Θετικά στοιχεία για τη μείωση του ελλείμματος και την αύξηση των εσόδων το πρώτο πεντάμηνο ανακοίνωσε την Τρίτη το οικονομικό επιτελείο, επιδιώκοντας να στείλει ένα ακόμη μήνυμα ότι η κατάσταση είναι υπο έλεγχο. "Πονοκέφαλος" η εκτίναξη του πληθωρισμού.
Θετικά στοιχεία για τη μείωση του ελλείμματος και την αύξηση των εσόδων το πρώτο πεντάμηνο ανακοίνωσε την Τρίτη το οικονομικό επιτελείο, επιδιώκοντας να στείλει ένα ακόμη μήνυμα ότι η κατάσταση είναι υπο έλεγχο, εν μέσω των ανυπόστατων φημών που διακινούνται ξανά με έντονο τρόπο τα τελευταία 24ωρα, ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους και θα βγεί απο την ευρωζώνη.
Το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας ότι το έλλειμμα μειώθηκε πάνω από 40% στο 5μηνο, διαβεβαίωσε ότι οι δραστικές περικοπές δαπανών που ήδη έχουν γίνει “κλειδώνουν” το φετινό πρόγραμμα και ως εκ τούτου απομακρύνουν το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων.
Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο δίμηνο είναι… στρωμένο με νάρκες, μέχρι οι ελεγκτές της τρόικας να αξιολογήσουν τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, ώστε να εγκρίνουν την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του ευρω-δανείου.
Επί της ουσίας, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να διασφαλίσει:
Την αύξηση των εσόδων του ΦΠΑ κατά 14,5%
Την είσπραξη περίπου 2,4 δισ. ευρώ από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής
Περικοπές νοσοκομειακών δαπανών 1,4 δισ. ευρώ και
Περικοπές στις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων κατά 540 εκατ. ευρώ.
Αν και ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν δήλωσε ότι τυχόν αποκλίσεις στα έσοδα δεν συνεπάγονται συνολική αποτυχία του προγράμματος, είναι προφανές ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πακέτο του Μαϊου. “Δεν τίθεται κανένα πρόβλημα για το ελληνικό πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας, ακόμη κι αν διαπιστώσουμε αποκλίσεις από τα προβλεπόμενα έσοδα που έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση να πραγματοποιήσει. Και τούτο διότι αυτές οι αποκλίσεις θεωρούμε ότι καλύπτονται από τα πρόσθετα μέτρα που πήρε η Ελλάδα τον Μάρτιο και τον Μάιο” δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλταφάζ.
Πέρα από τις συνεχείς εξετάσεις ενώπιον των κοινοτικών και του ΔΝΤ που επιστρέφουν δριμύτεροι τη Δευτέρα, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να βρει λύση στο φλέγον θέμα του πληθωρισμού, που εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών. Από τα επίπεδα του 3,9% τον Μαρτιο διαμορφώθηκε στο 4,8% τον Απριλιο και εκτινάχθηκε στο 5,4% τον περασμενο μηνα, προκαλώντας βαρύτερες εισοδηματικές απώλειες σε μισθωτούς και συνταξιούχους.
Διαβάστε σχετική δημοσίευση
Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ κ. Σταϊκούρας σχολίασε: “Τα δυσμενή αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης καθίστανται πλέον ορατά στην καθημερινότητα και στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Δυσμενή αποτελέσματα από τα συνεχή πακέτα μέτρων αύξησης της έμμεσης φορολογίας, σε μία προσπάθεια αντιστάθμισης της αποδεδειγμένης ανεπάρκειας του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί”.
Το ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή του: “Η άνοδος του πληθωρισμού στο 5,4% τον Μάιο καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη της πάλης όλων των εργαζομένων για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους, ενταγμένη σε ένα ενιαίο μέτωπο αντεπίθεσης για την ανατροπή του μνημονίου και συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής”.
Εν τω μεταξύ, με επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζητά να απαντηθεί το πώς θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εκταμίευση των υπόλοιπων δόσεων του ευρω-δανείου, καθώς και η αναπτυξιακή διαδικασία, με δεδομένη την έως τώρα εικόνα της οικονομίας.
Και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με επίκαιρη ερώτηση του προς τον πρωθυπουργό, θέτει το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων επιχειρήσεων.