Θύελλα αντιδράσεων από επιχειρηματικούς φορείς προκαλεί η αύξηση του τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στα τιμολόγια της ΔΕΗ, με την οποία θα επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις μέσα στο καλοκαίρι.
Θύελλα αντιδράσεων από επιχειρηματικούς φορείς προκαλεί η αύξηση του τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στα τιμολόγια της ΔΕΗ, με την οποία θα επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις μέσα στο καλοκαίρι.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιώργος Κασσιμάτης τόνισε ότι η αύξηση αυτή “θα είναι επιζήμια για τις επιχειρήσεις, τη βιωσιμότητά τους και το αύριό τους”.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Βασίλης Κορκίδης δήλωσε ότι “οι ελληνικές επιχειρήσεις κάνουν μία μεγάλη προσπάθεια και δίνουν μια άνιση μάχη για να μειώωσουν τις τιμές και οι ενέργειες του υπουργείου Περιβάλλοντος δυναμιτίζουν αυτή την προσπάθεια”.
Το ειδικό τέλος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αυξάνεται από 0,30 λεπτά στα 5,57 ευρώ ανα 1.000 ΚWH για όλους τους καταναλωτές, πλην των οικιακών. Δηλαδή, η αύξηση ξεπερνά το 1.750%.
Το υπουργείο Ενέργειας, πάντως, ανακοίνωσε το πάγωμα των τιμολογίων της ΔΕΗ για τους οικιακούς καταναλωτές για ολόκληρο το 2010, και την εφαρμογή κοινωνικού τιμολογίου, με απόφαση που θα υπογραφεί μέσα στον Ιούνιο.
Για να ενταχθεί ένας καταναλωτής στο κοινωνικό τιμολόγιο θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στη ΔΕΗ ή στους λοιπούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας συμπληρώνοντας ένα ειδικά σχεδιασμένο έντυπο το οποίο θα διατίθεται και μέσω των ΚΕΠ.
Έκπτωση 10% στο τιμολόγιο θα έχουν όσοι καταναλώνουν έως 800 KWH, αλλά η κατανάλωση αφορά την πρώτη κατοικία, κι έχουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο, δηλαδή κάτω από 12.000 ευρώ το χρόνο.
Έκπτωση 20% στο τιμολόγιο προβλέπεται για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, όπως οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Το μνημόνιο πάντως που έχει υπογραφεί με την τρόικα προβλεπει ότι από τον Σεπτέμβριο θα γίνει εξορθολογισμός στα τιμολόγια της ΔΕΗ, με την κατάργηση των επιδοτήσεων, ώστε να υπάρχει πλήρης αντιστοιχία των λογαριασμών με το πραγματικό κόστος. Αν ισχυσει κάτι τέτοιο, θα οδηγήσει σε αύξησεις για τα οικιακά και αγροτικά τιμολόγια και σε παράλληλη μείωση για τα εμπορικά και βιομηχανικά.