Νέα αναστάτωση στις αγορές προκάλεσαν τη Δευτέρα οι ανησυχίες ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν θα καταφέρουν για μία ακόμη φορά να καταλήξουν σε συμφωνία για τα 750 δισ. ευρώ. Σε χαμηλό 12ετίας ο Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Νέα αναστάτωση στις αγορές προκάλεσαν τη Δευτέρα οι ανησυχίες ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες δεν θα καταφέρουν για μία ακόμη φορά να καταλήξουν σε συμφωνία για τις λεπτομέρειες του πακέτου των 750 δισ. ευρώ.
Tο Eurogroup καλείται να αποφασίσει πώς θα δοθεί η βοήθεια από το πακέτο-μαμούθ, εν μέσω ισχυρών αντιρρήσεων από τη Γερμανία, που απαιτεί η βοήθεια να είναι διμερείς κρατικές εγγυήσεις και όχι απευθείας δάνεια.
Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, προσερχόμενος στη συνεδρίαση άφησε να εννοηθεί ότι η Γερμανία δεν θα συνεναίνεσει σε άλλο ένα πακέτο βοήθειας, χωρίς πρώτα να συμφωνηθούν αυστηρές ποινές για τους παραβάτες.
“Χρειαζόμαστε μια αποτελεσματικότερη εργαλειοθήκη για να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, όπως έδειξαν οι τελευταίοι μήνες” είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πρόσθεσε: “Πρωτίστως θέλουμε να γίνει αυτό που πρέπει στο πλαίσιο των ισχυουσών συνθηκών, δηλαδή αποτελεσματικότερη συμμόρφωση, επιτήρηση για πιο έγκαιρη διάγνωση πιθανών παρεκκλίσεων απ’ το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ώστε να μπορούμε να παρεμβαίνουμε… Αλλά στο δεύτερο γύρο θα πρέπει να εργαστούμε για να επιτύχουμε μια συναίνεση στις αναγκαίες -όπου ισχύει αυτό- αλλαγές των συνθηκών… Δεν θα είναι εύκολο, αλλά πρέπει να επιτευχθεί”.
Οι διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων οδήγησαν σε νέα βουτιά τα χρηματιστήρια, με τον Γενικό Δείκτη στην Αθήνα να κλείνει σε χαμηλό 12 ετών από τον Φεβρουάριο του 1998, καταγράφοντας απώλειες -5,45%.
Στην Ευρώπη, στο Λονδίνο οι απώλειες έφθασαν έως το 2% για να περιοριστούν στη συνέχεια στο -1,11%, στο -1,21% στο Παρίσι και στο -0,57% στη Φρανκφούρτη.
Το ευρώ υποχώρησε σε νέο χαμηλό 4 ετών, κάτω και από τα 1,19 δολάρια, ενώ οι ανησυχίες οδηγούν σε εκτίναξη και τα επιτόκια δανεισμού, που φθάνουν πλέον το 4,61% στην Ισπανία, 5,32 στην Πορτογαλία και 4,31% στην Ιταλία.
Για ανησυχητικό ρυθμό πτώσης του ενιαίου νομίσματος έκανε λόγο ο επίτροπος Όλι Ρεν, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει σύντομα απόφαση. “Το ευρώ -είπε- έχει αποδυναμωθεί προσφάτως, αλλά συμφωνώ με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι στην πραγματικότητα με απασχολεί περισσότερο ο ρυθμός της πτώσης του ευρώ, παρά τα επίπεδα στα οποία πέφτει. Θέλουμε να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη στις οικονομίες της Ευρώπης και αυτό είναι των θέμα των συναντήσεών μας”.
Ενδεικτικές της αβεβαιότητας που επικρατεί είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ, που δεν ξεκαθαρίζει εάν τελικά υπάρξει συμφωνία για το πακέτο. Ερωτηθείς εάν το Ταμείο θα συνεισφέρει 250 δισ. στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ο Ντομινίκ Στρος Καν απάντησε: “Το ΔΝΤ είπε ότι είναι έτοιμο να συνεισφέρει σ’ όλα τα προγράμματα που θα ανακοινώσουν οι Ευρωπαίοι. Χονδρικά αυτό σημαίνει μια συνεισφορά σε αναλογία όπως και στο παρελθόν, δηλαδή ενός τρίτου. Αν υπάρξει ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα εξετάσουμε τη συνεισφορά μας εκείνη τη στιγμή”.
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, η Ουγγαρία επιχειρεί τώρα να περιορίσει τον πανικό που προκάλεσε η επίσημη παραδοχή για παραποίηση των οικονομικών στοιχείων και για ενδεχόμενη χρεωκοπία, με τον υπουργό Οικονομικών Γκέργκι Ματολτσι να καθησυχάζει ότι η χώρα του δεν είναι Ελλάδα.