Τη ..."νεκρολογία" Μέρκελ - Βεστερβέλε έγραφε το Σαββατοκύριακο ο γερμανικός τύπος ενώ στην διάλυση του κεβρνητικού συνασπισμού της Γερμανίας, πιστεύει το 55% των πολιτών, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.
Σοβαρά προβλήματα φαίνεται πως αντιμετωπίζει με τον κυβερνητικό συνασπισμό η Άγκελα Μέρκελ, και παρά τη σιδερένια πυγμή που επιχειρεί να δείξει η ίδια.
Για την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γκουίντο Βεστερβέλε, ήταν ένα εφιαλτικό Σαββατοκύριακο με μερίδα του γερμανικού Τύπου να γράφει ήδη τη …”νεκρολογία” του κυβερνητικού συνασπισμού και το 55% της κοινής γνώμης να προβλέπει τη διάλυσή του. Οι Γερμανοί πολίτες δείχνουν απογοητευμένοι από την ηγεσία ενώ δεν την θεωρούν σταθερή αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Αφορμή η εικόνα διάλυσης που εμφανίζει ο συνασπισμός με στελέχη των εταίρων να ανταλλάσσουν δημοσίως ύβρεις διαφωνώντας σε πληθώρα θεμάτων, όπως η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας, μέχρι την μεταρρύθμιση της υγείας.
Το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας στα …”παχιά” πορτοφόλια που ζητούν πολλά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών προκαλεί μεγαλύτερες διαφωνίες. Οι Φιλελεύθεροι ούτε που θέλουν να ακούσουν κάτι τέτοιο.
Βουλευτές τους απειλούν να μην ψηφίσουν τον χριστιανοδημοκράτη υποψήφιο Βουλφ, για την προεδρία της χώρας στις 30 Ιουνίου και να προτιμήσουν τον ευρείας αποδοχής Γιόαχιμ Γκάουκ, που πρότειναν οι Σοσιαλδημοκράτες.
Η Άγκελα Μέρκελ χτύπησε αρκετές φορές το χέρι στο τραπέζι τις τελευταίες μέρες ανακαλώντας τους ταραξίες στην τάξη, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
“Αν τολμά ας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή”, λένε οι Πράσινοι και ζητούν όπως κι οι Σοσιαλδημοκράτες εδώ και τώρα εκλογές.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα η Γερμανίδα καγκελάριος προσέρχεται αποδυναμωμένη την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο Βερολίνο υποδέχεται την Δευτέρα, το Νικολά Σαρκοζί προκειμένου να συντονίσουν όσο γίνεται τις θέσεις τους για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Γαλλία και Γερμανία διαφωνούν στο ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης με τον Σαρκοζί να τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του οικονομικού συντονισμού των 16 χωρών της Ευρωζώνης, και την Άγκελα Μέρκελ να αντιπροτείνει ενίσχυση της συνεργασίας και των 27 κρατών μελών της ΕΕ, φοβούμενη αποδυνάμωση της ΕΚΤ.