Ο Ομπάμα επισκέφθηκε για Τρίτη φορά την Λουιζιάνα, βλέποντας την δημοφιλία του να υποχωρεί, λόγω της εφιαλτικής κατάστασης στον Κόλπο του Μεξικού. Ο εφιάλτης, μετά τη Λουϊζιάνα και τον Μισισίπι φθάνει τώρα στην Αλαμπάμα και στις δημοφιλείς παραλίες της Φλόριντα.
Εφιαλτική είναι πλέον η κατάσταση στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς η εταιρεία BP δεν έχει καταφέρει ακόμα να θέσει υπό έλεγχο την διαρροή από τον πετρελαϊκό αγωγό, που βρίσκεται σε βάθος ενάμιση χιλιομέτρου από την επιφάνεια της θάλασσας.
Η οργή των Αμερικανών ξεχειλίζει ενώ η δημοφιλία του υποχωρεί λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης στον Κόλπο του Μεξικού.
Ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέφθηκε για τρίτη φορά τη Λουϊζιάνα. Συνέφαγε και μίλησε με τους πληγέντες και ύψωσε τους τόνους απέναντι στη βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία που ξοδεύει εκατομμύρια για μερίσματα στους μετόχους της και σε τηλεοπτικές καμπάνιες για να βελτιώσει την εικόνα της, ενώ δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα των κατοίκων για αποζημιώσεις.
“Δεν θέλω να ακούω -τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος- όταν ξοδεύουν τέτοια ποσά στους μετόχους και σε τηλεοπτικές διαφημίσεις, να τσιγκουνεύονται με τους ψαράδες του Κόλπου του Μεξικού και τις μικρές επιχειρήσεις που περνάνε δύσκολες ώρες”.
Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε πως είναι πολύ νωρίς να πει κατά πόσον είναι επιτυχής η τελευταία προσπάθεια της “BP” να τοποθετήσει κάλυμμα και να σταματήσει τη διαρροή, που εδώ και έξι εβδομάδες έχει κατακλύσει τον κόλπο με 83 έως 178 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου.
Ο εφιάλτης, μετά τη Λουϊζιάνα και τον Μισισίπι φθάνει τώρα στην Αλαμπάμα και στις δημοφιλείς παραλίες της Φλόριντα.
Εφιαλτικές είναι οι εκτιμήσεις της αμερικανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας για την πιθανή εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας που επισημαίνει ότι εάν το πετρέλαιο παρασυρθεί από τα θαλάσσια ρεύματα είναι πιθανό σε 45 με 50 ημέρες να εξαπλωθεί στον Ατλαντικό Ωκεανό.
Μέχρι στιγμής, το κάλυμμα που έχει τοποθετηθεί στο σημείο της διαρροής συλλέγει περίπου 158.000 λίτρα την ημέρα, δηλαδή ούτε 1/10 του πετρελαίου που αναβλύζει και εκτιμάται ότι θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 48 ώρες για να διαπιστωθεί εάν η διαρροή θα είναι δυνατό να περιορισθεί περισσότερο.