Οργή κατά της BP μετά την αποκάλυψη ότι η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού είναι διπλάσια απ' ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Η τεράστια οικολογική καταστροφή, αλλά και η στάση του πετρελαϊκού κολοσσού της BP, έχουν προκαλέσει ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Λονδίνου.
Διπλάσια από τις αρχικές εκτιμήσεις αποκαλύπτεται ότι είναι τελικά η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, που συνεχίζεται για έβδομη εβδομάδα.
Η τεράστια οικολογική καταστροφή, αλλά και η στάση του πετρελαϊκού κολοσσού της BP, έχουν προκαλέσει οργή.
Ειδικοί υπολογίζουν πως από την ημέρα της έκρηξης, στις 20 Απριλίου, πιθανώς να έχουν κατακλύσει τον κόλπο περισσότερα απο 380 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου.
Η συνεχιζόμενη κρίση έχει προκαλέσει βύθιση της τιμής της μετοχής της BP και ένταση στις σχέσεις Λονδίνου – Ουάσιγκτον, καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα -που δέχεται επικρίσεις για τους δικούς του χειρισμούς- υψώνει διαρκώς τους τόνους κατά του Βρετανικού κολοσσού.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, δέχεται πιέσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας του, να υπερασπισθεί σθεναρά την BP κατά την τηλεδιάσκεψη που θα έχει το απόγευμα τουΣαββάτου με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι “θα πρέπει να του υπενθυμίσει ότι η BP είναι διεθνής εταιρεία αμερικανική αλλά και βρετανική και ότι πολλές θέσεις εργασίας Αμερικανών, περισσότερες από ότι των Βρετανών εξαρτώνται από την BP. Έτσι, λοιπόν, χάνοντας 5 δις δολάρια λόγω πτώσης της μετοχής δεν βοηθάει κανέναν”.
“Η BP είναι όντως μια αγγλοαμερικανική εταιρεία με το 39% να ανήκει σε Αμερικανούς μετόχους και συνταξιούχους και το 40% να ανήκει σε Βρετανούς μετόχους και συνταξιούχους. Είναι, λοιπό, προς το κοινό μας συμφέρον να διασφαλίσουμε ότι η BP θα μπορέσει ξανά να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως πετρελαϊκή εταιρεία” υποστηρίζει ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας.
Την επόμενη εβδομάδα ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με ανώτατους αξιωματούχους της Βρετανικής πετρελαϊκής εταιρείας. Παραμένει άγνωστο ωστόσο εαν θα παραστεί ο διευθύνων σύμβουλος Τόνι Χάουαρντ, την παραίτηση του οποίου έχει ζητήσει ο Μπαράκ Ομπάμα.
Η BP θα εξετάσει τη Δευτέρα το ενδεχόμενο να διακόψει την καταβολή μερισμάτων στους μετόχους της, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι ρίχνει το βάρος της στο κόστος του καθαρισμού και των αποζημιώσεων.