Χλιαρή ήταν η υποδοχή της αγοράς στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων που παρουσίασε η κυβέρνηση, αφού ανέμεναν πιο τολμηρές κινήσεις. Από τον ΟΣΕ οι πρώτες αντιδράσεις εργαζομένων.
Μάλλον χλιαρή ήταν η υποδοχή της αγοράς στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων που παρουσίασε η κυβέρνηση, αφού αναμένονταν πιο τολμηρές κινήσεις στην κατεύθυνση της αποχώρησης του Δημοσίου από οργανισμούς και επιχειρήσεις.
Από την πλευρά του, το οικονομικό επιτελείο επιμένει ότι η λογική του 3ετούς σχεδίου δεν είναι το ξεπούλημα των αποκαλούμενων φιλέτων, αλλά η εξυγίανση των φορέων του Δημοσίου, αφού ούτως ή άλλως ο στόχος των 3 δισ. ευρώ δεν λύνει το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.
Με βάση την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου του Δημοσίου, από την πώληση:
Του 39% των ΕΛΤΑ μπορούν να αντληθούν μόλις 39 εκατ. ευρώ
Του 23% της ΕΥΑΘ περίπου 47 εκατ. ευρώ και
Του 10% της ΕΥΔΑΠ περίπου 72 εκατ. ευρώ.
Εάν το Δημόσιο αποφασίσει να διατηρήσει απλώς την πλειοψηφία στη ΔΕΠΑ, πουλώντας το 14% του μεριδίου του, τα έσοδα υπολογίζονται στα 70 εκατ. ευρώ, ενώ με την πώληση ανάλογου ποσοστού του ΔΕΣΦΑ τα έσοδα υπολογίζονται στα 140 εκατ. ευρώ.
Η προσοχή της αγοράς παραμένει, πάντως, στραμμένη στα αποκαλούμενα “φιλέτα” του Δημοσίου. Η συμμετοχή με 77% στην Αγροτική Τράπεζα αποτιμάται 1,365 δισ. ευρώ, με 34% στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 429 εκατ. ευρώ, ενώ το 34% του ΟΠΑΠ αποτιμάται 1,627 δισ. ευρώ.
Το 55% του Ελευθέριος Βενιζέλος υπολογίζεται στα 550 εκατ. ευρώ, ενώ αν αποφασιζόταν η μεταβίβαση επιπλέον 10% του ΟΤΕ με premium 15% θα αντλούνταν περίπου 378 εκατ. ευρώ. Όσο για το 51% της ΔΕΗ αποτιμάται 1,585 δισ ευρώ.
Από πλευράς εργαζομένων, οι πρώτες αντιδράσεις προέρχονται, πάντως, από τον ΟΣΕ, όπου πέρα από την κατάργηση ζημιογόνων γραμμών αναζητείται στρατηγικός επενδυτής για το 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.