Στην καρατόμηση του διευθυντή του Ναυτικού Μουσείου Αβέρωφ προχώρησε τη Δευτέρα το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, για τα όσα απίστευτα έλαβαν χώρα την περασμένη Πέμπτη πάνω στο κατάστρωμα του ιστορικού πλοίου.
Στην καρατόμηση του διευθυντή του Ναυτικού Μουσείου Αβέρωφ προχώρησε τη Δευτέρα το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, για τα όσα απίστευτα έλαβαν χώρα την περασμένη Πέμπτη πάνω στο κατάστρωμα του ιστορικού πλοίου, που παραμένει αγκυροβολημένο στον Φλοίσβο ως μουσείο της ζωντανής ιστορίας των αγώνων του ελληνικού έθνους.
Παρά το γεγονός ότι είχε δοθεί άδεια για εκδήλωση στο πλαίσιο των “Ποσειδωνίων”, με αφορμή τα 100 χρόνια από την καθέλκυση του θωρηκτού, εντούτοις η εκδήλωση κατέληξε σε γαμήλιο πάρτι, προκαλώντας θυελλώδεις αντιδράσεις όχι μόνον από αξιωματικούς, αλλά και από τον πολιτικό κόσμο.
Η πρωτοφανής έμπνευση ανήκε στον εφοπλιστή Λεό Πατίτσα και τη συζύγό του Μαριέτα Χρουσαλά. Οι καλεσμένοι του ζευγαριού προσήλθαν στον χώρο στις 8 το βράδυ και αρχικά ξεναγήθηκαν στο μουσείο, αυτό όμως δεν τους εμπόδισε λίγη ώρα αργότερα να ανέβουν στην πίστα που είχε στηθεί με φωτορυθμικά πάνω στο κατάστρωμα και ν’ αρχίσουν τους χορούς, λες και βρισκονταν σε ντισκοτέκ της παραλίας.
Μπροστά από τα κανόνια του -όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες που δημοσίευσε η εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”- είχαν στηθεί τραπέζια και μπουφέδες. Το φυλάκιο διακοσμήθηκε με γαμήλιες ανθοδέσμες και στο κατάστρωμα σέρβιραν εδέσματα και άνοιγαν σαμπάνιες. Το πάρτι κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο, όταν ακούστηκαν καρσιλαμάδες και τσιφτετέλια.
Η αποκάλυψη της βεβήλωσης του θρυλικού θωρηκτού προκάλεσε σάλο στο Πεντάγωνο. Το ΓΕΝ διεξάγει ήδη έρευνα και διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ότι η εταιρεία της οικογενείας του Λεό Πατίτσα ζήτησε από το Πολεμικό Ναυτικό την άδεια χρήσης του Αβέρωφ για να πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο πλαίσιο των “Ποσειδωνίων 2010”.
“Το ΓΕΝ -αναφέρεται στην ανακοίνωση- είχε ενημερωθεί ότι επί του ΠΝΜ Γ. Αβέρωφ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί, την Πέμπτη 10 Ιουνίου εκδήλωση για την ολοκλήρωση των ‘Ποσειδωνίων 2010’, τη διοργάνωση της οποίας είχε αναλάβει η ναυτιλιακή εταιρεία Atlas Maritime. Για το λόγο αυτό άλλωστε το ΓΕΝ προχώρησε στην παραχώρησή του”.
Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Θεόφιλος Λεονταρίδης σχολίασε ότι “αποτελεί βαρύ ατόπημα που εκθέτει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας η παραχώρηση του ιστορικού θωρηκτού ‘Αβέρωφ’ για εξεζητημένες ιδιωτικές κοινωνικές εκδηλώσεις, που προσβάλλουν βάναυσα την ιστορικότητα και τη σημασία του ζωντανού αυτού μνημείου”.
Ο πρώην αρχηγός ΓΕΝ Ναύαρχος Αντωνιάδης τονίζει ότι δεν έπρεπε να δοθεί για ιδιωτική εκδήλωση το πλοίο-μουσείο. “Το σφάλμα ήταν ότι παραχωρήθηκε σε ιδιώτη. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορείς να ελέγξεις την κατάσταση” σημειώνει.
Ωστόσο, υπάρχουν φωτογραφίες με αξιωματικούς στο πλάι της νύφης, ενώ ο κυβερνήτης του Αβέρωφ φέρεται να έλαβε το λόγο και να χαιρέτισε τους προσκεκλημένους.
Το Αβέρωφ δοξάστηκε στους βαλκανικούς πολέμους, όταν κατά πολλούς με το ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη κυβερνήτη κέρδισε μόνο του τις κρισιμότερες ναυμαχίες στις ελληνικές θάλασσες και απευλευθέρωσε τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι Τούρκοι το αποκαλούσαν “σειτάν παπόρ”, δηλαδή το διαβολοκάραβο. Στον Α’ Παγκόσμιο ήταν η ναυαρχίδα του ελληνικού στόλου και ήταν το πρώτο καράβι που κατέπλευσε στην Κωνσταντινούπολη.
Το 1941 όταν οι Γερμάνοι μπήκαν στην Ελλάδα διέφυγε στην Αλεξάνδρεια. Εκανε περιπολίες στον Ινδικό με τις συμμαχικές δυνάμεις και έφερε πίσω με τη λήξη του πολέμου την ελληνική κυβέρνηση. Το 1952 παροπλιστηκε και από το 1984 έγινε το μουσείο της ένδοξης ιστορίας του ελληνικού ναυτικού που κάποιοι προσέβαλαν στις 10 Ιουνίου, μετατρέποντάς το σε… night club.