Μέτρα για τη θωράκιση του ευρώ και των ευρωπαϊκών οικονομιών αποφάσισαν στο Eurogroup και το Ecofin. "Πράσινο" στη δημιουργία Εταιρίας Περιορισμένης Ευθύνης για τη διαχείριση των 500 δισ. του μηχανισμού, διεύρυνση των εξουσιών της Eurostat.
Τρόπους ενίσχυσης της επιτήρησης των εθνικών οικονομιών επεξεργάστηκαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους που πλήττει την Ευρωζώνη.
Έτσι, αποφασίστηκε να εξετάζονται προκαταβολικά κάθε άνοιξη οι εθνικοί προϋπολογισμοί, πριν ακόμη κατατεθούν στα Κοινοβούλια των χωρών-μελών.
Συμφώνησαν ακόμη να ενεργοποιείται η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, ακόμα και προτού μία χώρα υπερβεί το όριο του 3% που προβλέπεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας, και να επιβάλλονται κυρώσεις -η μορφή των οποίων απομένει να οριστικοποιηθεί- ακόμη και σ’ αυτούς που καθυστερούν να μειώσουν το χρέος.
“Δεν προτείνουμε ειδική διαδικασία για υπερβολικό χρέος. Όμως, μία σκέψη είναι η ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος νωρίτερα, για όσες χώρες το χρέος δεν μειώνεται αρκετά γρήγορα” δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
Στα μέτρα που αποφασίστηκαν περιλαμβάνεται η ενίσχυση των ελεγκτικών εξουσιών της Eurostat, ώστε να επιβεβαιώνει τα στοιχεία από τις χώρες όπου μπορεί να διαπιστωθούν πιθανές σημαντικές ανακρίβειες, με τη Βουλγαρία να αποτελεί τον πρώτο στόχο της νεοσύστατης υπηρεσίας “ειδικών ανακριτών”.
Παράλληλα, οριστικοποίηθηκε η μορφή που θα έχει το “ταμείο σταθερότητας” της ΕΕ, όταν θα λειτουργήσει σε ένα μήνα. Όπως είπε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, “ο μηχανισμός που συστάθηκε έχει τη μορφή Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης, υπό τη νομοθεσία του Λουξεμβούργου, το οποίο για την επιτάχυνση της διαδικασίας είναι η πρώτη χώρα μέτοχος και θα μεταφέρει σύντομα μετοχές στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης”.
Η εταιρεία αυτή θα διοικείται από δ.σ. με διευθύνοντα σύμβουλο Γερμανό, όπως λένε πληροφορίες του Reuters. Θα δανείζεται από τις αγορές, με την εγγύηση των χωρών της Ευρωζώνης, ώστε να δανείζει με τη σειρά του απευθείας κράτη – μέλη που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, και αυτό μέχρι τον Ιούλιο του 2013.
Από το ποσό των 500 δισ. ευρώ, που θα διαθέσει η ΕΕ, τα 60 δισ. θα μπορούν να διατεθούν απευθείας από την Κομισιόν, καθώς θα προέρχονται από κοινοτικούς πόρους. Τα υπόλοιπα 440 δισ. διευκρινίστηκε ότι θα τα διαχειρίζεται ο νέος οργανισμός.
Όπως διευκρίνισε ο Όλι Ρεν, “το σύστημα των εγγυήσεων θα αφορά ένα σύστημα εγγυήσων ανά χώρα-μέλος και, προκειμένου να διευκολυνθεί η μεγαλύτερη δυνατή αξιολόγηση, συμπεριλαμβάνεται ένα επιπρόσθετο ποσό ανά χώρα, σε κάθε διμερή συμφωνία εγγύσης δανείου” εξήγησε ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος.
Οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν ακόμη τις επίμονες προτάσεις της Γερμανίας για επιβολή στους παραβάτες μη οικονομικών κυρώσεων, με τον πρόεδρο της ΕΕ να διευκρινίζει ότι το θέμα δεν είναι του παρόντος.
Mε την ολοκλήρωση των εργασιών, η ελληνική πλευρά εμφανίσθηκε ικανοποιημένη για τη θετική -όπως χαρακτηρίστηκε- αντιμετώπιση που έτυχαν τα αποτελέσματα και η πορείας του προγράμματος σταθερότητας της ελληνική οικονομίας.