Eξελίξεις στις έρευνες για τις μίζες της Siemens. Η εξεταστική, με έγγραφο προς τις αρμόδιες αρχές, ζητεί ν' ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί γνωστών επιχειρηματιών και χρηματιστών, για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις ότι μετείχαν σε μηχανισμό που διακινούσε το "μαύρο" χρήμα. Στο μικροσκόπιο το πόθεν έσχες επιπλέον πρώην υπουργών.
Νέα έρευνα για τις διαδρομές του “μαύρου” χρήματος ζητά με επιστολή του προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, το ΣΔΟΕ, την επιτροπή για την καταπολέμηση μαύρου χρήματος και την επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο της Siemens Σήφης Βαληράκης.
Έπειτα από ομόφωνη απόφαση της εξεταστικής επιτροπής, όπου επισημαίνεται ότι είχε στηθεί μηχανισμός χρηματισμού, ζητείται να ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί 20 επιχειρηματιών και χρηματιστών, καθώς εκτιμάται ότι μέσω αυτών ενδέχεται να διακινήθηκε το “μαύρο” χρήμα της Siemens. Στο στόχαστρο μπαίνουν και τρεις εταιρείες.
Μεταξύ των 20 επιχειρηματιών και χρηματιστών είναι “γνωστά” πρόσωπα, που έχουν δηλαδή καταθέσει ήδη στην επιτροπή ή τον ανακριτή, πρόσωπα που ακούγονται για πρώτη φορά και για τα οποία τα στοιχεία είναι ελλιπή, καθώς επίσης και τρεις πολύ γνωστοί επιχειρηματίες, που δρταστηριοποιούνται στις τηλεπικοινωνίες και τις ιατρικές προμήθειες, τομείς δράσης και της Siemens.
Η εξέλιξη αυτή προέκυψε με βάση την κατάθεση του στέλεχους της Dresdner Bank κ. Όσβαλντ στον Ελβετό εισαγγελέα.
Παράλληλα, η επιτροπή ζητά από τον πρόεδρο της Βουλής πλήρη επανέλεγχο του πόθεν έσχες όλων των υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων που θήτευσαν σε υπουργεία με τα οποία υπέγραψε συμβάσεις η Siemens τα τελευταία 20 χρόνια.
Στο μεταξύ, αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη του ΣΔΟΕ ότι από τον κατάλογο με τους παραλήπτες δώρων του Μιχάλη Χριστοφοράκου έχουν σβηστεί με μπλάνκο σχεδόν όλα τα ονόματα. Το γεγονός προκάλεσε την αποχώρηση του ΛΑΟΣ από την εξεταστική, αλλά και αντιπαράθεση στη Βουλή.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής σχολίασε: “Αντί να καταγγείλουμε εδώ το σύστημα το οποίο βάζει το μπλάνκο, αντί να καλέσουμε όλους τους υπευθύνους να έρθουν να λογοδοτήσουν γιατί υπάρχει το μπλάνκο, αντί να βοηθήσουμε τις επιτροπές, όπως επίσης και τους μηχανισμούς του κράτους προκειμένου να υπάρξει λύση και πλήρης διερεύνηση αυτής της υπόθεσης, ο ΛΑΟΣ αποχωρεί καταγγέλλοντας την επιτροπή και αφήνοντας υπόνοιες ότι το μπλάνκο το έβαλε η επιτροπη”.
“Ο ΛΑΟΣ αποχώρησε από την επιτροπή, διότι έπεσε πολύ μπλάνκο στις λίστες. Και επειδή έπεσε πολύ μπλάνκο στις λίστες, κάποια ονόματα κουκουλώθηκαν. Εμείς δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε κανενός είδους κουκούλωμα” απάντησε ο Αστέριος Ροντούλης.
Ο κατάλογος με τα σβησμένα ονόματα ήρθε στο φως από αιφνιδιαστική έρευνα του ΣΔΟΕ στα γραφεία της Siemens, αλλά παραμένει άγνωστο εάν υπάρχει κάπου αλλού το πρωτότυπο του εγγράφου, οπότε ενδεχομένως θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν τα ονόματα με την κατάλληλη τεχνική.
Μεταξύ των ερωτημάτων που ζητούν απάντηση είναι ποιος μπορεί να κάλυψε τα ονόματα και σε ποια χρονική στιγμή, εάν δηλαδή πρόκειται για ενέργεια που έγινε ενώ έτρεχε η δικαστική έρευνα ή παλαιότερα.
Παράθυρο για κλήτευση τριών πρώην πρωθυπουργών στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens άνοιξε την Τετάρτη, με πρωτοβουλία του Πάνου Καμμένου. Ο βουλευτής της ΝΔ πρότεινε να καταθέσουν οι Κώστας Καραμανλής, Κώστας Σημίτης και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η επιτροπή αποφάσισε να συζητηθεί το θέμα σε ειδική σύσκεψη, όταν ολοκληρωθούν οι καταθέσεις των λεγόμενων ουσιωδών μαρτύρων.
Την Πέμπτη αναμένεται να εξεταστούν κατ’ αντιπαράσταση η γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Κατερίνα Τσακάλου και ο πρώην γενικός διευθυντής της Siemens, Διονύσης Δενδρινός, για τον οποίο δεν αποκλείεται και η βίαια προσαγωγή.
Την Τετάρτη, η Αικατερίνη Τσακαλου πέρασε το κατώφλι της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, κληθείσα από τους εισαγγελείς που ερευνούν τις συμβάσεις του ΟΣΕ και της Αρμεντέλ. Η κ. Τσακάλου, που σήμερα είναι υπεύθυνη διαφάνειας στη Siemens Ελλάδος, μίλησε -όπως είπε ο δικηγόρος της- για τα ραντεβού Χριστοφοράκου με πολιτικά πρόσωπα, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει το περιεχόμενο των συζητήσεων, αφού η ίδια δεν ήταν παρούσα.