την υπόθεση”, δήλωσε Λουκ Σατέλ, εκπρόσωπος Τύπου της γαλλικής κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.
Ωστόσο, ανώνυμες πηγές, επιβεβαίωσαν το περιεχόμενο της έκθεσης στο γαλλικό πρακτορείο, την οποία επικαλείται η Γαλλική Αριστερά που ζητά τώρα απ’ τον Σαρκοζί να δώσει στη δημοσιότητα τα προσωπικά του αρχεία εκείνης της περιόδου.
Οι αποκαλύψεις γίνονται σε μια περίοδο που και η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου σημειώνει νέα πτώση κατά δύο μονάδες, αγγίζοντας το 28%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στο “Figaro Magazine”, παρά την άνοδο που είχε σημειώσει το Μάιο με αφορμή τους χειρισμούς του στην κρίση του ευρώ.