Διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν τα συνδικάτα το Σάββατο. Διαμαρτύρονται για τις σαρωτικές αλλαγές που έρχονται στο ασφαλιστικό με την μείωση των συντάξεων, την αύξηση των χρόνων ασφαλείας, την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και δηλώνουν ότι τα νέα μέτρα θα τους βρουν στο δρόμο προκειμένου να μην περάσουν.
Πανεργατικό συλλαλητήριο κατά της κυβέρνησης για τα μέτρα σε ασφαλιστικό και εργασιακό πραγματοποίησαν, το πρωί του Σαββάτου, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Περισσότεροι από 3.000 εργαζόμενοι από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα συμμετείχαν στο συλλαλητήριο και την πορεία, η οποία ξεκίνησε από την πλατεία Κοτζιά και κατέληξε στη Βουλή.
Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τις σαρωτικές αλλαγές που έρχονται στο ασφαλιστικό με την μείωση των συντάξεων, την αύξηση των χρόνων ασφαλείας, την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και δηλώνουν ότι τα νέα μέτρα θα τους βρουν στο δρόμο προκειμένου να μην περάσουν.
“Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση” υποστήριξε ο Κώστας Παπαντωνίου, αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ αναφέροντας΄ότι “αυτά τα μέτρα δεν μπορεί να περάσουν, στέλνουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση. Αν λοιπόν η κυβέρνηση συνεχίσει την ίδια πορεία η απάντηση θα είναι σκληρότερη. Ο αγώνας θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση”.
Εξαντλείται η υπομονή μας, ανέφερε ο Νίκος Φωτόπουλος, πρόεδρος ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και σημείωσε ότι “τα δύο από τα τρία δεν της κυβέρνησης πήγαν περίπατο. Μαζί με αυτά και η υπομονή μας. Η κυβέρνηση να είναι σίγουροι, ότι στους λογαριασμούς που άνοιξε μαζί μας δεν θα πληρώσουμε μόνο εμείς. Όλα θα κριθούν στους δρόμους”.
Από την πλευρά της ΓΣΕΕ, ο Στάθης Ανέστης, εκπρόσωπος τύπου του συνδικαλιστικού οργάνου τόνισε ότι “είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις μας όσο θα συνεχίζονται αυτές οι αντεργατικές και αντικοινωνικές συνταγές και απαιτήσεις της τρόικα και της κυβέρνησης”.
Την ίδια ώρα η διαπραγμάτευση με την τρόικα διανύει την πιο δύσκολη φάση της. Οι επιτηρητές ετοιμάζονται να μας στριμώξουν στην επόμενη γωνία βάζοντας στο παιχνίδι και τις επικουρικές συντάξεις. Έτσι μπορεί να εξαιρέσουν τη βασική σύνταξη αλλά θα επιμείνουν η αναλογική μαζί με την επικουρική να μην ξεπερνούν το 48% του μισθού.
Ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Ολι Ρεν υποστηρίζει με δηλώσεις στην εφημερίδα “Βήμα της Κυριακής” ότι υπήρξε παρανόηση και τονίζει : “πουθενά στο μνημόνιο δεν αναφέρεται ότι οι συντάξεις θα πρέπει να κοπούν στο μισό. Αν προστεθεί και η βασική σύνταξη την οποία δεν έχουμε αμφισβητήσει, το ποσοστό αναπλήρωσης θα φτάσει το 65% έως 80%”.
Ο υπουργός Εργασίας, αμφισβητεί τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Ολι Ρεν αφού όλο το προηγούμενο διάστημα οι επιτηρητές ζητούσαν συρρίκνωση των συντάξεων στο 48% και σε ανακοίνωσή του, ο Ανδρέας Λοβέρδος, το βράδυ του Σαββάτου, σημειώνει ότι “αποτελεί θετικότατη εξέλιξη η εκ μέρους του εκπροσώπου του κ. Ρεν υποστήριξη της θέσης ότι στο ποσοστό αναπλήρωσης του 48% επί των συντάξιμων αποδοχών πρέπει να προστεθεί και η βασική σύνταξη. Αυτή είναι η ορθή και ακριβής ερμηνεία του μνημονίου”.
Στη συνέχεια της ανακοίνωσης ο κ. Λοβέδρος επισημαίνει ότι “οι παρεξηγήσεις που δημιουργήθηκαν από τα όσα υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στις 26-29 Μαΐου στην Αθήνα (να συνυπολογίζονται δηλαδή στο 48% τόσο η βασική όσο και οι επικουρικές συντάξεις) ξεκαθαρίζονται οριστικά”.
Υπό διαπραγμάτευση βρίσκονται και άλλα δύο κρίσιμα σημεία. Αν η βασική σύνταξη θα χορηγηθεί με την συνταξιοδότηση ή μετά τα 65 και μάλιστα με εισοδηματικά κριτήρια. Μια πρόταση που συζητείται είναι να δοθεί ένα μέρος της και συγκεκριμένα 240 ευρώ πριν από τα 65.
Επίσης μάχη θα δοθεί για τα βαρέα και τις μητέρες ανηλίκων καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί υποστηρίζουν ότι είναι δυσβάσταχτος ο συνδυασμός 40 και 60 για αυτές της ευαίσθητες κατηγορίες ασφαλισμένων.
Ο Σπύρος Βούγιας μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λόγω τους ασφαλιστικού.
Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η κυβέρνηση ενώ είχε συμφωνήσει και προωθεί το μνημόνιο επιχειρεί με κόλπα να πείσει τους εργαζόμενους να το καταπιούν.