Αποφασισμένος να παραμείνει στην Ελλάδα και να δώσει μάχη για να αποδείξει την αθωότητά του, δήλωσε ο Τάσος Μαντέλης, ο οποίος -όπως είπε- παραιτήθηκε από τη θέση του στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν για να θέσει τον εαυτό του ενώπιον των αρχών.
Αποφασισμένος να παραμείνει στην Ελλάδα και να δώσει μάχη για να αποδείξει την αθωότητά του δήλωσε την Τετάρτη ο Τάσος Μαντέλης, ο οποίος εμφανίστηκε το πρωί ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου που καλείται να επικυρώσει τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Ανακοίνωσε, μάλιστα, πως παραιτήθηκε από τη θέση του στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν για να θέσει τον εαυτό του στη διάθεση των αρχών και της δικαιοσύνης.
Ο πρώην υπουργός Μεταφορών, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, υποστήριξε για μία ακόμη φορά ότι τα χρήματα της Siemens που μπήκαν στον λογαριασμό του κουμπάρου του στη Γενεύη, το 1998, ήταν προεκλογική χορηγία και όχι δωροδοκία.
Ο κ. Μαντέλης ισχυρίστηκε ότι δεν διέπραξε κανένα αδίκημα και πως το ποσό που του δόθηκε ως χορηγία, ύψους 200.000 μάρκων, δεν έχει καμία σχέση με προμήθειες τηλεπικοινωνιακού υλικού από τη Siemens. “Εξήγησα ότι ουδέποτε ετέλεσα αυτή την ατιμωτική πράξη που μου αποδίδεται, της δωροδοκίας. Είπα την αλήθεια…” τόνισε.
Αποκρούοντας την κατηγορία της δωροδοκίας, ο κ. Μαντέλης επισήμανε ότι για να μπορέσει κάποιος να τον κατηγορήσει ότι έχει πάρει μίζα, θα έπρεπε αυτά τα χρήματα να είχαν δοθεί πολύ πριν από την υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ.
Ωστόσο, όπως τόνισε, η υπογραφή έγινε τον Δεκέμβριο του ’97 και ο ίδιος ανέλαβε υπουργός μόλις τρεις μήνες νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του ’97, όταν -όπως είπε- όλες οι διαδικασίες είχαν δρομολογηθεί τόσο από τη διοίκηση του ΟΤΕ, όσο και από την ειδική επιτροπή προγραμματικών συμβάσεων του υπ. Ανάπτυξης.
Ο κ. Μαντέλης είπε ότι ο ίδιος υπέγραψε τις προγραμματικές συμβάσεις στις 23 Δεκεμβρίου, αφού διαπίστωσε ότι είχαν πλήρως διασφαλιστεί τα συμέροντα του ΟΤΕ. Σημείωσε ότι η δυνατότητα που είχε ως υπουργός Μεταφορών περιοριζόταν στον έλεγχο της νομιμότητας των συμβάσεων και στην εν συνόλω έγκριση ή απόρριψή τους και πως ο ίδιος δεν είχε κανένα δικαίωμα να διαπραγματευτεί ή να αλλάξει επιμέρους όρους που είχε ήδη εγκρίνει το δ.σ. του ΟΤΕ.
Δήλωσε, μάλιστα, πως επρόκειτο για συμβάσεις που ωφέλησαν πάρα πολύ το ελληνικό Δημόσιο και τον ΟΤΕ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι “το όφελος ήταν τεράστιο για τον ΟΤΕ και του επέτρεψε μέχρι σήμερα να διατηρεί ισχυρή θέση στην αγορά”.
Για τον επίμαχο λογαριασμό στον οποίο εμβάστηκαν τα χρήματα, ο κ. Μαντέλης είπε ότι άνοιξε τον Σεπτέμβριο από τον φίλο και κουμπάρο του Νίκο Τσουγκράνη για να δεχθεί χορηγίες από πολιτικούς φίλους του εξωτερικού.
Αναφορικά με το δεύτερο έμβασμα, ύψους 250.000 μάρκων, που μπήκε στον ίδιο λογαριασμό το 2000, ο κ. Μαντέλης επιμένει ότι δεν έχει ερευνήσει ο ίδιος την προέλευσή του. Όπως είπε, εικάζει ότι μπορεί να είναι από τη Siemens και ελπίζει η δικαιοσύνη να εντοπίσει από πού προέρχεται αυτό το έμβασμα.
Στη δήλωσή του εξερχόμενος του δικαστικού συμβουλίου, ο Τάσος Μαντέλης επανέλαβε και πάλι ότι πρέπει να ερευνηθεί και να εντοπιστεί ποιος και γιατί του απέδωσε τη μομφή ότι δωροδοκήθηκε με 10 εκατ. μάρκα.
“Θα πρέπει κάποια στιγμή να βρεθεί και να πει για ποιο λόγο είπε αυτός ο οποίος είπε αυτά τα ψέματα για τα 10 εκατ. μάρκα και μάλιστα ότι τα πήρα μέσα στο 1997, δηλαδή προ της υπογραφής των προγραμματικών συμβάσεων, για να θεμελιώσει την ψευδή δωροδοκία σε βάρος μου” ανέφερε.
“Δεν μας ενδιαφέρει η παραγραφή, μας ενδιαφέρει η ουσία της υποθέσεως, η ουσία να αποδείξουμε ότι ο κ. Μαντέλης δεν διέπραξε τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται” δήλωσε από την πλευρά του δικηγόρος του πρώην υπουργού Γιάννης Ηρειώτης.