Έκρυθμη είναι η πολιτική κατάσταση στην Γερμανία, με τους πολίτες να διαμαρτύρονται για τα μέτρα λιτότητας και τις "έριδες" στο εσωτερικό της κυβέρνησης να έχουν ξεπεράσει τα όρια. Διάσταση απόψεων Μέρκελ ? Σαρκοζί για την πορεία της Ευρώπης λόγω της κρίσης και για τα μέτρα λιτότητας.
Έκρυθμη είναι η πολιτική κατάσταση στην Γερμανία, με τους πολίτες να διαμαρτύρονται για τα μέτρα λιτότητας και τις “έριδες” στο εσωτερικό της κυβέρνησης να έχουν ξεπεράσει τα όρια.
“Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση σας”, φώναξαν δεκάδες χιλιάδες Γερμανοί διαδηλώνοντας στη Στουτγάρδη και το Βερολίνο κατά του πακέτου λιτότητας που ανακοίνωσε προ ημερών η κυβέρνηση Μέρκελ.
4 στους 5 Γερμανούς θεωρούν τα μέτρα μονομερή και κοινωνικά άδικα, το 67% ζητά αύξηση της φορολογίας για ετήσια εισοδήματα άνω των 250.000 ευρώ. Οι κινητοποιήσεις το Σάββατο ήταν μια μικρή μόνον πρόγευση αυτού που θα ακολουθήσει σ’ ολόκληρη τη χώρα, προαναγγέλλουν τα συνδικάτα.
“Ζητούμε αύξηση του φόρου μεγάλου εισοδήματος, φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και τέλος να πληρώσουν εκείνοι που έχουν λεφτά και μπορούν” υποστηρίζει μέλος του συνδικάτου δημοσίων υπαλλήλων.
Ακόμη και στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών ζήτησαν να πληρώσουν περισσότερο τα παχιά πορτοφόλια.
Το θέμα εξακολουθεί να διχάζει το συνασπισμό και με τους Χριστιανοκοινωνιστές και τους Φιλελευθέρους εταίρους να ανταλλάσσουν δημοσίως ύβρεις η καγκελάριος είπε ως εδώ και μη παρέκει.
“Μετά από τέτοια εξαντλητική προσπάθεια, -τόνισε η Άγκελα Μέρκελ- μετά από τουλάχιστον 17 ώρες διαβουλεύσεων συμφωνήσαμε σ’ ένα πακέτο. Κι αν θέλουμε να πείσουμε τον κόσμο πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι και να υπερασπιζόμαστε αυτό το πακέτο, ειδάλλως ουδείς θα μας έχει εμπιστοσύνη”.
Οι Σοσιαλδημοκράτες -όπως και το 53% των Γερμανών, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση- θεωρούν πώς ο συνασπισμός δεν πρόκειται να εξαντλήσει την θητεία του. Και ζητούν εδώ και τώρα εκλογές.
Το πακέτο λιτότητας που αποφάσισε την περασμένη Δευτέρα η κυβέρνηση Μέρκελ ήταν πιθανότατα ο λόγος που αναβλήθηκε αιφνιδίως την ίδια μέρα η συνάντηση της καγκελαρίου με τον Νικολά Σαρκοζί.
Ο δυσαρεστημένος Γάλλος πρόεδρος, υποστήριξε η εφημερίδα Φιγκαρό, θα προτιμούσε το Βερολίνο να ενισχύσει την εσωτερική κατανάλωση αντί να πάρει μέτρα που προκαλούν ασφυξία στην ανάπτυξη.
Δεν είναι το μόνο σημείο τριβής στο γαλλο-γερμανικό άξονα καθώς οι δύο ηγέτες διαφωνούν τόσο στο ζήτημα των αλλαγών των ευρωπαϊκών συνθηκών, που ζητά επίμονα η Μέρκελ, για να ενισχυθεί η δημοσιονομική πειθαρχία όσο και σ’ εκείνο της οικονομικής διακυβέρνησης, που “ευαγγελίζεται” το Παρίσι.