Κατηγορηματικά διέψευσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη φημολογία που επανήλθε τις τελευταίες ημέρες περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και επιστροφής στη δραχμή. Ωστόσο, η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με το μεγάλο στοίχημα των εσόδων, καθώς η "μαύρη τρύπα" διευρύνεται.
Κατηγορηματικά διέψευσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη φημολογία που επανήλθε τις τελευταίες ημέρες περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και επιστροφής στη δραχμή, χαρακτηρίζοντας ανυπόστατα τα σενάρια.
“Tο τελευταίο διάστημα, γινόμαστε μάρτυρες, διαφόρων φημών για δήθεν επιστροφή στη δραχμή, δήθεν αναδιαρθρώσεις χρέους, υβριδικά συστήματα χρήματος και άλλα που ακούμε για πρώτη φορά. Είναι φανερό πως τέτοια διασπορά, πλήρως ανυπόστατων φημών, μόνο σύγχυση και αποπροσανατολισμό προκαλεί στην προσπάθεια που καταβάλλει σύσσωμη η ελληνική κοινωνία, για την ασφαλή έξοδο από την κρίση” τόνισε ο Γιώργος Πεταλωτής.
Και πρόσθεσε: “Διαψεύδουμε κατηγορηματικά όλα αυτά τα ευφάνταστα σενάρια, απ’ όπου και αν προέρχονται, απ’ όπου και αν εκπορεύονται, με όποιο τρόπο και αν διαδίδονται στην ελληνική κοινωνία. Και επαναλαμβάνουμε, φυσικά, είναι αυτονόητο για μας, ότι δεν τίθεται θέμα πτώχευσης, δεν τίθεται θέμα επιστροφής στη δραχμή ή οτιδήποτε άλλο ακούγεται όλο αυτό το διάστημα”.
“Οι πολίτες -κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόωσπος- πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, με βάση και το πρόγραμμα που υλοποιεί η κυβέρνηση. Ένα πρόγραμμα σταθερότητας που θα μας βάλει σε άλλη πορεία, από εδώ και πέρα”.
Ωστόσο, έντονος προβληματισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο, που εξακολουθεί να αναζητά λύσεις στον γρίφο των φορολογικών εσόδων, πριν η κατάσταση χαρακτηριστεί μη αναστρέψιμη, καιθως διαπιστώνεται ότι με τη συμπλήρωση των πρώτων πέντε μηνών και παρά τη λήψη έκτακτων μέτρων τον Μάρτιο και τον Μάιο, η “μαύρη τρύπα” διευρύνεται αντί να κλείνει.
Ως βασικές αιτίες της απόκλισης χαρακτηρίζονται η μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων οικονομική επιβράδυνση, καθώς και η σταθερά κακή κατάσταση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.
Το αποτέλεσμα είναι ότι η μαύρη τρύπα, από τα 245 εκατ. ευρώ στο 4μηνο, διευρύνθηκε στα 675 εκατ. ευρώ στο 5μηνο, ενώ στους 4 πρώτους μήνες του έτους παρέμεναν στα συρτάρια του υπουργείου αιτήσεις επιστροφών φόρου ύψους 470 εκατ. ευρώ.
Ο μεγαλύτερος “πονοκέφαλος” του υπουργείου Οικονομικών εξακολουθεί να είναι η επίτευξη του στόχου της αύξησης των εσόδων από ΦΠΑ κατά 14,5%, όταν στο 5μηνο ήταν αρνητικός.
Η πορεία των φορολογικών εσόδων αλλά και οι διαφαινόμενες υπερβάσεις δαπανών στα νοσοκομεία και στα ασφαλιστικά ταμεία, αναμένεται να μπουν στο μικροσκόπιο των ελεγκτών της τρόικας που καταφτάνουν στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να λάβουν γνώση των κινήσεων που έχουν γίνει από την υπογραφή του μνημονίου και μετά.
Με δεδομένο, δε, ότι η δανειακή σύμβαση που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με το ΔΝΤ και τους κοινοτικούς καθιστά απαγορευτική την αθέτηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, στην περίπτωση που στην αξιολόγηση του Αυγούστου διαπιστωθούν αποκλίσεις, θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος.
Μεταξύ αυτών, η επίσπευση της αύξησης των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, η επιβολή υψηλότερων “πράσινων” τελών, νέες περικοπές μισθολογικών κονδυλίων με έμφαση κατ’ αρχήν στις υπερωρίες και στις πρόσθετες αποδοχές, όπως και νέες περικοπές στους επιχορηγούμενους οργανισμούς.